Nyheter

Käpphästar och dressyrtävling

Nyheter De stora dressyrhästarna fick finna sig i att publiken delade uppmärksamheten för dressyr med betydligt beskedligare käpphästar.

Annika Bruhn Bengtsson och hästen Manolito vann den inledande klassen.  [1/11]

Lycklig vinnare.  [2/11]

Anna Mattsson, verksamhetsledare hos Värnamobygdens Ryttarförening och en varm förespråkare för dressyrtävlingar.  [3/11]

Duktiga på sina käpphästar. Från vänster: Signe Sandell 7 år, Isabella Björkander 10 år, Ruth Hallberg 7 år, Olivia Björkander 7 år samt Tyra Aronsson 8 år.  [4/11]

Hemmaklubben började med en seger, genom Annika Bruhn Bengtsson och hästen Manolito.  [5/11]

Käpphästuppvisning  [6/11]

  [7/11]

  [8/11]

  [9/11]

  [10/11]

Publikfavorit.  [11/11]

I helgen arrangerar Värnamobygdens Ryttarförening en stor dressyrtävling. Inte mindre än 36 klubbar deltar.

Under de två dagarna kommer publiken att få se 138 starter. För hemmaklubben blev det dessutom en smakstart på tävlingarna. Första klassen, Lätt C:2 som är den något kryptiska beteckningen på klassen, vanns nämligen av hemmaryttaren Annika Bruhn Bengtsson.
Annika är en synnerligen rutinerad ryttare och har bland annat varit ridlärare. Men hon och hästen Manolito har inte ridit så mycket tillsammans tidigare.
– Jag har haft honom i fyra år, men han har under denna tiden också varit skadad, så det har inte blivit så mycket ridning tillsammans, berättar hon.

Intresset för hästdressyr har varit ganska lågt i Värnamo genom åren. Men för två år sedan ändrades detta.
Då började Anna Mattsson som verksamhetsledare på Värnamobygdens Ryttarförening.
Anna, som kommer från Sundsvall är själv mycket intresserad av denna tävlingsform.
Ett intresse som hon lyckats sprida bland de övriga medlemmar i föreningen. Förra året fanns det en tävlande i klassen Lätt A. I år har föreningen sju tävlande i samma klass och dessutom två som tävlar i klassen över.

Under de två dagarna som tävlingen genomförs har föreningen satsat mycket med olika aktiviteter runt om på den stora ridanläggningen. Aktiviteter som är tänkta att locka barnfamiljer att stanna kvar på tävlingarna. En av dessa aktiviteter handlar om en annan sorts hästar. Hästar som finns hemma hos många barnfamiljer. Det handlat om käpphästar. På ridskolan fick besökarna se en väldigt vältajmad och fin uppvisning med käpphästar. Fem unga tjejer bjöd bland annat på kadriljridning och visade upp fina formationer. Allt i takt till tonerna av ny, modern musik. De som tror att käpphästar bara är något för barn kan tänka om. Att rida på käpphästar blir allt populärare, även bland äldre. Så populärt att det till och med startats ridskolor för käpphästintresserade.

Taggar

Dela