Nyheter

Kaffe för finsmakare

Kaffe för finsmakare

Nyheter En kopp kaffe på morgonen krävs för att dagen ska börja bra. Men för Eemil Kaikkonen så är kaffe så mycket mer.

Något av en passion kanske man kan säga.
Det är av den orsaken som han förra året startade Eemils Kafferosteri  utanför Bor.
I går tog han med sig sina kaffebönor och begav sig till den gamla gummifabriken i Forsheda.

Närmare ett 15 -tal personer hade nappat på erbjudande om att komma och prova på nya och spännande kaffesorter.

Dessutom medverkade några riktiga tungviktare inom den svenska kaffevärden, nämligen Benny Södergren från Umeå och Budha Sutedja som bor i Lycksele.
Innan det vad dags att börja med kaffet hölls en föreläsning som handlade om kaffets väg, från ett litet frö till att vara drickfärdigt i en mugg.

De medverkande fick sedan påbörja tillredningen av kaffe.

Här handlar det inte om att slå på en kaffebryggare och vänta två minuter.
– Nej, det kallas för att ”koppa” kaffet. Varje provning är en process som tar cirka 40 minuter att gör klar, berättar Kaikkonen.

För att göra det lite mer komplicerat så fick deltagarna fyra olika rostade kaffe att tillreda.

Ett kaffe hade rostats av Budha Sutedja, två andra sorter hade Eemil Kaikkonen själv rostat.
Den fjärde sortens bönor kom från ett större svenska kafferosteri.

 Efter tillredningen skulle kaffet sörplas med jämna mellanrum, från hett och nykokt, ända ner till det att kaffet hade rumstemperatur.

– Ett riktigt bra kaffe ska smaka gott ända ner tills det är i rumstemperatur.
– Sämre kaffe förlorar snabbt smak när det kallnar, förklarar Eemil.

Så, frågan var ju då vilken rostning som lyckades bäst i den här blindtesten.
– Det var ett etiopiskt kaffe som jag hade rostat som fick bästa resultatet.
– Men det var väldigt svårt att avgöra, för alla kafferostningarna var goda, avslutar Eemil Kaikkonen.

Foto: Lovisa Petersson

Kaffeproffs! Från vänster Budha Sutedja, Eemil Kaikkonen samt Benny Söderman.  [1/4]

Kafferostning, tillagning och att dricka är en konst.  [2/4]

Fyra olika sorters kaffe testade på kaffeprovarkvällen i Forsheda.  [3/4]

Ett 15-tal kaffefantaster kom för att prova nya och spännande kafferostningar.  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar