Nyheter

Julbordets favoriter blir allt dyrare

Nyheter Är godsaker som sill och lax ett måste för dig på julbordet? Då kan den kommande högtiden bli en dyr historia då dessa produkter har ökat rejält i pris det senaste året. Detta berättar Statistiska centralbyrån (SCB).

Pressbild

Det finns ungefär lika många varianter på julmat som det finns människor och var och en har sina favoriter på julbordet. För några av de klassiska varorna visar prisutvecklingen en bred uppgång jämfört med i fjol.
– Livsmedelspriserna har ökat mer jämfört med den generella prisutvecklingen i samhället under året. Bland julmaten kan vi se att gravad lax och sill hör till de varor som har stigit i pris, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Från december i fjol till och med oktober i år steg livsmedelspriserna i Sverige med 5,3 procent. Det kan jämföras med prisutvecklingen på alla varor och tjänster under dessa månader, som ökade med 3,1 procent.

Sill och gravad lax har ökat med 25 respektive 32 procent och apelsiner har ökat med hela 72 procent. Men den orangea frukten brukar sjunka i pris i december. Så ännu finns det hopp.

Det finns förstås också julmat som ökar i pris just i december. En sådan vara är skinkan, vars pris har gått upp varje år i december de senaste 13 åren, visar statistiken.

 

Taggar

Dela