Nyheter

Klimatåtgärder i föreningslokaler ska stimuleras

Nyheter Värnamo kommun avsätter nu pengar till föreningar som vill minska sin elförbrukning till mera klimateffektiva källor

Arkivbild, solpanel

Många föreningar, som äger sina lokaler, har idag dryga kostnader för till exempel uppvärmning då det i många fall handlar om elvärme i lokalerna. I många fall saknar föreningarna ekonomiska resurser för att byta ut sin uppvärmning till mer klimatsmart uppvärmning. Därför vill nu kommunen medverka till att fler föreningar kan göra ett arbete som gynnar klimatet i stort och minskar ett dyrt elberoende.

– Vi ser att det finns ett intresse för insatser hos föreningslivet, säger Hans-Göran Johansson som är kommunstyrelsens ordförande. Han tillägger att kommunens bidrag kan medverka till att föreningarna i högre utsträckning kan använda sina pengar i verksamheten snarare är i att investera i klimatåtgärder. Med kommunen som medfinansiär kan mera bli gjort snabbare.

För 2020 avsätter kommunen 500000 kronor för föreningarna att ansöka om. Bidrag kommer att kunna beviljas så långt pengarna räcker. Maximalt stöd är 50% av den beräknade totalkostnaden för de åtgärder som föreningen gör. Hur stödet ska finnas kvar och i så fall utformas från och med 2021 och framåt blir en fråga för kommande budgetarbete.

Till stöd för föreningarna får kommunledningsförvaltningens funktion för energi- och klimatrådgivning att ge råd och stödja föreningarna på deras väg mot angelägna insatser för klimat och miljö.

Taggar

Dela