Nyheter

Karlsson (C): Ny lag är förkastlig, förnedrande och ovärdig

Nyheter I vår artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Mikael Karlsson (C).

Mikael Karlsson (C). Pressbild: Värnamo kommun

Globalt

Peru har skapat en lag som klassificerar transpersoner som psykiskt sjuka. Hur ser du på en sådan lag?

En grundvärdering för mig är alla människors lika rätt och värde. Detta oavsett deras ursprung, läggning, religion och så vidare. En sådan lag är för mig förkastlig, förnedrande och ovärdig.

 

Europa

Klimatförändringar hotar européernas hälsa, visar en ny rapport. Hur ser du på det? 

– Detta är egentligen inga nyheter. Ännu en rapport som bekräftar det vi redan vet – att vi måste använda den här planetens resurser annorlunda om vi långsiktigt ska kunna existera. Det är därför jag tillhör ett grönt parti som vill jobba kreativt med de här frågorna och ta ansvar till ett kvalitativt liv med hållbara lösningar.

 

Nationellt

Bankerna har föreslagit en rad åtgärder för att öka medborgarnas skydd mot bedrägerier. Hur ser du på åtgärdspaketet?

– Såklart ser jag positivt på detta. Det är ett stort bekymmer att kriminella hittar sätt att lura framförallt äldre på surt förvärvade pengar. Det kan ibland röra sig om livsbesparingar. Jag känner flera drabbade och har själv blivit utsatt för försök, men klarat mig. Det är obehagligt att detta förekommer så bättre lösningar för att skydda medborgarna är bra.

 

Kommunen

Det råder anställningsstopp inom omsorgen. Hur ser du på anställningsstopp inom kommunal verksamhet? 

– Det är egentligen en återbesättningsprövning. Jag tycker det är bra att man tänker sig för vid varje tillsättning av en tjänst. Vi ska ha den personal vi behöver, varken mer eller mindre. Stoppet är en drastisk åtgärd som jag ser som nödvändig för att bidra till en budget i balans. Vi kan inte långsiktigt bedriva en verksamhet som gör åt med mer pengar än vi har. Samtidigt har vi kvalitetskrav som ska mötas så det är ingen helt enkel ekvation att lösa. Nu är omsorgen på god väg att göra det så vi får se över tid hur man löser situationen, både för personalens men framförallt för kundernas bästa.

Taggar

Dela