Nyheter

Klimatprognosen: Värnamo förlorar minst tre veckors snö

Nyheter Klimatförändringen gör att Värnamo sannolikt kommer att förlora tre av fem snödagar inom 50 år. Kanske ännu mer om vi inte minskar utsläppen. Newsworthy har med hjälp av SMHI:s klimatmodeller tagit reda på chanserna till en vit jul – nu och i framtiden.

Illustrationen visar antalet dagar med minst 5 cm snötäcke en genomsnittlig vinter.

Till jul är det en sak många önskar sig: att vakna upp till snö utanför fönstret. Men chanserna till det skiljer sig åt rejält beroende på var man bor i vårt avlånga land.

Hur ser det ut i Värnamo? Vid mätstationen Åminne D, den närmaste mätstationen som har data för snödjup, har det bara varit minst en centimeter snö på juldagens morgon under två av nio år på 2010-talet. Mest snö kom det år 2010, då det fanns 43 centimeter snö på marken.

I år ser en stor del av Sverige ut att få fira snölöst. Det är inte första gången under de senaste åren.

Sett till det senaste decenniet har man behövt ta sig norr om Stockholm för att ha 50 procents chans till en vit jul. För att vara helt säker på att få vakna till vita vyer har man behövt resa förbi både Hudiksvall, Sundsvall och Sollefteå.

Klimatförändringar gör att vintrarna i Sverige kommer bli allt kortare. Frågan är inte om vi kommer att ha färre dagar med snö, utan snarare hur många. Det här är någonting som SMHI gör detaljerade analyser om.

De har tittat på hur framtidens klimat kan komma att se ut, beroende på hur halterna av koldioxid utvecklas under resten av århundradet.

Under de senaste decennierna har de som bor i Värnamo kunnat räkna med i genomsnitt 39 dagar med minst fem centimeter snö, alltså ungefär sex veckor under en typisk vinter.

Men framtidens vintrar och jular ser ut att bli rejält annorlunda. Om 50 år tror klimatforskare att det bara kommer att finnas snö i Värnamo mellan fem och 14 dagar en typisk vinter.

Källa: Pressmeddelande från Newsworthy

Taggar

Dela


1 reaktion på Klimatprognosen: Värnamo förlorar minst tre veckors snö

Förlorar?
Vi vinner ju.
Slipper skotta, halka och bryta lårbenshalsar med flera bentyper, frysa oss halvt ihjäl, elda i kakelugnar och gjutjärnsspisar (mest för kråkor och slika flyfän), slipper även ramla på ändan och slå i svanskotan när man är ute på isen och tror man är Alexander Majorov.
För att inte nämna att vi snart kan odla exotiska växter här i vårt före detta ”kalla nord”.
Alltså bara fördelar

Lämna ett svar