LRF-ordförande om att bygga på jordbruksmark: ”Måste tänka rätt”
Nyheter Hållbart byggande stod i fokus under LRF Värnamos bondefrukost.
I fredags arrangerades årets andra bondefrukost i Apladalens kaffestuga. Gästföreläsare var Göran Locking, ordförande i LRF:s kommungrupp i Jönköping. Han berättade om kommungruppen arbete kring förslaget till en ny fördjupad kommunövergripande översiktsplan över Jönköping som togs under förra året.
– Översiktsplanen innefattade 1 500 hektar mark, varav jordbruksmark stod för 500 hektar. Eftersom kommunen består av 16 procent åkermark blev det en hel del skriverier, säger Göran Locking.
Förslaget kompletterades med en utredning utförd av externa utredare. LRF Jönköping fick vara med som referensgrupp i det arbetet.
– Utredarna tog fram fyra olika förslag om hur skulle hantera frågan: köra på som vanligt, ta bort hälften av jordbruksmarken i förslaget, ta bort 80 procent av jordbruksmarken eller ta bort all jordbruksmark i förslaget. Som enda externa aktör fick LRF lämna synpunkter i ärendet och under den här perioden valde vi att arbeta hårt mot politiker.
LRF Jönköping fokuserade på ett parti i taget, genom bland annat träffar med kommunalråd och deltagande på partigruppsmöten. Genom mötena fick kommungruppen en insikt i var de olika partierna stod. Kommungruppens arbete gav resultat och den 15 april 2020 presenterade de styrande partierna i Koalition för Jönköpings kommun (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna & Centerpartiet) en ändrad planeringsinriktning för kommunen med målet att minska byggandet på jordbruksmark.
– Jag var väldigt stolt och glad över att vi i kommungruppen hade lyckats nå fram i våra samtal med politikerna. Man kan inte nöja sig med kommunalråden, utan man måste jobba på bredden, så att en vilja om att sluta bygga på åkermark kan komma från alla håll. Alla städer vill växa, men det gäller att växa på rätt sätt. Jag har varit på Jönköpings kommun om att det saknas byggnadsingenjörer med lantbruksbakgrund, för det behövs speciella bygglovsingenjörer mot de som vill bygga på landsbygden.
Det måste bli dyrare att bygga på åkermark!, kommenterar en mötesdeltagare.
– Åkermark har ett värde i att den är billig att bygga på. Alla städer är i grund och botten uppbyggda på åkermark, det är så de har vuxit fram men man måste tänka på hur man bygger samhällen, avrundar Göran Locking.
Att bygga på jordbruksmark i en tid av krig som påverkar svenska matpriser och matsäkerhet är galenskap. Högerstyret i kommunen måste tänka om och sluta bygga på åkermark. Det finns gott om plats i våra industriområden för att flytta industrier som idag ligger mitt i stan dit och bygga i stan i stället. Det finns också gott om plats att bygga i stan, kolla bara hur många förfallna fastigheter finns runt omkring järnvägen mitt i stan.
Att ignorera detta och fortsätta bygga på åkermark är ett svek mot bönderna, att hjälpa till att höja matpriserna och göra svenskarnas tillgång till livsmedel allt mer osäker.