Nyheter

Klart med inköp av ny CT till Värnamo sjukhus

Nyheter Regionstyrelsen beslutade tidigare i veckan att godkänna att en ny CT (datortomografi) köps in till Värnamo sjukhus. Inför att den nya utrustningen kommer på plats behöver lokalerna på röntgenkliniken anpassas, vilket också godkändes under regionstyrelsens möte.

I höst inleds arbetet för att byta ut en av två CT på röntgenkliniken i Värnamo sjukhus. En stor fördel med den nya CT-utrustningen är att den har dubbelenergi, vilket gör att röntgenkliniken framöver kommer att kunna utföra undersökningar av hjärta och kranskärl. Till höger regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso (S). Foto: Röntgenkliniken och Johan Werner Avby

− Det är ett viktigt och välkommet besked att verksamheten nu kan köpa in en ny CT till Värnamo sjukhus. På sikt kommer det att finnas samma typ av CT-utrustning på alla tre sjukhusen, något som ger möjlighet att arbeta efter samma metoder och kunna erbjuda en jämlik vård i hela Region Jönköpings län, säger Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande.

Datortomografi, ofta kallad CT-röntgen, är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ. På Värnamo sjukhus finns två CT-labb. Under förra året byttes den ena av sjukhusets maskiner ut och nu är det alltså dags att byta ut den andra.

− Den befintliga är sliten och behöver bytas ut. Vi har tyvärr en del tillfälliga stopp vilket skapar en del problem för både personal och patienter, så inköpet är efterlängtat. Det innebär också förbättringar. En stor fördel med den nya CT-utrustningen är att den har dubbelenergi, vilket gör att vi framöver också kommer att kunna utföra undersökningar av hjärta och kranskärl, säger Carin Peterson, områdeschef vid röntgenkliniken i Värnamo.

Den nya CT:n kräver mer utrymme än den tidigare och har en annan teknisk lösning för kylning. Därför behöver lokalerna anpassas för maximalt 2,3 miljoner kronor, ett arbete som inleds i sommar. Sedan tidigare har 11 miljoner kronor reserverats i investeringsplanen för inköp av CT-utrustningen.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela