Nyheter

Kommunalt bolag under lupp

Nyheter Värnamo Energi hamnade under fokus på kommunfullmäktige.

Värnamo Energi hamnade under fokus på kommunfullmäktige. Bild: David Alin

Jan Cherek (SD) läser upp interpellationen. Bild: David Alin

Inför torsdagskvällens fullmäktigesammanträde hade Jan Cherek (SD) ställt en interpellation till Värnamo Energis ordförande Gunnar Crona (KD).

– Värnamo Energi AB och fullmäktige beslutade under hösten 2019 att bilda ett dotterbolag för att utveckla TV-verksamheten. Fullmäktiges beslut daterat den 31 oktober 2019 anger att inga resurser skulle föras över till det nya bolaget. SD motsatte beslutet att bilda ett dotterbolag på grund av den starka sekretessen som omgav ärendet samt överklagade detta till Förvaltningsrätten.

— Informationen som Värnamo Energi delgav i kommunstyrelsen den 9 december 2020 står följande: ”Viktiga förutsättningar var att behålla ett starkt lokalt varumärke, att ingen personal eller andra fysiska tillgångar förs över till dotterbolaget samt att det finns en möjlighet till exit”.

– Sedan dess har Värnamo Energi AB blivit delägare i Operatörsklustret Media AB. Finnveden Media AB har bildats på Värnamo Energis adress och Värnamo Energis tv-kundsavtal har förts över till Finnveden Media AB, innan Finnveden Media AB överläts till Operatörsklustret Media AB. Detta trots att man uppgav innan kommunfullmäktigebeslut om att personal och verksamhet ej skulle föras över.

– Värnamo Energi AB har budgeterat 3,5 miljoner kronor för en app-tjänst och upphandlat den. Intäkterna i Finnveden Media AB är runt 80 miljoner kronor sedan 2021 och utgifterna i bolaget är lika stora.

– Operatörsklustret och Finnveden Media AB ingår i en omfattande stämning i Malmö tingsrätt. Målet har pågått sedan stämningen lämnades in den 11 september 2023 och målet ska avgöras under sex rättegångsdagar i september 2025. Beloppet som berör Värnamos del är i dag uppe i 29 miljoner kronor och kostnad för ränta ökar för varje månad, säger Jan Cherek (SD) som därefter ställer sina frågor till Gunnar Crona (KD).

– Mina frågor är:

1) Vilket beslutsunderlag hade bolagsstyrelsen när man fattade beslut om delägarskap i Operatörsklustret Media AB?

2) Räknas inte kundavtalen som fysisk tillgång då det är stort ekonomiskt värde på detta och hur är exit avtalet skrivit, ingående värde eller nuvärde på bolagen?

3) Vilken utredning gjordes av Operatörsklustret Media AB före delägarskapet?

4) Hur ser samarbetet med Operatörsklustret Media AB ut och vilka vinster ger det Värnamo Energi AB?

5) Vilket beslutsunderlag finns om att föra över Värnamo Energis kundavtal till Finnveden Media AB?

6) Hur kommer Finnveden Medias intäkter på 80 miljoner kronor Värnamo Energi AB till del?

7) Vilket bolag betalar advokatkostnaderna för Operatörsklustret Media AB och Finnveden Media AB?

8) Vilket bolag har tagit ett lån på drygt 1 miljon kronor för Finnveden Media AB:s räkning och i vilken årsredovisning går detta att ta del av?

9) Är det lämplig att blanda kommunala bolag med privata, då aktiebolagslagen är tydlig: kommunala bolag ska inte vara vinstsökande och privata ska vara vinstdrivande?

10) Var tanken med dessa bolag att få övertag på TV-marknaden och är det inte i så fall konkurrensbegränsande för övriga privat bolag?

11) Konkurrensverket anser att konkurrensen kan sättas ur spel när kommuner ger sig in i tv-branschen. Svenskt Näringslivs bedömning är att detta kan leda till snedvriden konkurrens mot andra aktörer. Är Värnamo Energis bolagsstyrelse av en annan åsikt?

12) Både Operatörsklustret och Finnveden Media AB saknar kommunrevision vilket försvåra inblick mellan dessa bolag och Värnamo Energi. Är det lämpligt eller medvetet?

Värnamo Energis ordförande Gunnar Crona (KD) besvarar interpellationen. Bild: David Alin

Gunnar Crona (KD) tackade för interpellationen.

Värnamo Energi fick precis som du skriver, genom fullmäktiges beslut den 31 okt 2019, rätt att bilda minoritetsägt dotterbolag för att därigenom kunna erbjuda tv-tjänster som motsvarar kunders behov och förväntningar.

– I informationen till fullmäktige 9 december 2020 anges att ”ingen personal eller fysiska tillgångar skall överföras till det minoritetsägda bolaget”. Ingen personal eller fysiska tillgångar har förts över, däremot har slutkundsavtal (TV-kunder) sålts, men dessa är immateriella tillgångar.

Operatörsklustret Media AB registrerades 2018. Värnamo Energi gick in som minoritetsdelägare efter fullmäktiges beslut 31 oktober 2019. I samband med detta bildade Operatörsklustret Media AB dotterbolaget Finnveden Media AB. Finnveden Media övertog 2021-05-01 Värnamo Energis slutkundsavtal genom köp och Värnamo Energi upphörde att erbjuda tv-tjänst i egen regi.

– Finnveden Media har en egen app som de använder för sina tv-tjänster. Varnamo Energis app, som det refereras till i interpellationens inledningstext, är Värnamo Energis egen app som används för elhandels- och energitjänster.

– Korrekt omsättning för Finnveden Media under de tre verksamhetsår bolaget varit aktivt är 73,4 miljoner kronor.

I stämningen mot Finnveden Media AB så är beloppet som det tvistas om 14,5 miljoner kronor plus ränta, säger Gunnar Crona (KD) innan han går över till att besvara frågorna.

– Nu över till svaren på dina frågor:

1) Värnamo Energis styrelse erhöll erforderligt underlag, inklusive extern juridisk granskning samt utlåtande från vår revisionsbyrå, för att utvärdera upplägget kring delägarskap och bildandet av dotterbolag.

2) Nej, kundavtal räknas som immateriell tillgång. Om den exit-klausul som finns med i aktieägaravtalet gentemot Operatörsklustret Media skulle åberopas görs en företagsvärdering med hänsyn till DCF-resultaträkning.

3) Kontakterna mellan samverkansparterna i Operatörsklustret är mycket goda, och var även mycket goda redan innan delägarskap inleddes. Innan delägarskap i Operatörsklustret ingicks, granskades upplägget utförligt (som nämnt i tidigare svar) av såväl externa juridiska experter som av Värnamo Energis revisionsbyrå.

4) Värnamo Energi är minoritetsaktieägare i Operatörsklustret som i sin tur äger Finnveden Media som förmedlar tv-tjänster till kunder. Kommunens ägardirektiv anger att Värnamo Energi aktivt kan äga och förvalta aktier och andelar i intresseföretag. Vidare anger ägardirektivet att bland Värnamo Energis uppgifter ska ingå att tillgodose kommuninvånarnas behov av elektronisk kommunikation. Internetöverförda tv-tjänster är ett exempel på elektronisk kommunikation. Tack vare delägarskapet i Operatörsklustret, har en tillräckligt stor gemensam kundbas kunnat uppnås, vilket gjort det möjligt för Operatörsklustret att förhandla fram avtal som möjliggör att attraktivt tv-utbud och streamingtjänster kan erbjudas.

5) Värnamo Energis bolagsstyrelse erhöll erforderligt underlag och beslutade om försäljning av slutkundsavtalen.

6)  Finnveden Media har haft tre hela verksamhetsår med en ackumulerade omsättning på 73,4 miljoner kronor. Omsättning är inte detsamma som vinst, utan det finns stora kostnader också. Den vinst som Finnveden Media har gjort har stannat i det bolaget för att bygga upp bolagets soliditet.

7) Operatörsklustret Media AB och Finnveden Media AB står för sina advokatkostnader.

8) Vad jag vet har inte Finnveden Media tagit lån från något kreditinstitut.

9) Det kan vara bra att blanda kommunala och privata bolag när samarbetet gynnar invånarna och sker på rättvisa, marknadsmässiga villkor. Ett väl genomfört samarbete kan skapa synergieffekter där privata bolag bidrar med kapital, kompetens eller innovation, medan kommunala bolag säkerställer att samhällsnyttan står i fokus. Nyckeln är att noggrant balansera dessa mål och säkerställa att samarbetet följer lagstiftningen och att tydliga roller säkerställer balansen mellan samhällsnytta och affärsintressen. I kommunens ägardirektiv anges att Värnamo Energi ska ge direktavkastning till ägaren. Värnamo Energi är ett välskött kommunalägt aktiebolag och jag tror att många kommuninnevånare är tacksamma för att Värnamo Energi ger en årlig utdelning till vår ägare Värnamo Stadshus och samtidigt erbjuder ett brett utbud av energitjänster och elektronisk kommunikation i kommunen.

10) Syftet är inte att försöka få övertag, utan enbart att kunna erbjuda samma utbud och tjänster som de större aktörerna.

11) Värnamo Energis bolagsstyrelse handlar enligt ägardirektivet och menar därmed att Värnamo kommun anser att vi kan agera på denna marknad. Konkurrensverket skriver att kommunalägda bolag kan påverka konkurrens på marknaden. I det aktuella fallet handlar det om att kunna erbjuda alternativ till större aktörer som exempelvis Telia, Tele2, TV4-gruppen med flera, som har en stark position på marknaden och därmed inte påverkas nämnvärt av små aktörers tjänsteutbud. Värnamo Energis ambition är att genom delägarskap och/eller samverkan, kunna erbjuda tjänster som efterfrågas, i linje med gällande regelverk, utan att snedvrida konkurrens.

12) Bolag som är minoritetsägda av en kommun är inte föremål för kommunrevision, vilket är i enlighet med gällande lagstiftning. Däremot säkerställs insyn och transparens genom bolagens ordinarie revision och krav på att följa aktiebolagslagen. Som delägare arbetar Värnamo Energi aktivt för att samarbeten mellan bolagen sker på korrekt och lämpligt sätt.

Jan Cherek (SD) tackade för svaren, som han hade fått tillgång till på förhand. Därför hade han lite följdfrågor:

– Fråga 2 handlar om kundavtal räknas som immateriell tillgång samt den exit-klausul som skrivits! Anser styrelsens ordförande att fullmäktige inte har rätt att ta ställning när det kommunala tv-bolagets kundavtal som genererar miljoner förs över till ett privat bolag? Är ni medvetna om Bolagsverkets kritik av den så kallade exitklausulen?

Gunnar Crona (KD) svarar:

– När det gäller det här med tv-bolagen och att kunna förhandla med de stora tv-bolagen för att vi ska kunna sända ut signaler så låg hela det konceptet på att kunderna skulle tillhöra det här bolaget, så det låg i hela upplägget. När det gäller den andra frågan, om jag är medveten om Bolagsverkets synpunkter så är jag inte det.

– Vad bra, då ska jag delge dig den sedan. Som sagt så var det egentligen inget svar på frågan för jag undrar om inte fullmäktige har rätt att ta ställning för när vi tog beslut om minoritetsbolaget, då låg allting under sekretess. Det var också därför jag gjorde en överklagan till förvaltningsrätten. Då satt vi samtliga här och klubbade igenom beslutet och vi gick emot det på grund av att vi fick inte reda på ett dugg: vilka aktörer som var med i det här bolaget och vad det skulle handla om. Det enda vi fick reda på var att det skulle vara ett minoritetsbolag och att det skulle omfatta ungefär 400 000. Att vi skulle flytta över kundavtal som direkt genererar miljoner är inget som vi har fattat beslut om i fullmäktige, säger Jan Cherek (SD).

– Näe, det fullmäktige har fattat beslut om är konceptet så att säga, säger Gunnar Crona (KD).

Jan Cherek (SD) går vidare till nästa fråga:

–I fråga 3 skriver du att upplägget granskades utförligt av externa juridiska experter. Jag har fått till mig Bolagsverkets handlingar gällande Operatörsklustret, där de anmärker på bildandet av bolaget. Under 15 punkter kan man läsa om felaktiga inskickade handlingar, ej godkänt undertecknande, röstlängd som ej stämmer och flera andra påpekande. Känner Värnamo Energis styrelse till detta? Om så är fallet anser ni att den expertis gjort ett fullgott arbete med bolagsbildningen samt har styrelsen accepterat den kostnad som det medfört?

– Vi har inte diskuterat det du säger gällande Bolagsverkets synpunkter på dotterbolaget, nej, säger Gunnar Crona (KD).

– På fråga 6 är svaret att omsättning inte är det samma som vinst, vilket är självklart. Att förutom omsättning finns det också stora kostnader. Om man tittar på samtliga bolag som ingår i Operatörsklustret så är intäkter och utgifter nästan identiska i samtliga bolag, ett slags nollsummespel. Vinst som Finnveden Media gjort är till för att bygga upp soliditet i det bolaget. Innebär det att inget kapital går vidare till Operatörsklustret eller Värnamo Energi? Är ni medveten om att alla bolag knutna till Operatörsklustret har lika stora intäkter som utgifter? undrar Jan Cherek (SD).

– Jag vet bara när det gäller Finnveden Media. Det jag svarar för här är Finnveden Media, säger Gunnar Crona (KD).

Jan Cherek (SD) svarar med att ta nästa fråga:

– Finnveden Media är en lokal operatör inom tv och media. Bolagets syfte är att tillhandahålla bra tjänster och goda villkor som kommer kunderna till gagn. Värnamo Energi ombesörjer kundservice samt debitering på uppdrag av Finnveden Media. Tv-tjänster säljs och debiteras av Värnamo Energi på uppdrag av Finnveden Media AB, vilket man kan hitta på Värnamo Energis hemsida. I Värnamo Energi årsredovisning nämns inte Finnveden Media AB och vad gäller Operatörsklustret så redovisas endast de andelar som innehas. Hur stor del intäkt av försäljning går till Värnamo Energi respektive Finnveden Media? Då det är Värnamo Energi som sköter försäljning och support, vad tillför Finnveden Media denna verksamhet? Är det vanligt att dotterbolaget ger uppdrag till vad moderbolaget ska jobba med, borde det  inte vara tvärtom?

– Det är ju ett sätt man har valt att arbeta på. Där kan man säga att kundavtalen ligger i Finnveden Media, så det är där kommunikationen mellan tv-kunder och bolaget sker. Sedan kan man också säga att det är ett antal tjänster som Värnamo Energi gör också, självklart, säger Gunnar Crona (KD).

– Just det jobbet, de måste ju ta betalt för arbetet de gör mot Finnveden Media och det kan jag inte hitta någonstans om man tittar på bokslutet hos Värnamo Energi. Där finns ingen post som nämner det, säger Jan Cherek (SD).

– Det där har jag inte forskat i, säger Gunnar Crona (KD).

– Då har du en uppgift till, säger Jan Cherek (SD) innan han kommer in på nästa fråga:

– På fråga 7, om vilket bolag som står för advokatkostnader, svarar du att Operatörsklustret och Finnveden Media står för sina egna advokatkostnader. Varför har i så fall Värnamo Energis tidigare vd undertecknat fullmakten för Finnveden Media AB:s räkning?

– Det är ju som så att vi har en styrelseledamot i Operatörsklustret och en i Finnveden Media. Sedan är det ju så att Värnamo Energi är huvudman och ägare och då har vi en ägarrepresentant och ägarrepresentanten utgörs utav vd:n. Så är det vid alla bolagsstämmor: att man utser en ägarrepresentant. Värnamo Energi utsåg en ägarrepresentant och vi utsåg vd:n, det är inget konstigt med det, säger Gunnar Crona (KD).

Jan Cherek (SD) ställer nästa följdfråga:

– På fråga 8 så ställde jag frågan om vilket bolag som tagit lån i Finnveden Media räkning och i vilken årsredovisning man kan ta del i detta. Jag ställde inte frågan om Finnveden tagit lån från något kreditinstitut. Enligt Finnveden Medias årsredovisning 2022 kan man utläsa att det tillkommit långfristiga skulder på 1 080 000 kronor. Detta redovisades enligt protokoll från 2022-04-30. Om det nu inte är ett lån, vad avser dessa skulder, då det är finns en amortering på två till fem år? Då det verkar att all administration sköts av Värnamo Energi inklusive delning av adress så är frågan om det är ett lån som tecknats i Värnamo Energi eftersom det är amortering på det eller har man flyttat över resurser?

– Nej nej nej. Det står ju att vi har sålt tv-rättigheter till Finnveden Media, det är inget konstigt med det, och sedan betalar man det på ett antal år, säger Gunnar Crona (KD).

– Under punkten ”immateriella kostnader” på årsredovisningen står 1,8 miljoner. Den summan står för sig, men just den här punkten där det står 1 080 000 kronor under långfristiga skulder och det är inte riktigt samma sak. De ligger på två olika poster, säger Jan Cherek (SD).

– Det är möjligt, men jag är ingen revisor eller ekonomi så det är vad jag svarar, säger Gunnar Crona (KD).

Jan Cherek (SD) tackade för svaren.

Taggar

Dela


Lämna ett svar