Nyheter

Kan man inte ens läsa receptet så har man inte i köket att göra

Nyheter "Miljöpartiet och Jörgen Skärin (MP) har aldrig varit i köket och kokat soppa med omsorgsnämnden – och det kan nog de allra flesta av våra gäster skatta sig lyckliga över. Kan man inte ens läsa receptet så har man inte i köket att göra." Omsorgsnämndens ordförande Filip Wihrén Andersson (M) svarar på Jörgen Skärins (MP) debattartikel.

– Miljöpartiet och Jörgen Skärin (MP) har aldrig varit i köket och kokat soppa med Omsorgsnämnden – och det kan nog de allra flesta av våra gäster skatta sig lyckliga över. Kan man inte ens läsa receptet så har man inte i köket att göra, menar omsorgsnämndens ordförande Filip Wihrén Andersson (M). Arkivbild: David Alin

Miljöpartiet och Jörgen Skärin (MP) har aldrig varit i köket och kokat soppa med omsorgsnämnden – och det kan nog de allra flesta av våra gäster skatta sig lyckliga över. Kan man inte ens läsa receptet så har man inte i köket att göra.

Omsorgsnämnden har under innevarande mandatperiod arbetat intensivt med att städa upp de många år av underlåtenhet och ogenomtänkta beslut som ägt rum och det börjar nu ge frukt till en betydligt godare soppa än på mycket länge.

Åsikt utan insikt är en ordalydelse som lämpligen kan användas när någon för en debatt baserat på inaktuella siffror eller drar förhastade slutsatser på felaktiga premisser. Hade Jörgen Skärin någonsin funnit sig i en situation där han hade hanterat en budget inom offentlig sektor så hade han också förstått bättre än att reducera betydelsen av detsamma till att koka (grönsaks)soppa.

I stort sett samtliga av årets månader har förvaltningen minskat sina sjukskrivningstal (både mot föregående månad och mot jämförelsemånader andra år) och per den sista juli har vi en sammanlagd procent på 9,7. Det är trots allt en hög siffra, men då ska man också bära i minne att en stor del är långtidsfrånvaro – ibland överstigande både månader och år.

Vidare kan vi se att vi numera är lika många årsarbetare som vi var i slutet på 2022 och att vi trots detta bedriver en minst lika god vård- och omsorgsverksamhet. Vi ser en minskning på mertid och övertid, vi ser en minskad användning av timanställda och vi ser sammantaget en ekonomi som kanske för första gången på många år närmar sig i balans med budget. Detta trots minskade statsbidrag.

Jörgen Skärin undrar om vårt uppdrag handlar om administration eller serviceinsatser. Ytterst handlar det så klart om betydligt mer än serviceinsatser men administrationen är en förutsättning för kvalitet och rättssäkerhet i hur vi bedriver vår kärnverksamhet. Att en före detta kommunfullmäktigeledamot visar prov på denna okunskap och nonchalans för mig ännu mer i riktningen att Jörgens recept nog inte är det som får den här soppan att bli en delikatess.

Frukt och grönt i all ära men beslutsfattande på relevant fakta är det mest lyckosamma receptet. Vi tar vårt ansvar att balansera medborgarnas behov och de ekonomiska ramar vi har att förhålla oss till.

Filip Wihrén Andersson (M)
Ordförande i omsorgsnämnden

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kan man inte ens läsa receptet så har man inte i köket att göra

Hm, så kan man ju också bidra till den kokande soppan.

Att vissa påstår sig kunna koka soppa på en spik,

tja, det låter för mig orimligt, men verkar gå då alla soppans ingredienser redan är hemma hos någon annan.

Och de som den skulle få är kvar med den ynka buljong som OM det finns kvar,

om nu grytan överhuvudtaget finns kvar- där allt började…
Förts kittlar det- sen svider det, är ju slutklämmen på det!

Att spara, men spara fel och det ger långtids konsekvenser, långt mer än man tänkt sig, det tänker ingen på.

I budget 2024 redovisas i kvartalsresultat för kvartal ett ett prognostiserat underskott på 22 miljoner. Man kan se en kostnadsreducering gentemot kvartal ett 2023 en reducering med fyra miljoner i kostnader för förvaltningen, vilket kan förklara kostnadsreduceringen i personalneddragning som publicerats i annan media ordförande syns i siffror.

Eftersom jag inte kan ta del av delårsbokslut då dessa inte protokollförs kan jag inte uttala mej om 2024 men mej veterligen så har ni moderater och alliansen styrt omsorgsnämnden i ett halvt sekel så ni bör också kunna koka soppa efter alla dessa år. För kokboken har ni själva. Jag citera ”har under innevarande mandatperiod arbetat intensivt med att städa upp de många år av underlåtenhet och ogenomtänkta beslut som ägt rum och det börjar nu ge frukt till en betydligt godare soppa än på mycket länge”. Slut citat. Förklara då underlåtenhet och ogenomtänkta beslut för medborgarna. Är det er politik tidigare under era många mandatperioder.

Ibland kanske de ekonomiska ramarna inte är i paritet med vad brukarna kostar.
Man kan inte trolla för mycket med budgetar när man är nära att kollapsa personalen, med brukarna som insats. Men fortsätt köra slut på personalen så det blir än mer sjukskrivningar.

Kommentarsfunktionen är stängd