Karlsson (-): I en tid av osäkerhet i vår omvärld behöver vi stå starka tillsammans
Nyheter I vår artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Mikael Karlsson (-).

Mikael Karlsson (-). Pressbild: Värnamo kommun
Globalt
Northvolt har ansökt om konkurs. Hur ser du på beskedet och vad kan det få för effekter?
– Det är ju ett rejält bakslag för den storsatsning som gjordes för att Sverige skulle ta ett rejält steg för hållbar industri. Det handlar om 5 000 anställda vilket är ett hårt slag på arbetsmarknaden oavsett var det händer. För Skellefteå kommun måste det kännas som en mardröm. Ska man hitta något positivt i det hela är det väl att kanske några av de som nu friställs kanske hittar hit till vår kommun, där efterfrågan på kvalificerad kompetens alltid finns. Det är en tänkbar uppsida. Vi har gjort en rekryteringskampanj som riktar sig till Skellefteå som varit framgångsrik och företag här har redan fått en del sökande därifrån.
Europa
Ett år har gått sedan Sverige blev medlem i Nato och nu har EU kommit överens om en upprustningsplan. Den ska förstärka försvaret inom EU och beräknas kosta 9 000 miljarder kronor. Vad tycker du om förslaget?
– Jag ser positivt på EU:s upprustningsplan. Efter att Sverige gick med i Nato för ett år sedan har vårt ansvar inom det europeiska och transatlantiska försvaret ökat markant. I en tid av osäkerhet i vår omvärld behöver vi stå starka tillsammans med våra europeiska partners, särskilt med tanke på att det är oklart vad USA tänker sig att göra. EU behöver öka den egna förmågan för att skapa trygghet för medborgarna och EU:s samlade förmåga att hantera kriser och yttre hot. Detta innebär stora möjligheter för svensk industri. Sverige har en stark försvars- och tekniksektor och den här upprustningsplanen lär ge ett viktigt tillskott av investeringar, innovation och sysselsättning i landet. Det finns många underleverantörer i vår region, så det innebär också att det stärker oss på hemmaplan. Det är avgörande att vi tar vårt ansvar och aktivt bidrar både militärt och industriellt – för vår egen säkerhet och för Europas stabilitet i stort.
Nationellt
Ett nationellt mobilförbud föreslås i en ny skolutredning. Vad tycker du om förslaget?
– Jag är spontant lite tveksam till förslaget om ett nationellt mobilförbud. Även om det kan bidra till att minska vissa störningar i klassrummet, tror jag inte att just den åtgärden ensamt löser de större utmaningar som skolan står inför. Problem med studiero, låg motivation och dåliga resultat kan bero på många fler faktorer och jag tror att det även behövs ett bredare perspektiv och en bredare insats. För att verkligen påverka situationen i skolan tror jag att vi också behöver fundera på antalet lärare och resurser i klassrummen, se över elevhälsan och arbeta mer med relationerna elever och vuxna emellan. En bra arbetsmiljö, ett tydligt ledarskap och stöd till elever som har det tufft socialt eller kunskapsmässigt är minst lika viktiga delar. Mobilfrågan är bara en pusselbit i ett större sammanhang.
Kommunen
Får alla politiker samma förutsättningar inför ett sammanträde?
– Ja, alla politiker i Värnamo kommun får i grunden samma formella förutsättningar inför ett sammanträde, till exempel genom tillgång till samma handlingar, information och möjligheter att delta i beslutsprocessen. Samtidigt finns det naturliga skillnader mellan de som är heltidspolitiker och de som är fritidspolitiker. Heltidspolitiker har ofta mer tid och resurser att sätta sig in i ärenden och fördjupa sig i detaljer, medan fritidspolitiker måste kombinera uppdraget med sitt vanliga arbete eller andra åtaganden. Det kan påverka hur mycket tid och energi de kan lägga på förberedelserna, men i grunden ges alla samma verktyg och möjligheter.