Nyheter

JRAB har fullt upp

Nyheter Återvinning och hantering av avfall är en bransch med högtryck

Arkivbild

Det är full fart på anläggningen i Vaggeryd där det hanteras avfall som sorteras för att om möjligt återvinnas innan det hamnar som brännbart. De är drygt knappt 15 personer som håller igång verksamheten, tillsammans med underentreprenörer. De är egna företagare som kör i JRABs färger.

– Vill någon starta eget så uppmuntrar vi det, säger Uf Abrahamsson och tillägger att de ser positivt på det och skriver kontrakt som garanterar sysselsättning på sikt.

Kundupptagningsområdet är Vaggeryd och Värnamo med utstickare mot Nässjö och Svenljunga. För fasta kunder med större tonnage handlar upptagningsområdet om cirka tio mils radie från Vaggeryd.

Till anläggningen kommer det dagligen omkring 30 bilar/dygn med avfall som ska hanteras, fördelat på omkring 3000 ton miljöfarligt avfall/år och 15000 ton övrigt/år.

– Avfallsanläggningen är lite som en konjunkturmätare, enligt Ulf Abrahamsson och pekar på det faktum att det är en konstant ökning av plast och wellpapp. Det tyder på att det är bra snurr på såväl industrier som inom handel. Det är en ökning som märks i hela södra Sverige. Trots allt menar de att de har en bra balans mellan inkommande och utgående även om man inte är helt i kapp efter branden för något år sedan.

Ett problem med den ökade mängden brännbara sopor är att värmeverken inte har möjlighet att ta emot så mycket som anläggningen har behov av att bli av med. Det innebär i sin tur en ökad brandrisk.

JRAB har vunnit några upphandlingar som ger viss trygghet vid sidan om den löpande verksamheten. De har ett uppdrag från region Jönköpings län att ta hand om allt avfall från länets sjukhus och vårdcentraler. De åker runt och samlar in avfallet som hämtas i förslutna kärl, med tanke på de risker som finns. Det är kanyler, blod, smittade textilier och annat som man inte ska komma i kontakt med. Det lastas i en tät container som fraktas med bil och släp till Kumla var tionde dag för slutlig behandling.

Det andra uppdraget är från Länsförsäkringar som erbjuder försäkringstagare inom skogs- och jordbruk att lämna in skrot, miljöfarligt avfall med mera till en subventionerad kostnad. JRAB samlar på Länsförsäkringars uppdrag in detta i bland annat Småland, Öland och Blekinge.

Taggar

Dela