Nyheter

Kommunstyrelsens vädjan: ”Situationen är akut”

Nyheter Under tisdagskvällen publicerade kommunstyrelsen i Värnamo ett öppet brev på sin hemsida. Där vädjar man till Sveriges kommuner och regioner (SKR) om att EU-direktivet om 11 timmars dygnsvila måste ses över.

Kommunstyrelsen i Värnamo har skickat ett öppet brev till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) där de uttrycker oro över EU-direktivets krav på 11 timmars dygnsvila. Direktivet har försvårat rekrytering och bibehållande av räddningstjänstpersonal, vilket hotar kommunens förmåga att snabbt hantera olyckor och nödsituationer.

Personalbristen riskerar att äventyra invånarnas säkerhet.
”Om vi inte lyckas behålla och rekrytera tillräckligt med kvalificerad personal, riskerar vi att stå inför en situation där vi inte kan upprätthålla en fullgod beredskap. Detta skulle direkt påverka våra invånares säkerhet och förtroende för samhällets förmåga att hantera nödsituationer”, skriver kommunstyrelsen i sitt brev.

Kommunstyrelsen uppmanar SKR att driva frågan nationellt och föreslår lösningar såsom undantag och flexibla arbetsscheman. De understryker att det är en akut situation och vädjar om snabb handling för att trygga räddningstjänstens framtida kapacitet.

Genrebild. Foto: David Alin

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kommunstyrelsens vädjan: ”Situationen är akut”

Det är inte EU som sätter käppar i hjulet för brandmännen. Det är arbetsmarknadens parter (SKR och Kommunal) som lagat soppan.

Det är lite konstigt att man inte kan lösa detta, då polisen kan göra detta med ett skiftsupplägg. All mer forskning visar att just sömn är ett allvarligt hälsoproblem med konsekvenser som visat på kortare livslängd vid brist på vila/sömn, men undantag från regel/direktiv kan fås och det är väl brandförsvaret kvalificerad för Citera
”Möjligheten att göra undantag är mycket restriktiv och kan bara bli aktuell i verksamheter som har uppdrag att skydda liv, hälsa och säkerhet”

Har Sverige blivit en vasallstat? Våra arbetstidsregler ska bestämmas här och inte av byråkrater i Bryssel! Har Sverige haft någon enda fördel av EU-medlemskapet? Bara anpassning och nya utgifter hela tiden. Förr när vi var självständiga talades det om ”den svenska modellen”! Vi var ett föregångsland och en förebild för andra länder! Medan andra medlemsländer nu begär undantag för många tokerier i EU verkar vi ha kapitulerat och verkar acceptera det mesta! Ordet ”EU-direktiv” hörs ofta och är bevis nog för att det nu är dags att lämna unionen!

Bra sagt Kenneth. Håller fullständigt med. Tror tyvärr att många politiker inte vill på öppet sätt visa något negativt mot till exempel olika EU-direktiv då flera politiker säkerligen när en stor dröm om att själva få åka till Bryssel och gräva guld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *