Nyheter

Kompenseras för förväntade prisökningar 

Nyheter Kommunala verksamheter kompenseras för förväntade prisökningar under 2023. Det står klart efter kommunstyrelsens möte.

Kommunala verksamheter kompenseras för förväntade prisökningar under 2023. Det står klart efter kommunstyrelsens möte. Arkivmontage: David Alin

Utfallen för svensk inflation har varit höga under 2022. Kommunens verksamheter har därför mött markanta prisökningar framförallt avseende drivmedel och livsmedelspriser. Fullt genomslag förväntas prisökningar få först under 2023. I kommunens verksamhets- och driftbudget för 2023 avsattes en central pott på 20 miljoner kronor för att kompensera nämnderna. Kommunledningsförvaltningen fick uppdraget att senast den 31 december 2022 ta fram ett förslag på metod för fördelning av dessa centrala medel. Sedan budgeten bereddes inför beslut den 22 juni har inflationsprognoser och utfall reviderats upp successivt varvid avsatta medel inte räcker fullt ut. 

Kommunens ekonomer har gjort beräkningar på hur respektive nämnd och verksamhet kommer att påverkas av prisökningar med helårseffekt 2023. Total påverkan uppskattas till 32,4 miljoner kronor. Beräkningarna baseras på de underlag och prognoser som finns tillgängliga hösten 2022.

”Till följd av en orolig omvärld föreligger en relativt stor osäkerhet i vad som kommer att bli det faktiska utfallet. Utgångspunkten har varit att så långt som möjligt endast fånga upp kostnadsökningar till följd av inflationen”, skriver kommunens ekonomer. 

Kommunfullmäktige har tidigare beslutat om effektiviseringar med minskade budgetanslag 2020–2022 om totalt 37,8 miljoner kronor. De senaste årens effektiviseringar kommer underlätta för kommunen att möta de ekonomiska utmaningar som nu väntar. Då effekter inte ännu har fått fullt genomslag och det fortfarande finns åtgärder som behöver införas kan det bli problematiskt att hitta ytterligare effektiviseringar under verksamhetsåret 2023. Förslaget är därför att kommunens verksamheter kompenseras fullt ut för förväntade prisökningar 2023. 

Skillnaden mellan beräkning prisökningar, 32,4 miljoner kronor och tidigare avsatta medel, 20 miljoner kronor, uppgår till 12,4 miljoner kronor. Förslagsvis finansieras skillnaden genom att minska central pott verksamhetsutveckling med 4 miljoner kronor (kvarstår sedan 1 miljon kronor). En central pott om 3,4 miljoner kronor finns för att finansiera eventuellt ändrade villkor för statsbidrag lärarlönelyftet. Då det nu är fastställt att villkor inte ändras kan medel istället användas för prisökningar. Kompensation ges årligen med 1 miljon kronor för att möta prisökningar avseende SPI index för livsmedel samt svensk och närproducerad ekologisk mat (700 tusen kronor till barn- och utbildningsnämnden och 300 tusen kronor till omsorgsnämnden). Medel föreslås i sin helhet användas till prisökningar för livsmedel för 2023 vilket bidrar med 1 miljoner kronor i finansiering. Serviceförvaltningen har sedan tidigare påbörjat ett arbete med översyn av matsedlar i samråd med internkunderna. Detta arbete förväntas ge utrymme för att öka andel svensk och närproducerad mat även under 2023. Resterande belopp om 3,9 miljoner kronor saknar finansiering och föreslås minska kommunens budgeterade resultat. 

En utvärdering bör göras av faktiskt utfall till följd av ökade priser i samband med årsbokslutet. Hela kommunsektorn står inför utmaningar framåtriktat där kostnader förväntas öka mer än skatteintäkter. Därför är det nödvändigt att en effektiv verksamhet med bibehållen kvalitet säkerställs på alla nivåer. Även om kompensation ges 2023 behöver nämnderna fortsätta arbetet med att hitta nya arbetssätt och säkerställa att verksamheten är effektiv för att kunna möta sämre ekonomiska villkor och det ökade behov som kommunsektorn står inför till följd av den demografiska utvecklingen. 

Kommunstyrelsen beslutade följande på sitt senaste sammanträde:

Att nämndernas anslag för 2023 med totalt 32 360 000 kronor, 

– Att finansiering om 20 miljoner kronor görs ur kommunstyrelsens medel anslagna för prisökningar, 

– Att finansiering om 3,45 miljoner kronor görs ur kommunstyrelsens medel för hantering ändrade riktlinjer statsbidrag lärarlönelyftet (då ändring uteblev), 

– Att finansiering om 4 miljoner kronor görs ur kommunstyrelsens medel till verksamhets- och kompetensutveckling, 

– Att finansiering om 1 miljon kronor görs av tidigare kompensation för medel till justering av kostpris, 

– Att resterande 3,91 miljoner kronor belastar kommunens resultat 2023, 

Att frågan om anslag för år 2024 hänskjuts till budgetberedningen, 

Att uppdra åt nämnder att fortsatta arbetet med att hitta nya arbetssätt och säkerställa att verksamheten bedrivs effektivt, en utvärdering lämnas i samband med årsbokslut 2023, 

Att utfall prisökningar i förhållande till bifogade beräkningar analyseras och utvärderas i samband med årsbokslut 2023. 

Taggar

Dela