Klagomål på vedeldning
Nyheter Trots kommunikation vägrar grannen till en Värnamobo att sluta elda. Nu blir ärendet en fråga för samhällsbyggnadsförvaltningen.
Förvaltningen har tagit emot ett klagomål om vedeldning från en medborgare. Personen har en granne som eldar regelbundet, uppemot fem till sex timmar per kväll, när vinden ligger på mot medborgarens fastighet.
Här nedan följer ett utdrag ur klagomålet i redigerat skick:
”Vi har bitit ihop under många år men förra vintern, efter två hemska kvällar, tyckte vi att det går inte längre, för det var så mycket rök inne även när alla ventiler var stängda. Jag tog upp problemet nästa dag när båda var ute och förklarade problemet men tanten lyssnade bara en liten stund, fnyste åt mig och gick in. Han lyssnade på mig lite småirriterat och optimist som man är så tänkte jag att det blir bättre nu, för de kan ju elda hur mycket som helst när det inte blåser mot oss. Har innan tyckt att paret är normala och trevliga, men när det kommer till vedeldning så är det tvärt om. Jag har jobbat över 40 år som snickare och även satt in många kaminer hos villaägare men jag har aldrig sett en så illa placerad kamin som hos någon under de åren. Som yrkesman vet jag att den platsbyggda eldstaden släpper ut lika mycket gifter som en oljepanna som eldas med ved och är helt fel inne i städerna. Det hjälper inte med torr björkved om man har sådan anläggning. Skillnaden mellan modern braskamin är som natt och dag”, skriver medborgaren och vädjar till samhällsbyggnadsförvaltningen och vädjar om dess hjälp.
”Jag vet inte hur många dagar det är varje vinter med den vindriktningen mot våran fastighet men eftersom grannen vägrar låta bli och elda då så vill jag att de får eldningsförbud. Jag vet att ni kan hjälpa oss med det här, om viljan finns, utan att dra det på EU-nivå eller att jag börjar kräva ersättning för mina skador på fastigheten eller hotellnätter de kvällarna”, skriver medborgaren.
Samhällsbyggnadsförvaltningen har skickat ett brev till grannen för att informera om klagomålet och ber att grannen skickar in ett yttrande i frågan senast den 5 januari.
1 kilo torr o ren ved perfekt eldat i en ny ekokamin förorenar 500 000 kubikmeter ren luft ner till WHO:s gränsvärde PM 10. (EEB, Where there’s fire, there’s smoke, 2021)
Är denna typ av utsläpp fortfarande laglig behöver lagarna ses över!
Tomtefar, vad menar du ens med att få luften att gå ur huset och inte in? Kan vi hålla oss ifrån magins värld när vi pratar om så viktiga saker som hälsa?
Hoho, sa tomten när han for ned genom skorstenen på nämnda adressen. Torr och fin ved det ligger bredvid öppna spisen och bygglovet är beviljat, vad är problemet då. Bor en bit ifrån och vet att de inte eldar var dag. Om du som klagar höjer värmen i huset ökar ventilationen, dina så kallade fuktskador minskar och du kommer få luften att gå ut istället för att dra in i huset. Men snålheten bedrar visheten ibland. Att elda med torr och fin ved luktar inte grillkorvspaketeringsplast som du påstår. Nä med denna godkända anläggning har man full rätt att elda dagligen och grannen ska vara glad att de Inte eldar dagligen. Så vinsten är ju på grannens sida i detta fall, de kunde ju eldat även de dagar vinden låg på andra hållet. I boraborabergen långtbortistan, där skulle man varit glad över en rökpelare i stället för bomber och granater.
Förr dumpade man gifter i skogen och sänkte sopor i sjön.
Nu vet vi att gifter inte ”bara” försvinner. Samma gäller med rökgifter. De sprids i området, en del tar sig in i till exempel ventilation, lungor och blodkärl.
Eldar man med stängt spjäll riskerar man att dö – det vill säga en enda eld släpper ut en dödlig mängd gift rakt i folks boendemiljö.
Dags att ta sista klivet bort från stenåldern. För frisk luft och hälsa till alla!
Vill tacka alla er som håller koll på oss vedeldare.
Detta innebär också att ni håller koll våra hus så inga inbrott sker eller obehöriga rör sig i vårt kvarter. Tack för att ni tar era promenader i kvarteret för att se när vi eldar. Med andra ord, ni går både brandvakt och bevakningsrundor frivilligt. Tack för er insats för bättre grannsamverkan.
Bra på med mer ved😁
Man får ju ha lite medlidande för de stackare som måste slita med vedhuggning och eldning för att klara sitt uppehälle. Men visst det var ju bättre förr, så stäng ner fjärrvärmen, höj skatten rejält på el så att alla åker på att elda med olja, ved eller engångspallar och så det lönar sig att fortsätta köra fossilbil. Inför rökning på krogen och i alla offentliga byggnader, ingen kommer någonsin mer klaga på när huset luktar gammal inrökt krog och man löser samtidigt problemet med en allt friskare och åldrande befolkning.
Tittade in igen och många gånger är det roligaste att läsa alla kommentarer och vedeldningen är en riktig känslig fråga.
Läste artikeln igen och tyckte att det kan vara rimligt med eldningsförbud när han kan elda hur mycket som helst om det inte blåser mot grannens fastighet.
Det kanske är bara 1 till 2 gånger i månaden och han vägrar gå med på det.
Och Cecilia som skrev här ovan…. man kan ju alltid fundera vem som är problemet och vem som är offer.
Det sjuka är att vedeldarna tycker alltid offret är problemet.
Håller med föregående skrivare. Förmodligen beror nu en tilltagande vedeldning på de styrande som inte klarar av att hantera landet. Det är klart att många försöker elda med ved när elkostnaderna kan tvinga många i konkurs. Nej skäll i stället på regeringen som är den som har ansvaret.
Härligt Cecilia! Håller med dig!
Jag är så trött på alla småsinta personer som er. Tror ni är besserwissrar på andras bekostnad. Sluta gnäll.
Nu när elpriserna är höga så kommer vedeldningen att explodera och då är vi tillbaka på 1800 talet med skitig luft.
Någon måste börja ta tag i detta elände så att vi får friskare luft inne i stan vintertid. Fler skulle investera i Luft/luft värmepump i stället för kamin.
Värmepumpen jobbar dygnet runt och sparar cirka 50 procent av uppvärmningskostnaden.
En villaägare kan tjäna uppåt 100 000 kronor på tio år med en sådan värmepump och då slipper man röken.
Sedan tycker jag att kommunen skulle testa med nya rökfria villaområden där man inte får sätta in kaminer.
Nu undrar jag hur många eldar med ved eller olja i som jag tolkar i våra innerstäder (centrum) i centrala Stockholm Göteborg och Malmö. Det jag tror är att det är en massa folk som har hakat på det här med miljön och ska göra sig märkvärdiga på nåt sätt. Det handlar om inget annat än skitprat nu i dessa tider när folk i stället ska gå på våra politiker som ska sitta och styra över oss. Det är dags att påminna dem om att de faktiskt är folkvalda. Så ni som gnäller far åt mycket varmare ställe i stället för att gå på den lille.
Ang dessa ved och (o)trivsel eldare och kommunens bygg och miljö policy och med tanke på vad som anges som rättspraxis och gällande i andra kommuner.
”Det krävs bygglov för att montera en ny utvändig skorsten inom tättbebyggt område, då det räknas som en väsentlig fasadändring. Om skorstenen monteras närmare än 4,5 meter till grannfastigheten ska grannen ge sitt skriftliga tillstånd genom att signera med namnförtydligande på framsidan av bygglovsritningarna.”
Värnamo har helt frångått bygglovsreglerna och struntar helt i krav på minst 10 graders lutning mot nästa fastighetstak och 4,5 meters till angränsande tak (vilket kan vara svårt att uppfylla hos fastigheter med sammanbyggt tak). I Värnamo krävs endast en bygganmälan och ingen uppföljning trots detta i många fall kan beröra sammanbyggda fastigheter som är byggda för el uppvärmning och mycket av ventilation kan finnas förlagd via taket.
Dessa sk ”trivsel kaminer” tänds upp på morgonen står sen helt obevakade och pyr ut rök till man på lunchen åker hem och tänder om så det inte hinner bli för kallt tills man åter kommer hem.
Citat från andra kommuner regelverk:
En braskamin är bara avsedd att användas som sekundär värmekälla, det vill säg. för så kallad trivseleldning. Detta framgår tydligt av band andra. Boverkets byggregler (BBR).
Om störningarna orsakas av en braskamin eller annan lokaleldstad som används för uppvärmning istället för till trivseleldning bör antalet eldnings tillfällen därför regleras till max 2 gånger per vecka, 4 timmar åt gången (denna definition av trivseleldning är belagd i prejudicerande domar från MÖD). Det kan vara aktuellt med hårdare reglering vid ogynnsamma förhållanden som
tät bebyggelse, ogynnsamt lokalklimat eller äldre teknik. 2 gånger per vecka bör i princip bara tillåtas för eldstäder som klarar utsläppskraven för P-märkning.
”Trivseleldning Mål nr M 4242-03 MÖD beslut om vedspis: ”dels förbjuds att elda under perioden den 1 maj – den 30 september, dels tillåts att elda under perioden den 1 oktober – den 30 april, varvid eldning får ske vid två tillfällen per vecka under högst fyra timmar per tillfälle, dels att endast torr ved och ren ved eller motsvarande bränsle får användas, dels att eldning inte får ske vid inversion”.
Amerikan! Hur gör vi med grillningen från 1 maj till 30 september du som verkar ha bra förslag?
Tyvärr finns det alltid människor som har svårt att visa hänsyn, och klarar inte att samarbeta.