Nyheter

Kommunen utreder friskrivningsmöjligheter

Nyheter Finns det någon möjlighet för Värnamo kommun att friskriva sig från att betala ersättning till ägare av enskilda anläggningar? Den frågan ska nu undersökas.

Värnamo kommun ska undersöka möjligheten att friskriva sig från att betala ersättning till ägare av enskilda anläggningar. Detta med anledning av planerna på VA-området i Hamra. Bilder: David Alin/Arkivbild

Det har varit en het diskussion de senaste åren om att inrätta ett kommunalt VA-verksamhetsområde (reds anm; vatten- och avlopp) i Hamra. I december 2023 gav kommunstyrelsen teknik- och fritidsnämnden i uppdrag att tillsammans med kommunledningsförvaltningen ta fram en konsekvensanalys gällande projektet, en analys som presenterades under våren.

I slutet av september meddelade att Centerpartiet i Värnamo kommun att de hade ändrat sig i frågan och när kommunstyrelsen strålade samman sist var frågan åter på politikernas bord. Resultatet av diskussionen blev att de remitterade ärendet till kommunledningsförvaltningen, som ska undersöka Värnamo kommuns möjligheter att vid ordnande av VA-anläggningen friskriva sig från att betala ersättning till ägare av enskilda anläggningar.

– Förvaltningen får kolla på de juridiska delarna i frågan. Den stora oron kopplad till detta är ju att kommunfullmäktige redan sagt att man ska inrätta ett VA-område i Hamra och om man skulle riva upp ett sådant beslut och invånarna skulle börja göra investeringar i sina enskilda avlopp och länsstyrelsen kommer och säger att ”nej, men ni måste göra insatser här till ett VA-område”, då skulle VA-kollektivet behöva lösa in alla de här insatser som enskilda har gjort i Hamra. Helt enkelt: om jag är boende där, har gjort insatser på mitt enskilda avlopp och så två år senare så kommer man och säger att ”det måste vara ett VA-område här”, då ska de hundratusentals kronorna jag lagt på mitt enskilda avlopp behöva lösas in av VA-kollektivet. Där är den stora risken: måste det vara så eller kan man riva upp beslutet och ändå inte behöva utsätta övriga som är anslutna till VA-kollektivet? Det finns många områden i Värnamo i dag som inte har kommunalt VA men som vill ha det. Hade det gått att gå vidare där och låta Hamra behålla sina enskilda avlopp, vilket man verkar vilja därute, så hade jag varit öppen för det, men inte med de här riskerna. Därför remitterade vi det till kommunledningsförvaltningen och kommunjuristerna som just nu tittar på detta, så kommer ärendet upp framöver igen, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

LÄS MER:  Omdiskuterat VA-område på agendan
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *