Nyheter

Positivt om Gummifabriken

Nyheter Dagens kommunfullmäktigemöte i Värnamo inleddes med en mustig information om Gummifabriken. Dessutom presenterades positiva siffror från Vandalorum.

– Vi har faktiskt fått in mer pengar än än vad vi budgeterat för, berättade verksamhetschefen på Gummifabriken, Torbjörn Hörnquist.

Inför den samlade kommunfullmäktigeförsamlingen så passade han också på att dementera en mängd rykten som florerar kring Gummi.
– Gummifabriken kommer att vara klar till invigningen lovade han.

Museichefen på Vandalorum, Elna Svenle, var nästa person som tog plats i talarstolen. Hon berättade bland annat att Vandalorum nu har 16 anställda, plus ett antal säsongsarbetare.
Sedan beskrev hon vilken verksamhet som bedrivits under året.
– Vandalorums vänner  åkte för första gången utanför norden och besökte Berlin i somras, berättade hon.

Del två av Vandalorum som nyligen invigdes, har kostat 17,5 miljoner kronor. Av detta bekostade Vandalorum Partners 16 miljoner kronor. 1,33 miljoner kronor bekostades av Boverket.
Sammanlagt har Vandalorum sedan starten kostat 90 miljoner kronor. Vandalorums Partner har stått för 50 av dessa miljoner.
Vandalorum kommer inte att gå plus under 2017, berättade Jan Ove Forsell från Vandalorums styrelse.

Sommarpass var sedan ämnet för en interpellation till Gottlieb Granberg.
– Det blir inga gratisresor för kommunens barn till sommarens aktiviteter som kommunen och andra arrangerar under sommarlovet, sa Granberg.
– Blir en stor kostnad, konstaterade Granberg.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Håkan Johansson (KD) var föremål för nästa interpellation. Denna kom från Svante Olson (V): Olson ifrågasatte hur kommunens inspektörer kunde förvarna återvinningsföretaget Swerec AB i Lanna, när Dagens nyheter begärt ut handlingar om företagets verksamhet.

Johansson förklarade att det är rutin att kontakta alla parter när någon begär ut handlingarna.
– Jag kan avslöja att JO ska öppna ett ärende mot Värnamo kommun, med anledning av vad DN har skrivit om Värnamo kommun och Swerec.
– Något som hela kommunsverige välkomnar, sa Håkan Johansson.

– Jag tycker inte kommunen ska arbeta på det viset, det kan se väldigt ut och det gör det i den här frågan, sa Olson.
– Kan ni inte lova att sluta med det, fortsatte Olson.

– Det är inte så illa som du och Dagens Nyheter försöker få det till.

Till slut fick Svante Olson till ett löfte från Håkan Johansson att telefonsamtal från kommunen i dessa sammanhang inte ska förekomma i fortsättningen.

Sedan var det dags för kommunfullmäktige att anta en revidering av reglementet för upphandlingsnämnden och servicenämnden.
Tomas Sköld (M) tog då till orda och påminde församlingen om att dessa beslut som legat till grund förändringen, inte längre är gällande.
Därför återremitterades dessa frågor och de ska nu beredas på nytt.

Förslaget om ett kommunalt bidrag till Värnamo Tennisklubb till ett racketcentrum, blev kort.
Även socialdemokraterna ställde sig bakom förslaget som kommunstyrelsen lagt till kommunfullmäktige.
SD:s Annie Karlsson  förslag om vad detta ska diskuteras blev en kort diskussion mellan henne och Gottlieb Granberg (M).
Detta ”tjafs” resulterade ändå i att kommunstyrelsens förslag vann och kommunen därmed garanterar minst tremiljoner kronor. Pengar som sedan ska ligga till grund för Tennisklubbens ansökan om bidrag hos Allmänna arvsfonden.

Bifall blev det också till kommunstyrelsens förslag, att avsätta fyra miljoner till att starta projekteringen av ett nytt tillagningskök på Östboskolan.

Omgestaltning av Köpmangatan var nästan punkt. Socialdemokraterna med Bo Svedberg i täten gick i taket när de insåg att en omgestaltning av Köpmangatan kommer att innebära att stadsbussarna kommer att köra ner mot Åbron, där det nu är gågata.
– Om inte vi får igenom det här så riskeras hela projektet med elbussarna, konstaterade Gottlieb Granberg (M).

Förslaget innebär att 800 000 kronor avsätts till att påbörja omgestaltningen.
– Vi har fått 8 miljoner av staten i bidrag för att genomföra detta, påminde kommunstyrelsens ordförande, Hans-Göran Johansson (C) kommunfullmäktige om.
– Det ligger i era händer att presentera alla handlingar, vi vill inte  förhala införandet av elbussar, sa Ulla Graden (S) med riktning till Alliansen.

Socialdemokraterna krävde återremittering av ärendet.
– Vi vill ha reda på omgestaltningens konsekvenser för trafiken i centrum, förtydligade Ulla Gradeen.
Hon och socialdemokraterna fick kraftigt mothugg av Alliansen och av SD, som menade att en återremittering av ärendet riskerar hela elbussprojektet.

Efter att kommunfullmäktige tagit en paus och de olika partierna pratat i hop sig var det dags för beslut.
Socialdemokraterna förslag blev nedröstat, med en votering som följd.
Resultatet blev en minoritetsåterremiss, det vill säga att att ärendet ska beredas på nytt.

Mot detta reserverade sig hela Alliansen, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Punkt nummer 15 var ett medborgarförslag om att göra Värnamo trafiksäkrare för cyklister och att tillhandahålla hyrcyklar.
Som kommunstyrelsen föreslagit så blev förslaget nedröstat av kommunfullmäktigeSamma öde rönte förslaget om att göra om samtliga övergångsställen i Värnamo.

 

Taggar

Dela