Nyheter

Kraftig minskning av vabbandet ifjol

Nyheter Det är Försäkringskassan som under fredagen kom ut med sin årliga statistik över vabbandet i Sverige. Under 2023 minskade antalet vabdagar i Jönköpings län med 6,6 procent jämfört med tidigare år.

Värnamo och dock en av de kommuner som sticker ut mest i statistiken. Där minskade nämligen uttaget av så kallade nettodagar med hela 11,4 procent. Störst minskning av vabbandet var det dock i Eksjö där det minskade med drygt 16 procent. Enda kommunen i länet som ökade var Mullsjö där det steg med 7,7 procent.

Det är fortfarande dock så att kvinnorna tar mest ansvar när det kommer till att vara hemma från jobbet och vårda ett sjukt barn. Fördelningen i kommunen var ifjol liksom tidigare år cirka 60 procent kvinnor mot 40 procent män.
– Sedan år 2009 så har utvecklingen gått mot ett mer jämställt användande av vab varje år. Men de senaste två åren har det gått bakåt för jämställdheten och andelen utbetalade dagar till män minskar för andra året i rad med 0,6 procentenheter för riket som helhet, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

 

Taggar

Dela