Nyheter

Johansson (KD): All kriminalitet är av ondo

Nyheter I artikelserien "Allvarligt talat" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I dag möter vi Håkan Johansson (KD).

Håkan Johansson (KD). Bild: Pressbild

Vad tycker du om Sveriges ansökan att bli medlem i Nato?

– Jag ser det som ett naturligt steg efter att Sverige i praktiken sedan länge varit en integrerad del i den västliga försvarsstrukturen. Efter många år av rysk upptrappning av konfliktnivån så var det på tiden att Sverige lämnade in NATO-ansökan. Att ingå i en försvarsallians är det bästa skyddet för Sverige i en orolig omvärld. Samtidigt så är det motsägelsefullt att Sverige som kärnvapenfri stat går in i ett försvarssamarbete som har möjlighet att använda just kärnvapen som en sista utväg…

Vad tycker du om koranbränningarna? Vad ser du för lösningar på problemet?

– “Där man bränner böcker bränner man snart också människor”, som Heinrich Heine skrev. De som bränner skrifter som är heliga för andra människor gör det med den svenska yttrandefriheten som svepskäl. Jag ser inte bränning av någonting överhuvudtaget som ett yttrande – det är förstörelse av egendom. Den enklaste lösningen vore ju självklart att förbjuda skändning av det som andra håller heligt, men det leder till svåra och märkliga gränsdragningar – vad ska betraktas som heligt? Den bästa lösningen borde vara som regeringen föreslår: att utöka ordningslagens möjligheter att neka tillstånd till allmän sammankomst.

Vad tycker du om gängkriminaliteten? Hur ska vi bekämpa den?

– All kriminalitet är av ondo. Än mer gängkriminalitet, eftersom den utnyttjar människor inne i gängens nätverk å det grövsta och drabbar oskyldiga människoliv utanför nätverken. Det bästa sättet att förebygga gängkriminalitet är att ge barn trygga och stimulerande uppväxtvillkor. Den bästa miljön för det är ett förtroendefullt samarbete mellan familjer, skola och föreningsliv. När gängkriminaliteten har tillåtits att breda ut sig och hålla samhället i ett järngrepp, som nu, tycker jag att det är skönt att ha en regering som tar de nödvändiga krafttagen i form av skärpt lagstiftning, utbyggt rättsväsende och fler platser i kriminalvården.

Vad tycker du om förslaget om anmälningsplikt för offentliganställda?

Som politiker har jag inte för vana att besvara metafysiska frågor – det du frågar om existerar ju inte. Om du egentligen avser regeringens tilläggsdirektiv om förbättrade möjligheter att utbyta information om enskilda inom och mellan myndigheter, så tycker jag att de är bra. Om myndigheter ska kunna genomföra tidiga samordnade insatser runt barn och unga i riskmiljöer måste de få utbyta information om de personer det är fråga om. På samma sätt är det viktigt att polis och andra rättsvårdande myndigheter har möjlighet att informera varandra för att förebygga och utreda brott. Detta får givetvis inte medföra ett oproportionerligt intrång i den personliga integriteten.

Behövs en ny viadukt i Värnamo? Varför/varför inte?

– Ja, det behövs en central förbindelse mellan stadens västra och östra delar, inte minst för att besökare från andra samhällen ska kunna ta sig in till centrum på ett bra sätt. Den bästa lösningen är troligen en bro, men den måste utformas och kopplas till gatunätet på ett sätt som gör det möjligt att fortsätta utveckla Värnamo stad för framtiden.

Hur ser du på möjligheten att höja den kommunala skatten framöver? Varför/varför inte?

– Det är alltid möjligt att höja skatter. Det svåra är att återställa dem igen. I första hand måste vi skapa möjligheter för ett välfungerande näringsliv och fler personer i arbete. Det är de som genererar skattemedlen och dessa ska användas så effektivt som möjligt. Det kommer hela tiden nya möjligheter för ökad effektivitet, exempelvis i form av flexiblare organisation, ny teknik och digitalisering. Först när de möjligheterna är uttömda kan det bli tal om skattehöjning, inte minst för att höjd skatt alltid slår hårdast mot de med svagast ekonomi. Skatten ska vara så låg som möjligt och så hög som nödvändigt. En strävan efter sänkt skatt är önskvärd.

Taggar

Dela