Nyheter

Klas minns konfirmanderna, tuppen och Jesus som försvann

Nyheter Imorgon är det avskedsgudstjänst för kyrkoherden Klas Frisk Svensson i Tofteryds kyrka. På måndag börjar nya utmaningar i grannkommunen Sävsjö.

Klas Frisk Svensson

När vi besöker kyrkoherden i pastorsexpeditionen är han just i färd med att ”rensa ur” sina bokhyllor. Sista ordinarie dagen på kontoret. Klas Frisk Svensson började i Skillingaryds församling strax före påsk 2014. Han kom då från en kyrkoherdetjänst i Forsheda där han tjänstgjort i 15 år. Vi tar plats i Skillingaryds kyrka för att höra efter om han minns sitt första uppdrag i församlingen…

– Första minnet jag har från Skillingaryds församling var när jag läste till präst på 80-talet. Jag tror det var julen 1988 som jag skulle vara med på julottan i Åkers kyrka. Det var speciellt för Gösta Sandberg, kyrkvaktmästaren, bjöd hem kyrkokören på kyrkkaffe klockan 05.00 innan julottan. Senare, när jag kom hit som kyrkoherde 2014, minns jag det fantastiskt fina välkomnandet jag fick. Det var en högtidlig mässa som leddes av Jan-Olof Johansson. Han var då biskop och kommer också från Skillingaryd. Då var Leif Skjetne tillförordnad kyrkoherde och det var han som övertalade mig att söka tjänsten här i Skillingaryd, vilket jag är mycket glad och tacksam för. Mässan som hölls när jag välkomnades avslutades med middag i församlingshemmet, det var fint, minns Klas Frisk Svensson som menar att ett kyrkoherdeuppdrag idag är oftast mellan 5 – 10 år och det ”förr i tiden” oftast var ett livstidsuppdrag.

Vad har du för starka minnen från Skillingaryds församling?
– Konfirmationerna. Särskilt förra året då Åkers kyrka, under en dag, besöktes av tusen personer. Det var speciellt. Årets konfirmation bli också minnesvärd då vi körde ”coronaanpassad” och var direktsänd. Jag har fått vara med att bygga upp Mötesplatsen i Skillingaryd tillsammans med kyrkorna och Vaggeryds kommun. Ett speciellt minne som dyker upp är när kyrktuppen försvann. Nu när mina arbetskamrater avtackade mig fick jag en vindflöjel med en tupp som är gjord i Pålskog. Sen har vi Jesus som försvann från kyrkan i Skillingaryd och hittades av Frans Gunnarsson på skolan bredvid, det glömmer jag heller aldrig, särskilt inte när vi bad för att Jesus skulle komma tillbaka och rätt var det var under bönen kom Inga-Britt med Jesus i famnen. ”Han är hittad”.

– Jag har fått träffa så många människor, det har blivit ett par hundra begravningar, dop och vigslar så många människor har jag mött. Sen har vi renoverat alla våra fyra kyrkor under min tid här i församlingen samt att jag är stolt över det fina Kyrkobladet som delas ut.

Hur har senaste halvåret hanterats?
– Som präst är närhet viktigt och nu plötsligt ska man hålla avstånd, vi kan inte arrangera en minnesstund efter en begravning och vi har haft dop och vigslar som har blivit framflyttade. Men vi har lärt oss hantera det och hålla distans så man känner mer trygghet i det idag än för ett halvår sedan.

"Jag har många härliga minnen", kommenterar Klas Frisk Svensson som på måndag börjar ny tjänst i grannkommun

Hur ser en ”vanlig” arbetsdag ut för en kyrkoherde?
– Jag brukar börja vid 08.30 och jobbar till 18.00-tiden. Vi börjar dagen med morgonbön. Därefter blir det en del administrativt arbete med planering och förberedelser. Som exempelvis idag har vi haft redaktionsmöte för kyrkobladet. En del kvällar är det sammanträden av olika slag. Man kan nog räkna med att ungefär halva arbetstiden handlar om personal och administrativt och den andra halvan jobbar jag med gudstjänster och förrättningar. Ju större pastorat det är desto mer administrativt blir det och vid ett riktigt stort pastorat kanske kyrkoherden inte har några gudsjänster alls. Men det är det jag är utbildad för så det känns bra att kunna göra det också. Om det hade varit ett privat företag skulle man kunna säga att kyrkoherden är motsvarande vd.

Vad ska kyrkoherden göra nu?
– På måndag är jag kyrkoherde i Sävsjö. Där finns 11 kyrkor, här i Skillingaryds församling har vi fyra. Av dessa 11 är fyra riktigt gamla medeltida kyrkor. De kallas för Njudungskyrkor och är byggda efter Lunds Domkyrka på 1100-talet. Jag kommer att arbetsleda dubbelt så många och det finns fyra präster som hjälper till också att hålla gudstjänster. På måndag ansvarar jag för tre församlingar och det är Vrigstad/Hylletofta, Stockaryd och Sävsjö. Jag har tänkt att ha gudstjänster i främst Vallsjö kyrka, en del begravningar samt jobba med konfirmanderna. Men bo kvar i Vaggeryd kommer vi att göra, där vi trivs så bra, avrundar Klas Frisk Svensson.

Fotnot; Maria Åberg går in som tillförordnad kyrkoherde på måndag samt Magnus Hullfors, tidigare kontraktsprost, vikarierar som komminist längre fram i höst.

I mars 2015 hittades kyrktuppen av Inge Norberg, finns att läsa här

I januari 2018 försvann Jesus från Skillingaryds kyrka, finns att läsa här och strax efteråt blev Frans Gunnarsson kyrkans hjälte, läs mer här

Taggar

Dela