Nyheter

Kan bli Årets matentreprenör 2020

Nyheter Krögarna Helena Hugo och Viktor Bergman vid Bredaryds Wärdshus är en av fyra nominerade företag till Årets matentreprenör 2020.

Årets matentreprenör i Jönköpings län 2020 är ett pris som tilldelas en person, organisation eller företag som på ett spännande och innovativt sätt lyfter den lokala maten och bidrar med smaker och upplevelser. Fyra finalister utses där vinnaren får 20 000 kronor och de övriga nominerade tilldelas 5 000 kronor.

Övriga nominerade kommer från Jönköping med omland: FC-Gruppen, Restaurang Sjön, och Bergströms lilla musteri

Intervju med Helena Hugo

Helena Hugo och Viktor Bergman. Arkivbild

I hjärtat av Småland finns Wärdshuset Bredaryd. Under många år har restaurangägarna målmedvetet utvecklat kontakter med lokala bönder och råvarorna på menyn hämtas från närområdet. Nötköttet kommer från Dalstorp. Lammkött, ägg och grönsaker kommer från Torskinge. Grisköttet kommer från Grevbäck och Nordskog. De småländska råvarorna kombineras med internationella smaker och inte minst drycken har en central roll för matupplevelsen på Wärdshuset.
Tre snabba med Helena Hugo, delägare i restaurangen:

Hur har våren varit för er del?
– Det har helt klart varit annorlunda. Det är klart att det varit tufft och är så fortfarande, men ur sådana här perioder kommer nya kreativa idéer och tankar. Jag tror att vi i framtiden får se ett Matsmåland som fullkomligt exploderar av nya idéer. Vi har fortsatt haft fokus på de lokala leverantörerna och det har gynnat oss mer än det har gynnat dem som har varit beroende av internationella leverantörer.

Vad skulle du säga symboliserar just er när det kommer till det lokala?
– Det är hållbarheten och att vi står upp för våra produkter.

Vi har jobbat på det här sättet i 15 år nu och det är en naturlig del för oss. Vi kan stå rakryggade med trovärdighet när det kommer till våra produkter. Vi värnar dessutom om djuren och att djurhanteringen ska gå rätt till.

Hur mycket skulle det betyda om ni fick utmärkelsen Årets matentreprenör 2020?
– Det skulle vara ett kvitto för att det vi gör är rätt. Vi skulle naturligtvis bli jättestolta och att vara en av finalisterna är otroligt fint. Det är kul att se att vi uppmärksammas för det vi gör. För oss är det naturligt att jobba på det här sättet och då blir det extra kul när gästerna också uppmärksammar det.

Fotnot: Priset delas ut av landshövding Helena Jonsson i slutet av augusti. Priset delas ut i samarbete med Länsförsäkringar, LRF, Hushållningssällskapet, SciencePark, Smålands Turism samt Ester Kök och Bar.

Taggar

Dela