Nyheter

Konferens i Värnamo om fred

Konferens i Värnamo om fred

Nyheter Rotarianer från åtta lokala klubbar i regionen tar initiativ till att tala om fred och lyfter fram hur Rotarys fredsarbete gör skillnad ute i världen.  

Rotary arrangerar konferensen ”Låt oss tala om fred” på lördag på hotell Tre Liljor i Värnamo.

I fredags för en vecka sedan drabbades Sverige av terrorn när den slog till på Drottninggatan i Stockholm. Hela landet förvandlades till chock – det händer i Sverige. Men mitt i allt detta händer också något fint. Människor erbjuder skjuts och mat och öppnar sina hem för dem som inte kan ta sig hem. Tusentals samlas för att visa sin medkänsla för de drabbade men också för att visa hur vi fortsatt vill stödja vårt öppna samhälle.

Nu samlar Rotary till en fredskonferens. Det är rotarianer från åtta lokala Rotaryklubbar som tar initiativ till att lyfta fram betydelsen av att tala om fred här lokalt samt berätta hur Rotarys fredsarbete gör skillnad ute i världen.

Rotary har ett aktivt engagemang för fredsforskning vid sex utvalda universitet i världen. I Sverige sker samarbetet med Uppsala Universitet, Freds & Konfliktforskning.

– Att tala om fred känns komplext ­men det viktiga är att försöka fånga hoppet och längtan om fred, trots att det känns som en svår utmaning säger Erika Forsberg som är docent och direktör för Rotary Peace Center i Uppsala, som är en av huvudtalarna på konferensen i Värnamo.

– Ungdomen är framtiden för fred, menar Christi Nicoson som kommer från Quebec, Canada och går mastersprogrammet ”Peace and Conflict” på Uppsala universitet. Hur många gånger har vi inte lyssnat på samma budskap om fred om och om igen? Hon menar att det nu är tid för nya perspektiv och tankar och dessa skall levereras av ungdomar, gärna unga kvinnor.

Erika Forsberg, Christi Nocoson och Jennifer Bradshaw från Uppsala universitet medverkar men också Carina Hjelmstam-Winbergs från Jönköping som berättar om sin resa till Mosul.

Erika Forsberg, Christi Nicoson och Jennifer Bradshaw från Rotary Peace Center vid Uppsala Universitet berättar hur Rotarys fredsarbete gör skillnad ute i världen

Taggar

Dela