Kaffe för finsmakare
Nyheter En kopp kaffe på morgonen krävs för att dagen ska börja bra. Men för Eemil Kaikkonen så är kaffe så mycket mer.
I går tog han med sig sina kaffebönor och begav sig till den gamla gummifabriken i Forsheda.
Närmare ett 15 -tal personer hade nappat på erbjudande om att komma och prova på nya och spännande kaffesorter.
De medverkande fick sedan påbörja tillredningen av kaffe.
Här handlar det inte om att slå på en kaffebryggare och vänta två minuter.
– Nej, det kallas för att ”koppa” kaffet. Varje provning är en process som tar cirka 40 minuter att gör klar, berättar Kaikkonen.
För att göra det lite mer komplicerat så fick deltagarna fyra olika rostade kaffe att tillreda.
Ett kaffe hade rostats av Budha Sutedja, två andra sorter hade Eemil Kaikkonen själv rostat.
Den fjärde sortens bönor kom från ett större svenska kafferosteri.
– Ett riktigt bra kaffe ska smaka gott ända ner tills det är i rumstemperatur.
– Sämre kaffe förlorar snabbt smak när det kallnar, förklarar Eemil.
Så, frågan var ju då vilken rostning som lyckades bäst i den här blindtesten.
– Det var ett etiopiskt kaffe som jag hade rostat som fick bästa resultatet.
– Men det var väldigt svårt att avgöra, för alla kafferostningarna var goda, avslutar Eemil Kaikkonen.
Foto: Lovisa Petersson