Nyheter

Kommunen säljer turistaktier

Nyheter Ett enigt kommunfullmäktige beslutade under senaste sammanträdet att sälja sina 30 aktier i Smålands Turism

I juni förra året initierade ägarna till Smålands Turism AB en arbetsgrupp som fick i uppdrag att utreda förutsättningarna för en försäljning av kommunen aktier. Idag äger regionen halva Smålands Turism och resterande halva ägs av kommunerna i länet. 5% andelstal har Värnamo kommun och kommunfullmäktigeledamöterna fick information om kommande avtal som ligger som utkast och ska delges senast juni månads sammanträde.

– Jag yrkar bifall men det är ett litet fel mellan vem som det ska upprättats mellan. Det är 30 aktier också och inget annat. Det stod 24 aktier tidigare och jag tror inte att kommunens kassalikviditet förändras avsevärt, men rätt ska vara rätt, säger Hans-Göran Johansson (C).

– Kommunen avsäger sig och jag undrar H-G Johansson, har vi inget mer att säga till om framöver, undrar Bo Svedberg (S).

– Det är så Bo att det idag har kommit ett samverkansavtal mellan Smålands Turism och kommunen. Det bygger på att bolaget ägs uteslutande av regionen men att man i det här avtalet kommer att definiera hur Smålands Turism ska jobba med turism, men vi får också ett uppdrag att vi ska ha besöksnäringen. 540 000 kronor som vi inte betalar utan de här pengarna stannar i kommunen och då kan man fortsätta utveckla turismen. Exakt i detalj hur det avtalet kommer att se ut kommer att delges här i kommunfullmäktige, svarar Hans-Göran Johansson (C).

Bifall till kommunstyrelsens förslag att sälja sitt aktieinnehav i Smålands Turism och varje akties värde uppgår till 1 000 kronor stycket. Totalt är det 300 aktier som kommunerna tillsammans äger i Smålands Turism.

Taggar

Dela