Nyheter

Känslomässig ljusmanifestation i Rutan

Nyheter I dag uppmärksammade Värnamo kommun suicidpreventiva dagen med en ljusmanifestation i Rutan på Flanaden i Värnamo.

På ena sidan står texten ”För livet” omgärdat av gulröda rosor.  [1/7]

På andra sidan sitter papperslappar med siffror omgärdade av gulröda rosor. Siffrorna talar om den nationella siffran för suicid under 2023: 1 617 stycken.  [2/7]

Politiker och tjänstemän samlade runt Rutan.  [3/7]

– Låt oss använda den här dagen som ett startskott för ökad medvetenhet och för att stärka vårt arbete mot självmord i vår kommun, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Mikael Karlsson (C).  [4/7]

Jenny Dani plats och Andreas Westberg framför ett par låtar.  [5/7]

Mikael Karlsson (C) tänder ljus under överseende av verksamhetschef Inga Gligic på medborgarförvaltningen.  [6/7]

De närvarande fick halsband med texten "För livet".  [7/7]

Ett vitfärgat plakat står uppställt. På ena sidan står texten ”För livet” omgärdat av gulröda rosor. På andra sidan sitter papperslappar med siffror omgärdade av gulröda rosor. Siffrorna talar om den nationella siffran för suicid under 2023: 1 617 stycken. Framför rutan står piano och mikrofon uppställt. De gråa molnen skingrar sig och när kommunstyrelsens förste vice ordförande Mikael Karlsson (C) tar plats vid mikrofonen har solen tittat fram.

– I dag är det suicidpreventiva dagen, som handlar om psykisk ohälsa och självmord. Det här är en dag som påminner oss om hur viktigt det är att vi tar hand om varandra, lyssnar på varandra, att vi är uppmärksamma och att vi bryter de stigman som omger psykisk ohälsa. Självmord är en tragedi som berör långt mycket fler än de som är drabbade. Bakom varje förlorat liv finns en familj, en vänskapskrets, ett samhälle som påverkas för alltid och vi måste komma ihåg att varje självmord kan förhindras. För att kunna göra det så behöver vi kunna prata öppet om problemet och förstå de faktorer som påverkar människor i kris.

– I Sverige förlorar vi 1 500 människor varje år i självmord. Det innebär att fyra människor varje dag tar sitt liv. Fyra liv som vi kan rädda om vi hjälps åt tillsammans och var och en av dessa människor är mer än en siffra. Det är en förlorad vän, en kollega, en familjemedlem, en granne. Och även i vår region kan vi se hur psykisk ohälsa påverkar människor, både unga och gamla. Statistiken visar att självmord är vanligast bland män i åldersgrupperna 45 till 65 år, men vi ser samtidigt också att unga män hamnar i hopplöshet och psykisk ohälsa och det gör vårt arbete ännu viktigare. Det visar att vi behöver rikta resurser mot alla åldersgrupper och vara särskilt uppmärksamma mot de som befinner sig i utsatta situationer. 

– För att minska antalet självmord i samhället så behöver vi ta ett samlat grepp. Vi måste vara uppmärksamma på de varningssignaler som finns, som isolering, förlust av hopp och tydliga uttryck av psykiskt lidande. Det är viktigt att vi erbjuder stöd och behandling tidigt och att vi skapar miljöer där det är okej att prata om psykisk ohälsa. Ingen ska behöva känna skam eller ensamhet i sin kamp. Här i vår kommun så har vi ett starkt nätverk av vårdpersonal, skola, föreningar, kommun och ideella organisationer som alla arbetar för att stötta människor i kris och genom att samarbeta, utbilda oss själva och stötta varandra så kan vi göra stor skillnad. Alla kan hjälpa till, både du och jag, men vi måste våga ställa frågan: Hur mår du egentligen? Och vi måste vara beredda att lyssna aktivt på svaren.

– För att avsluta så vill jag påminna om att självmord går att förebygga. Det kräver mod, det kräver kunskap, det kräver omtanke. Tillsammans bygger vi ett samhälle där alla känner att de har någon att vända sig till, där ingen lämnas ensam i sitt mörker. Låt oss använda den här dagen som ett startskott för ökad medvetenhet och för att stärka vårt arbete mot självmord i vår kommun. Tack för att ni är här i dag och tack för att ni är en del av lösningen.

Efter Mikael Karlssons (C) tal tog Jenny Dani plats vid mikrofonen och Andreas Westberg satte sig vid pianot och spelade ett par låtar. Därefter tände Mikael Karlsson (C) ett par ljus under överseende av verksamhetschef Inga Gligic på medborgarförvaltningen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Känslomässig ljusmanifestation i Rutan

”För att avsluta skrivs det och med att påminna om att självmord går att förebygga. Det kräver mod, det kräver kunskap, det kräver omtanke. Tillsammans bygger vi ett samhälle där alla känner att de har någon att vända sig till, där ingen lämnas ensam i sitt mörker”.

Ändå har djuren i vårt samhälle bättre garantier att inte lämnas ensamma eller dö, 6 tim tro jag det är om man är djurägare..

Men gamla de lämnas ensamma i flera dygn, veckor och år utan att något görs eller någon bryr sig.

Fruktansvärt tycker jag, men ingen bryr sig..

Om man drabbas, så får man inte ens ledigt för att kunna närvara, för resten av familjen vid oförhappandes död för dem som blivit drabbade- då ens chef håller inne med att bevilja ledigheten- skandal!!!

Ska det bero på, vilken orsak man begärt sin ledighet för eller vilka ens kolleger är, mycket naivt… När man då inte vill eller kan prata om det, men har gjort sin ansökan i god gängse tid.

Bättre, regelverk för sånt borde vara önskvärt i vår kommun, att önska, då alla gör det ingen vill göra men ingen finns vid beslut!

Ska det vara så skit korrupt!

Ingen av oss alla, kan fly det sista- men alla vill ha makten om jag får eller någon annan finnas där för dem som finns kvar- då man än så länge lever!

Lämna ett svar