Nyheter

Jonas Ragnarsson bloggar om HV 71

Nyheter Jonas Ragnarsson är uppvuxen i Vaggeryd men bor numera i Jönköping och skriver då och då en blogg. I dag handlar den om HV 71

HV 71, HV 71 och HV 71 (del 1)

Lias Andersson får en femma. Arkivbild

Bloggen gillar traditioner och när det nu står en ny SHL-säsong och knackar på dörren tar undertecknad ånyo sitt fulla ansvar och levererar en matig inför-bonanza. Men den här gången har jag förmodligen fått en lätt form av hybris och tog på mig det lilla uppdraget att betygsätta samtliga medlemmar av den squad som utgör HV71 säsongen 20/21.  God läsning önskas härmed!

Nedan följer således del 1 av 2. I andra delen som presenteras inom några dagar sätter vi fokus på tränartrojkan, tippar tabellen och siar om vinnare och förlorare i HV-land.

Betygssättning 1–5:

1: Oprövad/underkänd.

2: Godkänd

3: Bra SHL-klass.

4: Mycket bra SHL-klass.

5: Landslagsklass.

Målvakter:

#37 Jonas Gunnarsson

Kommentar: Fem hållna nollor, 2,12 insläppta mål/match och en räddningsprocent på 91,6. Jovars, Galne Gunnar var  en stabil sista utpost säsongen 19/20. Var på glid utomlands innan han kom överens om ett nytt ettårskontrakt i våras. Får hård konkurrens om förstaspaden.

Betyg: 3

 

#60 Hugo Alnefelt

Kommentar: Youngster som slog igenom ordentligt under fjolåret när tilltänkte andraslipsen Adam Åhman gick sönder. Fick stå en tredjedel av matcherna förra säsongen och går nu en hyperintressant head to head med Gunnarsson om att vara förstavalet. Stor, tät och med en enorm högstanivå. Förstavalet efter jul?

Betyg: 4

 

Backar:

#3 Daniel Bartov (ny)

Kommentar: Har HV71 som moderklubb men det har varit en lång och krokig resa innan Bartov till sist kom hem till mammas gata. Kommer befinna sig tämligen långt ner i backhierarkin men hjärta och fysiskt spel ska icke underskattas.

Betyg: 2

 

#4 Emil Andrae

Kommentar: Oj voj. Vad mig anbelangar har jag inte varit så här nyfiken på en ung backtalang sedan Lawrence Pilut dansade in i Kinnarps Arena. Skolades in redan förra säsongen (10 matcher) och nu är det läge att ge Mr Andrae ordentligt med istid och låta honom styra en andrauppställning i powerplay. Skridskovirtous med zlatanistiskt självförtroende.

Betyg: 3

 

#9 Didrik Strömberg

Kommentar: Om nu ryssen skulle få för sig att gå till attack är det ”Didde” jag väljer att hålla hårt i handen. Tacklade mest och täckte flest skott i fjol. Viktig pjäs i penalty killing. Poängskörden (0+5) är förvisso skralt, men här finns det andra aspekter som väger upp.

Betyg: 3

 

#17 Emil Johansson

Kommentar: Vände hem till HV efter två säsonger i AHL men stundtals stämde det inte alls. Såg väldigt frustrerad ut och 6 poäng (2+4) är underkänt för en uttalat offensiv back. Återförenas med backtränare Stefan Nyman som fick Johansson att blomstra i Djurgården. Repris nu?

Betyg: 2

 

#28 Johannes Kinnvall

Kommentar: Vann den interna poängligan 19/20 på 40 poäng. Som back. Stundtals kördes, detta till trots, ferrarin som en dåligt laddad elmoped. Backgiganten hade nämligen bara sjätte(!) istid av backarna. Skrev på för Calgary Flames men lånas ut till HV den här säsongen. Tack och bock. Nyckelspelare i powerplay. Given försteback som ska logga mängder av istid.

Betyg: 5

 

#34 Jesper Williamsson

Kommentar: Vore Willamsson en veckodag skulle han vara en onsdag. Stabil, trygg men inget extravagant. Har sina fördelar i spelet utan puck och viktigt inslag i penalty killing. Tyvärr ryggskadad och missar stora delar av höstterminen.

Betyg: 2

 

#42 Niklas Arell (ny)

Kommentar: Värvad från Malmö där han understundom hade svårt att ta en ordinarie tröja. Tänkt att tillföra muskler (102 kg) i de bakre regionerna och städgumma framför egen kasse. Sjundeback med begränsad istid?

Betyg: 2

 

#64 Eric Martinsson

Kommentar: Mesti istid av samtliga i truppen 19/20 och landade in på starka 22 poäng. Men ändå känns det som det finns en växel till hos den skridskoskicklige backen. Drabbad av hjärnskakning under pre-season. Ska HV vara en trovärdig contender till Le Mat måste #64 ta rollen som frontfigur i backbesättningen.

Betyg: 4

 

Forwards:

#11 Simon Önerud

Kommentar: Kapten, fysmonster, pådrivare och lagpappa. Ska vi säga 24 poäng (15+9) varav fyra mål i tom kasse? För egen del är jag inte helt övertygad om Öneruds eventuella storhet då hans spelstil upplevs som något…endimensionell.

Betyg: 3

 

#16 Filip Sandberg

Kommentar: Bumbibjörn vars elegans flagnat betänkligt efter highlight-våren anno 2017 och en utflykt till Nordamerika. Svårt skadad för ett par säsonger sedan då karriären var i fara. Frågan år om ”Svampen” kan studsa tillbaka i gammal god form?

Betyg: 2

 

#20 Linus Sandin

Kommentar: Rightare med direktskott af den högre skolan. Drog in 19 kassar under debutsäsongen i HV-tröjan. Då fattade Flyers tycke och signade Sandin. Lånas dock ut till HV fram till det att NHL-campen drar igång senare i höst. Kommer att paras ihop med Lias Andersson: målgaranti.

Betyg: 4

 

#21 Christian Sandberg

Kommentar: Mr AIK anlände högst överraskande till HV hösten-19 då David G drog till NHL. Given ledare och pådrivare både på och utanför isen. Kommer att ta sin roll längre ner i hierarkin på ett föredömligt sätt. Litet frågetecken för återkommande ljumskproblem.

Betyg: 2

 

#23 Lias Andersson

Kommentar: Återvände till HV under fjolårssäsongen efter trubbel i New York Rangers. Nu redo att stiga fram som frontfigur och poängmakare de luxe. Uttalad förstecenter och kreatör i första pp-uppställningen. Sticker ut min skäggiga haka och tippar Lias som vinnare av poängligan i SHL säsongen 20/21. Kommer att bilda en dynamisk duo med Anton Wedin. Och ett dylikt radarpar har inte HV förfogat över sedan Esa&Kai bjöd på cirkusföreställningar i Rosenlundshallen. Amen.

Betyg: 5

 

#25 Axel Holmström

Kommentar: Förra sommarens prestigevärvning som hade en bedrövlig höst. Stundtals petad och i katakomberna viskades det om en tämligen otränad center med skadebekymmer. Upp till bevis.

Betyg: 2

 

#26 Alexander Bergström

Kommentar: Anlände en bit in på förra säsongen med en synnerligen väl tilltagen månadspeng. Visade under långa stunder sin höga klass och är en spelare som ska upp och nosa på 1 p/match. Kreatör i pp. Rightare med fin blick för spelet.

Betyg: 4

 

#39 Max Wennlund (ny)

Kommentar: Påläggskalv som får svårt att ta en ordinarie tröja. Skadad och ur spel några veckor framöver. Utlånad till allsvenskan i november?

Betyg: 1

 

#56 Fredrik Forsberg (ny)

Kommentar: Målleverantör monumentale i allsvenska Karlskoga förra säsongen. 32 kassar är respekt och frågan är nu hur omställningen till storra stygga SHL går. Potential finns onekligen och HV-scouten Lars-Erik Lundström har ju fyndat förr från den allsvenska hyllan…

Betyg: 2

 

#57 Anton Wedin (ny)

Kommentar: Högvilt på marknaden under silly season. Hult drog vinstlotten och det här kan bli säsongens stora högvinst. Intensiv, högoktanig poängmakare och pain in the ass-spelare i ett och samma paket. God för 20+20.

Betyg: 4

 

#63 Zion Nybeck

Kommentar: Poängsprutande 18-årigt krutpaket som gjorde osannolika 66 poäng på 42 matcher i J-20 under fjolårssäsongen. Registrerad för 15 matcher i SHL men då var det med väldigt begränsad speltid i lejonparten av dessa. Så; är det månne läge att dra propparna och låta mr Z få galoppera in i SHL på allvar? Tvivelsutan. Potentiell publikfavorit med Tedenby-vibbar och en obrydd sky is the limit-inställning.

Betyg: 2

 

#67 Christoffer Törngren

Betyg: En av hockeyvärldens stora mysterium. Kan ena veckan dominera isen totalt för att veckan efter leka Mållgan och ha ett kroppsspråk som en regnig tisdag i Krakow. Trots allt bidde det 21 pinnar 19/20 men känslan är ju att det finns så oändligt mycket mer hockey i denna gängliga kropp.

Betyg: 3

 

#71 Linus Fröberg

Kommentar: Hade ett KHL-kontrakt i handen i somras men valde att stanna. Given andrecenter bakom Lias Andersson och kommer att bli oerhört nyttig även i år.

Betyg: 4

#88 Jesper Kokkonen (ny)

Kommentar: Värvning nummer 2 från Karlskoga. Stor, stark och irrationell spelare som levererade fint i allsvenskan 19/20. Växer förhoppningsvis in i SHL-kostymen tämligen omgående.

Betyg: 1

Frågor, tankar eller egna analyser tas tacksamt emot på

jragnarsson@hotmail.com

På denna länk finns Jonas egen bloggsida med mängder av bloggar

Taggar

Dela