Kommunalråd besökte medlemsmöte
Nyheter Under tisdagskvällen besökte Falkenbergs kommunalråd Per Svensson (S) Värnamo för att tala om att ta över makten och skapa förändring i en kommun.
Kommunalrådets besök lockade ett 20-tal socialdemokratiska medlemmar till Värnamo stadshus.
– Det är så roligt att så många kommer. Det här är första mötet på länge som vi har som inte har med valet att göra. Jag lyssnade på Per vid ett första maj-tal en gång och kände direkt att det här kunde vara någonting för oss, inleder Jan Ivarsson.
Sedan 1966 har alliansen regerat i Värnamo, i Falkenberg sedan 1971 (bortsett från mandatperioden 1994 till 1998). Efter 20 år i minoritet tog Framtid Falkenberg, en koalition bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, över makten i Falkenbergs kommun 2018.
– Falkenberg är en klassisk borgerlig kommun. Det har verkligen varit ett skyltfönster för Centern och var länge en av de största Centerkommunerna i landet. De styrde tillsammans med Moderaterna. Den 1 oktober 2018 kallade vi till pressträff. Media hade fullt upp att debattera vem som skulle bli nya KSO, medan vi hade fullt upp med att säkerställa vår uppställning. När vi kallade till pressträff dök endast en reporter upp. När medierna förstod att det var på riktigt så blev de en jättegrej lokalt, man trodde inte att det kunde ske. Centerpartiet och Moderaterna låste in sig i krismöten hela den eftermiddagen, inleder Per Svensson.
Konstellationens arbete under mandatperioden resulterade i att de i det senaste valet fick förnyat förtroende och växte med två mandat.
– Det vi är mest stolta över är att vi har satsat väldigt mycket på att utveckla förskolorna och bygga nya. En annan sak vi är stolta över är att när vi tog över var Falkenberg en av de mest privatiserade kommunerna inom omsorgen överhuvudtaget. 100 procent av LSS-verksamheten var utlagd på privata utförare. Det kan vara bra, men det här var allt annat än bra: det var stora protester från personalen, anhöriga och brukarna. Vi tänkte direkt att vi måste ha bättre ordning och reda i omsorgen. Numera står vi med noll procent av LSS-verksamheten i vinstdrivande verksamheter. Vi har aldrig sparat på grundbemanningen, har satsat på gratis kulturskola, satsat lite extra på utsatta områden och satsat på extrainsatser i skolan för fånga upp utsatta barn redan i skolåldern. De här satsningarna har kunnat göras genom att vi har haft en jättegynnsam mandatperioden mycket goda resultat åse sista åren, vilka har gett oss möjligheten att satsa, säger det Åsbördige kommunalrådet.
Hur gick maktskiftet till? Per Svensson berättar.
– Vi gjorde inget jättebra val 2010. Vi satte oss ned och analyserade läget och tänkte direkt att vi kan inte längre sitta i opposition. ”Ska vi göra någonting så ska vi göra det ordentligt”, konstaterade vi. 2013 satte vi upp två mål: ett långsiktigt mål och ett delmål. Det långsiktiga målet innebar att vi ska vara det kommunbärande partiet, vilket Centern var vid den här tiden. Vi ska vara centrum i kommunen, vi kan inte jobba på annat sätt. Vi jobbar fortfarande med det, vi är inte där än men snart. Det andra delmålet var att vi ska leda en majoritet senast 2018. Det här har varit ett jätteviktigt mål att arbeta med och som vi har arbetat hårt med, säger Per Svensson.
Hur når man då målen?
– Först och främst måste man tro på det. Det har varit en jätteprocess i Falkenberg att få medlemmar och framför allt förtroendevalda att tro på det. Sedan har det handlat om att skapa förutsättningar för våra förtroendevalda. Vi har lagt mycket kraft och resurser på att ge våra ordförandekandidater möjlighet att vara ordförande: vi har satsat mycket på utbildningar och gett dem möjligheten att träffa ordförande i andra kommuner, bland annat i Hylte kommun och en del kommuner i Västergötland. Vi har även fokuserat mycket på målgruppsanpassning, synlighet i media, att möta väljarna i vardagen, att föra en tydlig och smart oppositionspolitik och har etablerat en dörrknackningskultur, säger Per Svensson.
När valet 2014 var över stod det klart att det föryngrade partiet blev kommunens största parti. Nu var siktet inställt på att ta över majoriteten 2018 genom två kompletterande strategier. Den ena handlade om att bli det största landsbygdspartiet.
– Vi visste att det fanns ett stort uppdämt missnöje på landsbygden, särskilt med de styrande. De kände att de styrande politikerna inte lyssnade på dem och där har vi gjort mycket, vilket har gjort att vi är det största landsbygdspartiet i kommunen i dag, säger Per Svensson.
Den andra strategin handlade om att skapa kontakter med andra partier. Det skedde bland annat genom regelbundna gemensamma träffar efter varje kommunfullmäktigesammanträde. Sakta men säkert växte grunden för Framtid Falkenberg fram.
– Vi har fokuserat mycket på vad de andra partierna har velat göra under mandatperioden. Vi har varit väldigt opretentiösa och har inte grävt ner oss i detaljer utan har jobbat för de frågor vi har samlats kring, såsom bättre näringsliv, bättre bostäder med mera, säger Per Svensson.
Med gott självförtroende ser kommunalrådet fram emot den kommande mandatperioden.
– Det vi fokuserar mycket på nu är att fortsätta utveckla vår satsning på bygdemöten med mera. Vi ser att vi har en del röster att ta tillbaka, dels från Sverigedemokraterna men även från soffan (de väljare som inte gick och röstade i föregående val). Vi ser att det är en ekonomiskt tuff och utmanande tid som ligger framför oss, men ser också att om vi bara lyckas ta oss igenom den här nattsvarta perioden så har vi förhoppningar om att kunna genomföra satsningar 2025 och 2026.
Efter en frågestund avtackades Per Svensson av Jan Ivarsson med en börs och en ros.