Kommunen har antagit en ny pandemiplan
Nyheter Värnamo kommun antog nyss en pandemiplan som direkt hamnar i fokus
I planen beskrivs det hur kommunen ska förhålla sig till en situation då en sjukdom fastslagits som en pandemi. Man beskriver den tydliga ansvarsfördelning som finns i hela ledet, allt från Världshälsoorganisationen via Europeiska smittskyddsmyndigheten till riksdag och regering, länsstyrelser för att slutligen beskriva det kommunala ansvaret.
I planen pekar man på att det är en bred bild som ska beskrivas då planeringsförutsättningarna är okända fram till det att ett skarpt läge uppstår. Kommunen har nu hamnat mitt i stormens öga med den pandemi som i folkmun kallas ”Corona”.
I planen beskrivs till exempel att man inte kan göra bedömingar på förhand:
- graden av smittsamhet
- eventuell korsimmunitet hos befolkningen
- vilka grupper som drabbas mest, hur stor andel av befolkningen som blir allvarligt sjuka och hur många som dör
- effekten av medicinska och icke-medicinska åtgärder.
Det man kan planera utifrån är:
- trolig inkubationstid
- hur influensa vanligtvis smittar
- när en person troligen är som mest smittsam
- att pandemin kan komma i flera vågor
- simulerade resultat.
Generellt utgår all krisberedskap utifrån ett antal punkter som även gäller vid en pandemi:
- 1. De individer som behöver oss mest skall få hjälp av kommunen först. Detta grundas i att de individer och samhällsgrupper som kommunen dagligen har ansvar för måste prioriteras i första hand även vid en kris, exempelvis äldre inom äldreomsorgen, funktionshindrade, patienter inom hemsjukvården och de barn som går i förskolor och skolor. Detta beslut grundas i skyddsvärdet: människors liv och hälsa.
- 2. Samhällsviktiga funktioner. Kommunen måste genom samverkan säkra driften inom funktioner eller specifika verksamheter, som vid bortfall kan orsaka en större störning i samhället. Dessa verksamheter har identifierats i kommunens risk- och sårbarhetsanalys, men fler verksamheter kan identifieras utifrån de behov som uppstår vid en pandemi. Detta beslut grundas i skyddsvärdena: samhällets funktionalitet och människors liv och hälsa.
3. Den stora massan, samhället. Kommunen ska prioritera åtgärder som gynnar befolkningen i stort. - 4. Individ. Kommunen hjälper enskilt drabbade individer med direkta åtgärder.
Man beskriver fyra faser: Fasen som är tiden mellan pandemier, där är nu redan förbi. Sedan kommer aktiveringsfasen som redan är inledd därefter pandemifasen som vi är inne i. Slutligen handlar det om övergångsfasen när pandemin bedöms vara över och all verksamhet ska övergå i normaltillstånd och då kan det vara aktuellt att efter utvärdering uppdatera pandemiplaneringen. Nu är kommunen inne i den akuta pandemifasen och agerar därefter.
För att arbeta med den aktuella situationen startade kommunen en grupp för informations och samverkan med alla förvaltningschefer under kommundirektörens ledning. Den gruppen möts en gång i veckan. Till sitt förfogande har de en arbetsgrupp som möts varje dag med kommunens säkerhetssamordnare som ordförande . Den gruppen koordinerar arbetet med länssamverkan, regionen och näringslivet. allt utgår ifrån de planer som finns för krishantering i Värnamo kommun