Nyheter

Krönika: Israel fyller 75 år

Nyheter Just nu firas det som allra bäst i Israel då landet firar 75 år men samtidigt är det oroligare än på många år.

Israeliskt frimärke till de 75 åren

Landet Israel reste sig ur askan efter judeutrotningen under andra världskriget.
Israel utropades den 14 maj 1948 som en judisk stat efter en uppdelning av Palestinamandatet i enlighet med FN-församlingens rekommendation i slutet av 1947. Därmed fyller Israel 75 år söndagen den 14 maj 2023. Det gör man bland annat med ett antal frimärken som presenterar landet.

Israel har sedan det bildades haft fiender runt omkring sig men visat styrka vid krigen 1948 och 1967 och har lyckats behålla sin suveränitet. Israel är på en rad områden bland de mest framgångsrika länderna i världen och man har lyckats skapa välstånd för merparten av invånarna. Det finns dock även stora problem både inom landet och i grannländerna. En israel lever närmast i ständig oro över vad varje dag ska bära med sig.

Redan första året som självständig nation kom de första frimärkena och genom årtiondena har det världen över varit populärt att samla på dess frimärken.

För egen del började jag i mitten av 60-tal och även om landssamlandet är en svunnen tid är det fint att kunna kika i ungdomsalbumen.

Israel har även varit föremål för två semesterresor, en på tidigt 90-tal och en 2008 med frimärksutställning vid landets 60-årsjubileum och bilresa i denna land som har så mycket historia.

Visst finns det en hel del att ifrågasätta – särskilt med nuvarande styre – men att Israel finns som en judisk stat känns bra.

Ännu bättre skulle det kunna bli om man lyckas leva i fred.

Det är nog inte så konstigt att det är militära motiv på några av frimärkena till 75-årsjubileet.

Taggar

Dela