Nyheter

Kommunen manar till försiktighet

Nyheter Trots att många inom omsorgsförvaltningen har fått åtminstone en vaccindos, uppmanar förvaltningen till att fortsätta mötas på ett smittsäkert sätt.

Arkivfoto

 Nu har alla personer som velat vaccinera sig inom särskilda boenden och på kommunens gruppbostäder fått sina vaccindoser. De ingår därmed i gruppen som regeringen förra veckan gjorde lättnader i restriktionerna för.

 De personer som har hemtjänst och hemsjukvård har börjat vaccineras och kommer inom kort också att ha ett skydd mot covid-19. Värnamo kommun följer Region Jönköpings vaccinationsplan.

Fortsatt försiktighet

Även om många inom omsorgsförvaltningens verksamhet nu har fått åtminstone en dos vaccin så är det fortsatt försiktighet som gäller. Vill den som är vaccinerad träffa släkt och vänner bör det göras på ett smittsäkert sätt. Efter den andra dosen tar det en till två veckor innan kroppen har byggt upp ett bra skydd mot sjukdomen. Det finns också en liten risk för att den som tagit vaccin ändå kan få sjukdomen, eftersom vaccinet aldrig kan ge ett hundraprocentigt skydd. Det finns också en risk att en person som fått vaccin ändå kan bli smittad och sprida smittan vidare, utan att själv visa symtom.Kommunen kommer fortsätta att följa de rutiner som gäller sedan tidigare, hålla avstånd, noggrann handhygien, rätt skyddsutrustning, provtagning vid symtom och så vidare.Under denna vecka har vårdcentralerna inlett vaccineringen i fas 2. Invånare som är över 65 år kommer att få ett brev där det framgår tydligt hur vaccineringen går till och hur man får en tid. Brevet skickas från Region Jönköpings län.De första som fått brevet är åldersgruppen 85 år och äldre. Därefter skickas det i fallande åldersordning utifrån tillgången till vaccin.

Vem ansvarar för vaccinationen?

Vårdcentralerna vaccinerar personer som är över 65 år samt personal inom kommunal vård- och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Kommunerna ansvarar för att vaccinera vuxna inom kommunal hälso- och sjukvård som får insatser. De personer som kommunen inte har hälso- och sjukvårdsansvaret för vaccineras av vårdcentral.

Den som vaccineras på vårdcentralen bokar tid tidigalt eller genom att ringa vårdcentralen.

Källa: Värnamo kommun

Taggar

Dela