Nyheter

Kreativa ungdomar visar upp uppfinningsrikedom

Nyheter Teknikcentret i Gummifabriken förvandlades under dagen till en sjudande gryta av kreativitet när uttagningen till Blixtlåset avgjordes.

Oskar Svensson från Blixtlåset förklarade dagens kvaltävling invigd.   [1/4]

Melvin Eriksson, Vilgot Svensson och William Hjalmarsson ger tummen upp för sin uppfinning, "TrashpedaL".  [2/4]

En pedal på sidan om soptunnan underlättar när du ska slänga sopor.   [3/4]

James Lai, Max Engholm och Zuye He från "Reach It" presenterade sin egenbyggda kundvagn, som ska underlätta vid in- och urlastning i samband med inhandling av varor. På bilden saknas Selma Holm.  [4/4]

I dag tävlade elever från bland annat teknikprogrammet vid Finnvedens gymnasium i tävlingen Blixtlåset, svenska gymnasiemästerskapen i innovation. Tävlingen skedde i Teknikcenters lokaler i Gummifabriken i Värnamo. Där presenterade eleverna sina innovativa produkter/tjänster på en minimässa innan de pitchade sina idéer inför en jury. 

– Riksdagen har satt ett mål att arbeta för ett mer hållbart samhälle. Ett samhälle som kräver ambition och innovation och jag hoppas att era idéer kan bli långlivade, säger Oskar Svensson på Föreningen Blixtlåset och förklarade tävlingen invigd.

I tävlingen deltog elever från Värnamo, Oskarshamn och Härnösand. Ett av de deltagande lagen från Värnamo var ”TrashpedaL”. Deras affärsidé går ut på att underlätta sopinlämning.

– När man går ut med soporna har du oftast båda händerna fulla. Det gör att när du väl kommer fram till soptunnan så behöver du släppa påsarna i ena handen i marken för att kunna öppna soptunnelocket. Det var så vi fick vår idé, säger Melvin Eriksson.

Idén utgår från en pedal som monterats på hjulets axel.

– På pedalen fästs en vajer. Vajern går längs sidan på soptunnan bak till baksidan där ett lock-fäste är monterat, kopplat till en metallskiva på insidan av soptunnans lock. Lock-fästet har ett fäste där vajern fästs. Det sticker ut på soptunnans handtag. Det gör att när pedalen trycks ned spänns vajern åt och gör att locket, med hjälp av hävstångseffekten på handtaget och lock-fästet, öppnar sig, säger Vilgot Svensson.

– Vi har gjort en marknadsundersökning som visar att 93 procent av de personer som har en soptunna är intresserad av vår produkt. Det visar att det finns en marknad för en sådan här produkt, säger William Hjalmarsson. 

Ett annat lag som fokuserar på ergonomi är ”Reach It”. De presenterade sin prototypkundvagn.

Den bakomliggande faktorn till vår idé, är svårigheten med inlastning och urlastning vid användning av kundvagnar. Vi har sett ett behov hos människor med rygg- och axelbesvär, men främst hos den äldre generationen när tyngre saker lyfts. Därför har vi skapat denna prototypkundvagn, säger Zuye He. 

Ett utmärkande drag på prototypen är en dörr på ena långsidan.

– Du öppnar dörren, tar ut dina varor och sedan stänger du den. Genom att använda en sådan här kundvagn slipper du ryggbesvär och låter kundvagnen bära bördan. Det ger en bekväm inhandling för både kropp och själ, säger James Lai. 

– Upp mot 80 procent av Sveriges befolkning har någon gång i livet drabbas av ryggbesvär. Det innebär att nästan var femte läkarbesök innefattar problem med ryggsmärtor. Vår produkt förebygger sådana problem. Vi har även gjort en egen marknadsundersökning som visar att det finns ett behov av en sådan här typ av produkt i samhället, säger Max Engholm.

Taggar

Dela


1 reaktion på Kreativa ungdomar visar upp uppfinningsrikedom

Lämna ett svar