Nyheter

Kommunalrådet: ”Vi måste fortsätta sprida kunskap om Förintelsen”

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) är tydlig. – Förintelsen är ett varningsmärke i historien och ett skydd mot framtida grymheter, om vi vårdar dess minne. Det är allas ansvar, stat, kommun, civilsamhälle och individer, att stå upp mot hat och orättvisor, säger han inför Shalom Värnamos medlemmar.

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) talade inför Shalom Värnamos medlemmar under Förintelsens minnesdag. Bild: David Alin

Under måndagen genomfördes Shalom Värnamos första möte för året. Träffen inleddes med årsmöte, som avklarades på cirka 20 minuter. Därefter uppmärksammades Förintelsens minnesdag genom att kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) närvarade och talade inför medlemmarna.

– Jag vill verkligen börja med att uttrycka min uppskattning för det viktiga arbete som ni gör i föreningen. Inte minst de ovärderliga insatserna som ni gör för Israel, för vänner till Israel, för judar i Sverige och runt om i världen. Genom ert engagemang och ert arbete ger ni stöd och hopp, inte minst till de judar som genom historien utsatts för diskriminering och brutala förföljelser.

– Förintelsen är en ständig påminnelse om människans förmåga till både grymhet och förakt, men också att ta vårt ansvar att försvara demokrati och mänsklig värdighet. Det är en plikt för varje generation att säkerställa att något liknande aldrig sker igen, men trots det så ser vi en skrämmande utveckling. Efter den fruktansvärda terrorattacken den 7 oktober 2023, det värsta massmordet på judar sedan Förintelsen, har antisemitismen åter fått fäste. Attacken som chockade världen möttes inte bara av fördömande, utan också av firande på vissa håll. Hat och hot följde i dess spår och uttrycket ”Aldrig igen” riskerar att förvandlas till ”Nu igen”. Svenska judar vittnar om vardaglig rädsla: krossade rutor, hotfulla meddelanden och en tystnad från omgivningen som normaliserar hatet. Många frågar sig om de ens kan fortsätta bo här och den här tystnaden, den är farlig. Som samhälle har vi ett ansvar att stå emot och aktivt bekämpa antisemitism och alla former av hat.

– Antisemitismen i Sverige kommer från flera håll: från nynazister, högerextrema och intolerant islamism som sprider konflikter från Mellanöstern och vi måste våga tala om detta, utan att relativisera eller acceptera hatet. För oavsett politiska åsikter finns det ingen plats för antisemitism i vårt land, i vår kommun eller i vårt samhälle. Sverige är känt som ett tolerant land, men vi får aldrig tolerera intolerans. Den svenska regeringen har stärkt skyddet för judiska medborgare genom stöd till säkerhetsåtgärder och skärpta straff för hatbrott. På lokal och nationell nivå måste vi fortsätta sprida kunskap om Förintelsen och den judiska minoritetens historia och genom att bevara vittnesmål så kan vi hjälpa barn och unga att förstå och ta avstånd från fördomar.

– Förintelsen är ett varningsmärke i historien och ett skydd mot framtida grymheter, om vi vårdar dess minne. Det är allas ansvar, stat, kommun, civilsamhälle och individer, att stå upp mot hat och orättvisor. Vi är djupt tacksamma över de som överlevde och delar sina berättelser och det är våran skyldighet att lyssna, att lära och att föra deras vittnesmål vidare. Vi måste minnas, agera och se till att denna mörka historia aldrig upprepas och tillsammans kan vi säkerställa att världen aldrig glömmer. Tillsammans, i tysthet för de som förlorades, i handling för de som överlevde, och i beslutsamhet för de som kommer efter oss.

– Vi minns och vi lovar att göra allt vi kan för att världen aldrig ska glömma.

Taggar

Dela


Lämna ett svar