Kockarnas kock på Vandalorum
Nyheter Kockarnas kock. Inte bara en gång, utan tre gånger har Leif Mannerström fått ta emot den prestigefyllda titeln från sina svenska kollegor.
I sitt digra cv har han också en stjärna i Guide Michelin.
Inte konstigt att det i princip blev publikrekord när Vandalorum arrangerade sin lunchföreläsning i dag.
Men innan föreläsningen började fick åhörarna möjlighet att äta en lunch på Syltan, en lunch som var signerad av stjärnkocken själv.
Med sig i bagaget, eller upp på scenen var det tänkt att stjärnkocken skulle ha journalisten Brott-Marie Mattson. Nu blev det inte så, eftersom hon fick lämna återbud med kort varsel.
Så när museichefen Elna Svenle hälsade Mannerström välkommen uppå på scenen så fick hon samtidigt hälsa tv-profilen Jesper Aspegren välkommen.
Resultatet blev en föreläsning, fylld av humor och med mycket goda matråd.
De drygt 200 åhörarna fick höra många spännande historier om Mannerström liv som stjärnkock.
Bland annat om hans äventyr som kringresande kock i Frankrike under ett par intensiva månader i början på 70-talet.
Det var efter den resan som han öppnade sin första krog i Sverige. En krog med tydliga influenser från det franska köket. Jesper Aspegren å sin sida hade också mycket att dela med sig till publiken. Framförallt en göteborsk humor, trots att han själv är skåning.
Under sin föreläsning slog också Leif Mannerström ett slag för ett ämne som han verkligen brinner för.
Det gällde maten till de äldre, som han ansåg kan bli mycket bättre än vad det är i dag på många ställen.
Som exempel på verkligen dålig mat nämnde han ett ställe som han besökt, som serverade skämt fläskkött till de äldre.
– Jag åkte tillbaka dit och lagade en riktig god middag till pensionärerna, sa Leif Mannerström.