Kolmila i Bor
Nyheter Bor har begåvats med en kolmila! Här berättar Jörgen Lindelöf om nytillskottet.
Som novis utan kunskaper av termer beträffande kolmilor kan jag bara konstatera att allt tycks ha fungerat vid byggandet av kolmilan i Bor den 1 juni av Equmeniakyrkan i Bor.
1 juni 2024
Gammal som ung välkomnades att hjälpa till och man startar upp kolmilebyggandet på lördagen klockan 10. Det serverades fika och mat under dagen.
Vid mitt besök vid kolmilan vid Lilla Brännet ovanför Rastavallen så var det full aktivitet hela lördagen och söndagen. Därefter krävdes passning dygnet runt så att milan inte slocknade.
Från en infosida om en kolmila hämtad på ”nätet”:
”Man börjar att lägga ut grova stockar ut från hjärtstocken, därefter lägger man klen ved, slanor eller rost som det kallas ovanpå som bildar golvet där veden kommer att stå på. När golvet är lagt kan man börja inresningen av veden.
Tekniskt innebär kolning att man upphettar trä till 500-600 grader. Då förgasas vedens flyktiga beståndsdelar och avgår. Kvar blir vedens innehåll av kol (90%) blandat med syre, kväve och salter. Vid kolning i mila tillvaratas inte vedens flyktiga beståndsdelar.”
6 juni
Kolmilan tändes på nationaldagen den 6 juni 2024.
Efter byggandet och ”eldandet” av milan under ledning av pastor Mia (kunnig kolmilebyggare) så blev det till sist bara rester kvar.
Kolet separerades i papperspåsar och ”spillhögarna” kan användas till en annan mila.
8 juni
Det var god feststämning vid kolmilan i Bor 8 juni 2024 då spillet separerades från kolet. Kolet packades i stora papperspåsar och resultatet blev ca 700 kg i ett ca 40-tal säckar.
Denna dag bjöds även på kaffe och kakor. Man kunde betrakta konst med konstmålning av vad som finns i naturen. En fin väv med naturprodukter tillverkades där ormbunksbladen föreställer en mila.
Text och bilder: Jörgen Lindelöf