Nyheter

Klart med tillbyggnad av livsmedelsbutik

Nyheter Samhällsbyggnadsnämnden gav klartecken till livsmedelsaffären i Rydaholm på sin ansökan om bygglov. Däremot blir det inga nya parkeringsplatser intill affären

Arkivbild

Till samhällsbyggnadsförvaltningen har det inkommit en ansökan om bygglov för tillbyggnad av ICA-butiken i Rydaholm. Ett nytt kylmaskinrummet om cirka 20 kvadratmeter och med en placering om en halvmeter från fastighetsgränsen mot öster. Vidare innebär förslaget även tillbyggnad av butik med nytt ventilationsaggregat med tillhörande tak om totalt 12 kvadratmeter med en placering om cirka en och en halv meter från fastighetsgräns i norr. Förslaget innebär också två nya parkeringsplatser norr om fastigheten. 

Gällande detaljplan är antagen 1990 och en del av marken får inte bebyggas då det är så kallad punktprickad mark. De tilltänkta parkeringsplatserna innebär att bilar är tänkta att göra genom in- och utfartsförbudet som råder på den delen av fastigheten. Planerade åtgärder innebär således avvikelse från gällande detaljplan. 

Grannehörande har gjorts där två av fastighetsägarna inte har någon synpunkt att inkomma med, sex av dem har inte inkommit med något svar och en fastighetsägare befarar att det kommer att bullra från kylmaskinrummet och dess fläktar och dennes sovrum ligger cirka tio meter från tänkt placering. 

Livsmedelshandlaren har inkommit med ett svar att högsta ljudnivån är 36 decibel tio meter från anläggningen. Sökande har också sett över olika alternativ för placering av såväl kylmaskinrummet som ventilationsaggregat. Det har visat sig vara en byggnadsteknisk, men även en ekonomisk svårigheter, att kunna lösa placeringen på ett mer tillfredställande sätt än placeringen på just den sida av fastigheten som tänkt. Enligt samhällsbyggnadsnämndens protokoll anses inte bullernivåerna överskrida de tillåtna nivåerna vid fasad, enligt plan- och bygglagen. 

Samhällsbyggnadsnämndens politiker beslutade att bevilja ansökan om bygglov för tillbyggnad av butik med kylmaskinrummet samt nytt ventilationsaggregat med tillhörande plank och tak samt att avslå ansökan om bygglovet i den del som berör de två nya parkeringsplatserna då de är olämpliga med hänsyn till närheten till korsningen samt även då att in- och utfartsförbudet hindrar bilar från att köra in på den delen av fastigheten. 

Taggar

Dela