Nyheter

Klagomål på vedeldning 

Nyheter ”Varför följer inte kommunen praxis?”. Den frågan ställer sig en kommunmedborgare i telefonkontakt med kommunen.

”Varför följer inte kommunen praxis?”. Den frågan ställer sig en kommunmedborgare i telefonkontakt med kommunen.

En kommuninvånare som bor i en radhuslänga i Amerikaområdet i Värnamo har skickat int ett klagomål till kommunen. Han har noterat att flera grannar har installerat vedeldning och doften går i hans luftintag. Invånaren menar att det inte är tillåtet enligt Naturvårdsverkets regler och har därför varit i kontakt med samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Enligt Naturvårdsverket beräknas luftföroreningar från vedeldning bidrag till cirka 1 000 förtida dödsfall per år i Sverige. Det beror framför allt på de väldigt små partiklar som bildas vid ofullständig förbränning. Naturvårdsverket menar även att studier har visat att utsläppen från vedeldningens bidrar till dålig luftkvalitet i tätorter i ungefär samma storleksordning som vägtrafikens utsläpp.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Klagomål på vedeldning 

Det handlar nog mest om att folk behöver lära sig att vedelda på rätt sätt. Moderna vedpannor och kaminer har en mycket bra förbränning och då ryker det inte speciellt mycket. Det lär vara betydligt färre i området som eldar med ved i dag jämfört med för 30 år sedan i samma område.

I vissa delar har det ökat och på någon gata är det så gått som bara vedeldare sedan är ökningen av de så kallade ”trivseleldarna” påtaglig. För 30 år sedan var nog fler kvar som körde olja i pannan – nu matar de den med ved. Men varför jämför med 30 år tillbaka?

Jag låg allvarlig covid sjuk i tre veckor, tillfrisknande i januari- jag kan intyga det hade varit en helt obetald lyx om man kunnat haft välventilerat och svalt och väl syresatt rum den veckan andningen var som allra svårast, i stället för att ha all ventilation stängd för att förhindra mer irriterande rök från vedeldare. Slår nu deltan till efter höstlovet och röken ligger konpakt så blir det nog fler som får en tankeställare i andnöden.

Har noterat att vid höst-vinter-kvällar lägger sig gärna röken lågt som en dimma från alla vedeldare, vissa delar av området är mer likt Ryssland än Amerika rena öststatsstämningen.

Om gällande praxis finns vilket ett googlade direkt ger svar på finns: ”Praxis vedeldning – Naturvårdsverket” så är det ju bra att följa detta eller sluta elda. Alternativt får vedeldaren att ta striden och med nya rättegångar försöka få till ny rättspraxis. Även boverket har synpunkter på vedeldning Ändrade krav för kaminer och pannor Från den 1 oktober 2019.

Radhus delar tak och då är det ju ytterst olämpligt från både brandsynpunkt och ventilation. Regler finns på avstånd till grannfastighet, höjd, lutning med mera vilket måste vara mycket svårt att uppfylla vid gemensamt tak.

Vedeldningen är vedervärdig på Amerikaområdet! Håller med anmälaren till 100%! Det kan handla om fina kvällar då man önskat vara ute, men får gå in och stänga alla fönster och dörrar för det väller fram stinkande rök. Det pågår inte en liten kort stund, utan flera timmar… Att torka tvätt utomhus är otänkbart, och efter att ha förflyttat sig tex mellan bil och bostad kan man tro att man varit på scouthajk när man luktar på kläder och sitt hår. Att elda för uppvärmning och varmvatten borde inte vara okej inne i ett samhälle och det borde finnas ett enkelt sätt att meddela kommunen då eldandet medför bekymmer för omkringliggande grannar. Hoppas kommunen kan öppnar sina ögon och agerar inför detta bekymmer som drabbar så många ’oskyldiga’! Det är ju en fråga för både miljön och för invånarnas hälsa och välmående.

Var finns alla miljöpartister nu?
De vill förbjuda gamla båtmotorer som går några timmar om året, men den skitiga och illaluktande vedeldningen hör man aldrig några klagomål på!

Någon måste börja ta tag i detta problem med vedeldning inne i städerna.
Inte en enda villaägare kan elda riktigt i dag i sina välisolerade hus på grund av att rummen är för små där kaminen står och då stryper dom elden med spjället så att det inte brinner riktigt och då släpper ut massa gifter.
Varför får man sätta in en kamin i huset inne i stan när man inte får bygga en altan utan att grannarna måste godkänna det innan……helt galet.
En minut får man låta bilen gå på tomgång enligt reglerna men en villaägare kan hålla på hela kvällar varje dag och spy ut giftig rök.
Om jag fick välja mellan bilen med katalysator och vedeldaren så skulle jag hellre ha bilen på tomgång ute hela kvällen än vedeldaren.
Varför kan inte kommunen släppa nya områden där det är förbjudet att sätta in kaminer så att det är frisk luft vintertid för alla.
Tror att det skulle höja värdet på husen på rökfria villaområden och kommunen skulle slippa alla klagomålen.

Lämna ett svar