Nyheter

Känsloladdat möte med Israel i fokus

Nyheter Det blev ett känsloladdat möte när Shalom Värnamo träffades i veckan. – Det handlar om det goda mot det onda, säger Christina Toledano Åsbrink.

Bilder: David Alin

– Jag tror på att oavsett var vi befinner oss i världen så finns en gud där. Samtidigt är vi väldigt måna om att Israel ska inte behöva skuldbeläggas. Hamas och Iran ska ta skulden, det är inte två lika kålsupare som krigar, det är två helt olika synsätt, menar pastor Bengt Klintenberg.  [1/2]

På länk från Israel berättade Christina Toledano Åsbrink om den 7 oktober, även kallad den svarta lördagen.  [2/2]

Fikarummet i Allianskyrkan fylldes snabbt till bredden med människor. Många trotsade höstmörkret för att få en bild av hur det just nu är att befinna sig i Israel och på Gazaremsan. Pastor Bengt Klintenberg inledde mötet.

– Jag vill först påtala att säga att vi i Israels vänner är ingen hatorganisation. Jag tror på att oavsett var vi befinner oss i världen så finns en gud där. Samtidigt är vi väldigt måna om att Israel ska inte behöva skuldbeläggas. Hamas och Iran ska ta skulden, det är inte två lika kålsupare som krigar, det är två helt olika synsätt. Israel försvarar sitt land: man har byggt en demokratisk välfärdsstat med stark ekonomi mitt i öknen och Palestinierna försöker att vinna ett land som inte är deras. Det märkliga är att man räknar dödsoffer i Gaza som om det vore en tävling. Vid en bombattack miste 471 människor livet. När det sedan var klarlagt att det var en palestinsk bomb sjönk dödsantalet till 51….Vi i Sverige har fått uppleva en hel del det senaste året. Med koranbränningarna har Sverige blivit hett villebråd i arabvärlden, det märkte vi inte minst i Bryssel där två svenskar fick sätta livet. Det var en stor demonstration i Stockholm för några dagar sedan där det påtalades att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn. Helt plötsligt är det farligt att vara svensk utomlands, men också i Sverige. Judar uppmanas att inte bära kippa, Davidsstjärnor eller något som kopplas till judendomen, synagogor har blivit inställda. Samtidigt hålls det stora demonstrationer där palestina-anhängare och vänsterpolitiker skanderar ”From the River to the Sea Palestine Will be Free”: fria Palestina från judar, från Jordanfloden till Medelhavet. De talar om förintelse av Israel: ”krossa Israel”, ”död åt judarna”, bara ett par veckor efter att 1 400 civila judar mördats i sina hem. Det är en demokrati som slåss mot en terrororganisation och då måste vi ge Israel vårt stöd, säger Bengt Klintenberg.

Därefter kopplades samlingen upp mot Israel. Christina Toledano Åsbrink berättar om den 7 oktober 2023, även kallad den svarta lördagen.

– Israel blir invaderat av 3 000 militanta palestinier som genomför den värsta massakern i modern historia. 1 400 personer, allt från bebisar till förintelseöverlevande, mördas och 239 personer tas som gisslan. Den här dagen ska jag guida en grupp och ute på flygplatsen får jag nyheter om en massa raketer mot Israel. Runt 5 500 personer skadas i attacken. Israel menar att det är krigsbrott. Det är normalt, menar FN och inget annat land klagar. Ska vi bara låta dem ta död på en massa civila? De här raketerna förstör människors själsliga liv, barns själsliga liv och vår ekonomi förstörs. Till och med på radion så säger dem ”nu är det alarm där och där”, de radar upp 15-20 olika platser och du har en viss tid på dig att ta dig till skyddsrum eller ta dig ur din bil. Det här är vardag i Israel: man söker efter blod hela tiden, ”världen ni fick vad ni ville ha”, sedan går det över till att ”fy skäms Israel, för att ni jagar efter de här bestialiska mördarna”. Det här handlar inte om Hamas, Palestina eller Israel. Det handlar om det goda mot det onda, säger Christina Toledano Åsbrink och fortsätter:

– Västvärlden måste sätta ner foten, så svårt kan det inte vara. FN måste klara av att fördöma de här hemska människorna. De har tagit 239 personer som gisslan och har mördat och våldtagit allt från åttamånaders-bebisar till förintelseöverlevare. De filmar, skrattar, ler och njuter av varje ögonblick när de får tortera familjer framöver varandra och lägger sedan ut det på sociala medier. Vi får gå tillbaka till när muslimerna erövrade Indien på 600-talet för att hitta någon liknande händelse. Utifrån nerskrivna vittnesmål har det gått till ungefär som nu, förutom att då fanns det inga sociala medier. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att jag skulle få uppleva något sådant. Det här handlar om det goda mot den onda, där Israel representerar det goda. Bakom oss i havet finns USA:s flotta och de som är våra soldater är våra barn. Det är Islam som ska erövra världen, när de går ut och spelar in de här hemskheterna så handlar det om muslimernas hämnd på judar, att hämnas på att judarna har mage att utropa ett eget land på muslimsk mark. Det som är helt makalöst i det här är att det finns folk som går ut på gatorna och stödjer Hamas, vänstern och radikalisterna skäms allra minst. Vänstern, som står upp för mänskliga rättigheter, var är dem någonstans? Kvinnor, barn och äldre blir våldtagna och mördade, är det okej? Världen har vänts upp och ned. Bush pratade efter 11 september om att ni ”är med eller emot oss”. Jag kunde inte hålla med om det då, men det finns ingenting som motiverar att självständigt halshugga eller tortera israeler framför sina familjer och sedan filma det hela. Det pratas i Israel om att det Hamas och de andra palestinierna gjorde är det dem ska göra mot alla judar i hela världen, jag tvekar inte en sekund på att det är så.

Taggar

Dela