Nyheter

Känd värnamoduo lanserade ”Jag vill känna dig”

Nyheter En ny låt har skapats av Rydin och Lundh. Vi tog oss till Lindstad, öster om Värnamo, för att träffa Jonas A. Rydin som berättar om musikens betydelse, skillnad från förr och nu och senaste låten tillsammans med barndomskamraten Thomas…

Jonas är välkänd i Värnamo då han startade sin skivaffär 1976. Vad innebär musiken för Jonas liv, undrade vi och tog oss till idylliska Lindstad i norra änden av sjön Hindsen. 

Vem är Jonas, undrar vi såklart när vi sätter oss ned över en kopp kaffe…
– Jag drev skivaffär i Värnamo 1976 till 1984 och därefter hade jag radio- och tvbutik i Kärnan. Där var jag fram till år 2000 och jag har varit chaufför de senaste 20 åren. Jag har drivit olika butiker. Väldigt roligt. Men allt har sin tid, börjar Jonas berätta. 

När kom musiken in i Jonas liv?
– Jag började spela piano när jag var fyra år. Jag har aldrig levt på musiken men har haft det som mitt allra största intresse. När jag gjort lumpen var jag inne på att starta ett band, men jag kände att det ska vara roligt, inte ett levebröd. Så jag har hållit på med musik sedan början av 70-talet. 

– I dag spelar jag keyboard, piano och klaviatur, på olika sätt och varianter kan man man väl säga. De senaste åren har jag tillbringat rätt mycket tid i en studio hos en kompis, men jag tyckte att jag borde ha en egen. Och skaffade mig en studio som täcker mina behov, den finns här ovanför, säger Jonas och pekar mot övervåningen och kommenterar ”där gjorde jag vår senaste låt”. 

60 låtar är tillverkade och den första gjordes 1975…
– Jag gör det här för min egen skull. Det ska, som jag nämnde tidigare, vara roligt att göra. Jag har gjort 60 låtar men under 20 år gjorde jag inga och de senaste fem har jag gjort många istället. Jag är egoistisk och gör bara sånt som jag själv tycker om, säger Jonas och fortsätter: 

– Jag sjunger också, men på många av mina låter har jag överlämnat det till andra. 

”Jag vill känna dig” släpptes i dagarna och det är tredje alstret för musikduon Thomas Lundh, som är poet och journalist, och Jonas A Rydin. Thomas har skrivit texten och Jonas gjort resten… 

– ”Jag vill känna dig” är lite annorlunda. Jag fick texten av Thomas och satte musiken därefter, vilket jag inte gjort tidigare. När jag fick texten tyckte jag den såg svår ut. Den innehöll ett helt annat versmått då han är poet och det blev en riktig utmaning för mig, så jag fick hålla på rätt länge. Det var svårt att få till en melodi till texten då den växlar mellan två- till fyrtakt. Men jag tycker att melodin passar bra till texten. 

Hur lång tid tog ”Jag vill känna dig” att komponera?
– Två månader kanske. Det är extremt lång tid då jag fick göra ”tvärtom” mot vad jag brukar då jag fick anpassa melodin till texten. Det var en utmaning, då det inte var exakt samma toner som staplades tillsammans. ”Jag vill känna dig” blev också annorlunda då det inte finns någon refräng. Oftast är det så att man går och nynnar på något och får ackorden när man egentligen gör något helt annat, som exempelvis vara i stallet, säger Jonas och ler. 

Kan du berätta lite om hur man jobbar fram en melodi?
– Nuförtiden tar jag min telefon och sätter den på inspelning. Jag kanske får in 20-30 sekunder och därefter jobbar jag vidare. Förr i tiden satt man och skrev ackorden på ett papper. Jag sitter oftast ned vid flygeln och när jag tycker att ackorden är okej så har jag pianot som grund. När jag tycker jag fått till helheten så mixar jag den så allt passar tillsammans. När det är gjort kan man lägga ut det på en streamingstjänst. Det är en mellanhand som man köper in, kan man säga. Man skickar filen till ”mellanhanden” och så delar de den vidare på exempelvis tiktok, YouTube, spotify med mera. Jag kar inte koll på om någon låt spelas mycket i Asien exempelvis, men däremot kan jag hur många som har lyssnat på Spotify och YouTube. Men som sagt, jag gör det för nöjes skull och kan jag glädja någon så blir jag nöjd, säger Jonas som menar att ”det är ingen press för det är ingen som tjänar pengar på mig”.

I Lindstad skapar Jonas sin musik

Du har ett stort musikhjärta, vem och vad för musik lyssnar du helst till?
– Jag är uppväxt med Beatles och det sitter fortfarande i men har en stor kärlek till både Elton John och Benny Andersson. Jag tycker egentligen om all sorters musik. Blandningen är tjusningen tycker jag.

Tekniken har förändrats otroligt mycket under dina musikår, kan du berätta om det?
– Förr var det spartanska grejer, jag kunde lägga på bas och trummor. Vi spelade in på kasettband. Kenneth Forland har hjälpt mig med det tekniska i inspelningsstudion. I dag har jag egen studio och klarar jag mig själv. Det är väldigt roligt. 

Du gör musiken, vem skriver texterna?
– Hoppas att Thomas Lundh kan göra fler åt mig. Vi känner varandra väl och är gamla barndomskamrater. Sedan har min bror David gjort texter till mig. Anders Lundquist, Stockholmsjournalist och musiker, har gjort ett flertal texter till min musik. Vi är en musikalisk familj och ärvt det från vår mamma. Min äldste bror Håkan är landets enda musikprofessor och han ”kommer hem” här i höst då han blivit utnämnd till kommunens kulturpristagare.

Vad är det som gör en låt bra?
– Först och främst ska det vara en bra melodi i botten och en ackordföljd som är rimlig. Sen är det viktigt att man arrangerar upp det och vem det är som sjunger. Det finns många enkla låtar som hade låtit kass om det inte hade varit en bra sångare/sångerska.

Du lyssnar på musik ofta?
– Ja, alltid. När jag är hemma har jag alltid musik på, när jag sitter i bilen är det musik, när jag mockar i stallet… Jag har gjort egna spellistor med favoritlåtar på Spotify och de innehåller vad som helst, jag lyssnar på timtals med musik varje dag. Försöker dra det vidare i leden och lyckats rätt bra, sonen spelar piano och gitarr, yngsta dotter har spelat fiol och vår andra dotter sjunger. Det är kul för mina barn har alltid hört musik här hemma och när vi träffas sjunger och spelar vi tillsammans. Familjen har till och med upprätt i Apladalen, på bröllop, dop, begravningar och luciatåg. Det kanske var mer attraktivt när våra barn var små, men vem vet, snart får kanske barnbarnen följa med…

Beskriv vad musiken betyder för dig med tre ord.
Väldig väldigt mycket, svarar Jonas Rydin kort och gott innan han tar med sig reportern till övervåningen och Lindstad-studion där han komponerar och sätter ihop sin egen musik.

Fotnot: Här finns länken till ”Jag vill känna dig” som är Jonas och Thomas senaste alster. Lyssna och njut.

Via musikprogrammet i datorn mixar Jonas

Taggar

Dela