M, KD och L i regering – SD blir stödparti
Nyheter På en pressträff i dag presenterades Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag.
Partiledarna Ulf Kristersson, Johan Pehrson, Jimmie Åkesson och Ebba Busch presenterade hur samarbetsformerna och sakpolitiken kommer att se ut den kommande mandatperioden.
– Vi har gjort precis det vi sa att vi skulle göra. Vi är färdiga, säger Ulf Kristersson (M).
– Vi har hela frågan om invandringen, energipolitiken, de extrema el- och bränslepriserna och oro för landets ekonomi – bland annat. Allt detta i den kanske farligaste tiden för Sverige sedan andra världskriget.
Förändringen är inte bara möjlig utan också nödvändig, säger Kristersson.
– Den som enkelt tror att man löser så stora frågor har fel. Vi har ett arbete som spänner över en, två eller tre mandatperioder om vi ska lösa det som blivit så fel i Sverige.
Han betonar att de känner ”ödmjukhet” inför att alla svenskar inte röstat på de fyra partierna som utgör regeringsunderlaget – och säger att man vill samarbeta med olika partier i de fall det är möjligt.
– Det behövs en ny anda i svensk politik.
Sju samarbetsprojekt
– Jag börjar där ni är mest nyfikna. Det kommer bli en trepartiregering bestående av M, KD och L som nära samarbetar med SD, säger Ulf Kristersson.
De fyra partierna har enats om sju stora samarbetsprojekt: kriminalitet, migration, integration, energipolitik, sjukvård, skola och stärkta fri- och rättigheter. Dessutom får SD får ett samordningskansli i riksdagen, fortsätter M-ledaren och lämnar ordet till SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
– Vi har fått ett betydande genomslag sakpolitiskt. Vi har också fått samarbetsformer som ger oss nödvändig insyn, säger Åkesson.
– Vi är fyra partier som gick till val på minskad invandring. För oss har ett maktskifte måste det innebära ett paradigmskifte. Den här uppgörelsen utgör just det.
– Vår ena utgångspunkt är asylrätten måste upprätthållas. Den andra är att Sveriges regelverk inte ska vara mer generöst än vad EU kräver av oss.
Partiet kommer bland annat ställa högre krav på medborgarskap och vill ytterligare skärpa möjligheterna för utvisning på grund av brott.
– När det gäller arbetskraftsinvandringen är vi överens om att höja lönegolvet till motsvarande medianlönen. Det handlar om att förhindra fortsatt tillflöde av arbetskraft med väldigt låga löner.
En nationell folkräkning ska inledas, meddelar Åkesson.
Busch: Steg mot att förstatliga vården
Sverige har stora problem – de löser man bäst tillsammans, säger Ebba Busch och understryker att det inte minst gäller sjukvården i Sverige.
– Det mandatet har vi fått, och det kommer vi att leverera på säger Busch och fortsätter med att man nu kommer att titta på hur man kan ta flera steg mot att delvis eller helt förstatligat huvudmannaskap för vården. Hon vill utreda flera saker:
– Det handlar om en nationell digital infrastruktur i hela vårdkedjan. Det handlar om nationella planer för kompetensförsörjning för vårdpersonal för att öka vårdplatser – samt förlossningsvården, säger Ebba Busch.
Hon skifter därefter fokus till energifrågan. Enligt Busch kommer Sverige återgå till kärnkraftsvänlig politik – men ett besked i frågan om högkostnadsskydd gällande elpriserna kan inte komma förrän efter att regeringen tillträtt.
– Nya kärnkraftsreaktorer kommer att byggas, säger KD-ledaren.
Johan Pehrson: Förslag om ny friskolelag
Liberalernas Johan Pehrson inleder med att tala om skolan.
– Vi har flera viktiga förslag som vi har enats om. Jag är glad över det. Det handlar om vikten av likvärdig skola över hela landet. Barn, oavsett var man lever, ska få bättre likvärdighet vad gäller bra skola. Vi pekar ut vikten av läromedel – barn ska bära böcker, inte vapen.
– Vi fokuserar på ökat kunskapsresultat. För att nå dit är det viktigt att arbeta med arbetsro, trygghet i klassrummet. Vi tror på medborgarmakt. Människor i Sverige har som skattebetalare en skälig rättighet att själv få välja skola åt sina barn.
L levererar förslag om en ny friskolelag där man begränsar vinster om man inte levererar på kunskapskraven, säger Johan Pehrson.
Ulf Kristersson listar några av regeringens planer för ekonomi och budget den kommande mandatperioden:
• Reduktionsplikten sänks till EU:s miniminivå.
• Högkostnadsskydd mot elpriser.
• A-kassan behålls på dagens nivå .
• Sänkt skatt på isk-sparande.
• Bättre villkor för småföretagande.
• Enprocentsmålet för bistånd avskaffas.