Nyheter

Kvällens beslut i kommunfullmäktige

Nyheter I kväll hade vi  en direktrapport från kommunfullmäktiges möte.

På väg in till fullmäktige fanns det tid att prata några ord.

Det var ganska varma  folkvalda som kom till kvällens kommunfullmäktigemöte. Som vanligt började mötet med en information om säkerheten. Därefter följde ett upprop, där alla namn på de folkvaldas namn ropades upp.

Under punkten interpellationer och och frågor gick Azra Muranovic (S) upp i talarstolen. Hon begärde en rapport om vilka EU-projekt som kommunen har engagerat sig i och om vilka bidrag som sökts.
Hon fick svar på tal av kommunstyrelsens ordförande, Hans Göran Johansson (C) som gav en detaljerad beskrivning av olika EU-projekt som kommunen engagerat sig i.

Svante Olson (V) ställde sedan en fråga om hur mycket kommunen betalar varje år för stadsbussarna.
– Varje gång jag ser bussarna så brukar det vara 0 till 3 personer, det ser jag som ett misslyckande, sa Olson.
Han efterlyste också gratis bussresor i Värnamo och ville att kommunen ska förhandla med Länstrafiken om detta.
– Det skulle kosta ett antal miljoner att införa detta, sa Hans Göran Johansson (C).
Men driftskostnaden ligger helt hos Länstrafiken, påminde Johansson mötet om.

Ärende 4 gällde att kommunen ska avsätta två miljoner till en omgestaltning av Vråens centrum. Beslutet blev så, enligt kommunstyrelsens förslag.

Sedan beslutade fullmäktige att avsätta en miljon kronor till förstudie kring Gummifabriken.

Därefter avsatte mötet tre miljoner kronor till en cirkulationsplats vid Vråenvägen, där kvarteret Draken ska byggas.

Ärende åtta, handlade om ett medborgarförslag, med rubriken ”I händelse av att”. Där avslogs medborgarförslaget, enligt kommunstyrelsens förslag.

Även medborgarförslaget om gratis buss till äldre och handikappade fick kalla handen av kommunfullmäktige. Detta trots att Svante Olson krävde bifall till motionen.

Samma sak blev det när det gällde medborgarförslaget om ge rabatter för äldre på stadsbussarna.

Punkt nummer 11 handlade om en avgift för distansteamet vid Campus Värnamo.
Beslutet blev att införa en taxa på 700 kronor för folk boende utanför länet, som vill göra sin tenta på Campus Värnamo.

Förslag om YH-utbildning av undersköterskor. Där yrkades avslag, enligt kommunstyrelsens förslag. Motiveringen till avslagsyrkandet var att det redan i dag görs många åtgärder för att vidareutbilda undersköterskor.
Ulla Gradeen (S) menade på att utbildningen inte bara är för att täcka Värnamos behov.
– Det finns ett behov även i övriga regionen, sa Gradeen och yrkade bifall till motionen.
– Det handlar om att säkra framtida kompetens, sa hon bland annat.

Anne Karlsson (SD) påpekade att Värnamo kommun redan ligger i framkant när det gäller utbildning, Hon yrkade också bifall till kommunstyrelsen.
Gottlieb Granberg (M) menade på att kommunen redan i dag driver en bra utbildning, eller till och med bättre än vad som avses i motionen.
Svante Olson (V) gick sedan upp och yrkade bifall till motionen.

Medborgarförslaget om en gång- och cykelbro över Uddebovägen avslogs sedan.

Punkt nummer 14: Revidering av lokala föreskrifter för att skydda  människors hälsa och miljö i Värnamo kommun. Där blev beslutet att återremitteras till samhällsbyggnadsnämnden.

Sedan togs beslut om två fall av markanvisningar, Markanvisningsavtal, Vattumannen 1–6  samt markanvisningsavtal,  kvarteret Grindstugan och  Herrgården i Värnamo. Där bifalls kommunstyrelsens förslag.

Som punkt nummer 17  togs årsredovisning, revisionsberättelse för 2017 samt  hemställan om ansvarsfrihet avseende  Kommunalförbundet Mediacenter Jönköpings län. Kommunstyrelsens förslag om att ge ansvarsfrihet gick igenom utan diskussion.

Sedan kom frågan om obesvarade motioner upp, samt obesvarade medborgarförslag  Miljöpartiets företrädare frågade exempelvis varför en motion om att äta mindre kött inte besvarats på två år.

Punkt nummer 21 handlade om tre olika motioner. Åke Wilhelmsson (S) yrkade bifall för en motion som handlar om att låta elever prova på vårdarbetet.
– Gör en branschdag per år, för att marknadsföra vård- och omsorg, var hans budskap.
– Det är sjukt viktigt, sa han.

Andra motionen från (S) handlade om kommunal upphandling. Leverantörer till Värnamo kommun ska ha ett gällande kollektivavtal, handlade den motionen om. Det bland annat med anledning av att det inte fungerat i samband med renoveringen av Gummifabriken, där personal arbetade med utländska, låga löner.
– Skattepengar ska inte bidra till ekonomisk brottslighet, sa Bo Svedberg (S).

Gottlieb Granberg (M) krävde sedan i en motion att ingångna avtal ska hållas. Han krävde att det görs ett samråd. gällande Karlsdal.

Alla tre motionerna gick vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Kommunchefen Ulf Svensson informerade om en omdiskuterad blankett.  [1/3]

Redo för möte  [2/3]

Kvällens presidium.  [3/3]

Taggar

Dela