Krönika: I demokratins anda
Nyheter Sara Mejving på redaktionen funderar på valdagen om en vecka.
Politik, politik och politik. Egentligen står vallöften upp över ens öron i dessa tider. Löften hit och dit och valfläsket blir nästan knaperstekt. Politikerna lovar ”guld och gröna skogar” på tv, i rikspress och i ortens cirkulationsplats. Man bjuder högre bud gentemot de andra partierna, grävandet i privata intressen och eventuella sammankomster offentliggörs och de olika partierna skyller på alla andra istället för att få fram sina sakfrågor.
Om jag för fem år sedan hade sagt högt vad jag tycker hade ingen trott mig, inte ens jag själv, en jag har blivit en riktig politikernörd. Tack vare ett fantastiskt jobb blev jag ”tvungen” att sätta mig in i den politiska världen och det är verkligen ingen börda som är tung att bära. Tvärtom. Om jag inte hade haft den anställningen jag har kanske jag hade varit med på någon av listorna inför valet? Kommunpolitiken är väldigt intressant och i stället för att gnälla borde man engagera sig i stället.
Jag är uppfostrad till att rösta: det är både en rättighet och skyldighet för varje medborgare.
Vem som ska få min röst i riksdagsvalet är redan bestämt. Regionen är, tyvärr, för mig en anonym skara, även om de är ack så viktiga, men vad de olika står för och vill är för mig fortfarande oklart. På kommunnivå blir min röst en mer personlig röst. Jag lägger en röst på den personen jag känner lite mer än de andra, har förtroende för, har sunda löften och vet vad personen går för och gör allt för att löften ska bli genomförda för oss som driver företag på landsbygden.
Vad händer efter valdagen? Det kanske också styr vilket parti man röstar på? Vet man nu hur de ska göra upp efter valet? Jag är tveksam, det känns som att de prasslar med varandra lite hur som helst och egentligen inga svar fås. ”Vi får förhandla efter valresultatet”. Tänk om min röst hamnar till en fördel för en grupp som jag inte delar mina åsikter med? Finns det för många alternativ inom respektive sida? På valdagen blir det ett besök i vallokalen och egen valvaka på kvällen med god mat och jag kommer att följa uppdateringarna efter klockan 20 med spänning.
I mitt valdistrikt 2018 röstade 786 av 893 röstberättigade grannar. Det var en ökning med 1,5 procent sedan föregående val. Totalt var det 5 procent som då var förstagångsväljare och fördelningen män/kvinnor är 52/48 procent.
Och det viktigaste av allt. Lägg din röst. Det är din skyldighet och rättighet.