Nyheter

Johan berättade om EU

Nyheter EU-parlamentarikern Johan Nissinen berättade i veckan om unionens verksamhet.

EU-parlamentarikern Johan Nissinen (SD) berättade om unionens verksamhet i Hångers församlingshem. Bild: David Alin

Kvällssolen sänker sig över Hångers församlingshem. Det är torsdagkväll och Johan Nissinen, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, gör sig redo för kvällens föredragning. För närvarande sitter han med i fyra olika utskott i Bryssel. Han är ordinarie ledamot i ITRE (utskottet för industrifrågor, forskning och energi) och FEMM (utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män) samt är ersättare i ECON (utskottet för ekonomi och valutafrågor) och ersättare under ett års tid i SANT (underutskottet för folkhälsa). 

— EU består av tre institutioner: EU-kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet. Kommissionen är själva regeringen och består av 705 ledamöter från 27 länder. Jag är en av 21 ledamöter från Sverige. Den högste chefen kallas för kommissionär och hon som för närvarande har posten heter Ursula von der Leyen och kommer från Tyskland. Parlamentets 705 ledamöter sitter i totalt 27 utskott och tillhör sju olika grupper, uppdelade efter politisk tillhörighet. Sverigedemokraterna tillhör gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR-gruppen), som består av bland annat EPP-gruppen från Tyskland. Gruppen fick efter det senaste valet nya medlemmar när Sannfinländarna anslöt efter att tidigare ha tillhört Gruppen Identitet och demokrati (ID-gruppen), säger Nissinen (SD).

Han berättar sedan i korta drag hur ett förslag i EU blir till en ny lag.

  EU-kommissionen ger förslag som Europaparlamentet och ministerrådet bearbetar och beslutar. Vid det ordinarie lagstiftningsförfarandet fattas beslut om ny lagstiftning gemensamt av ministerrådet och Europaparlamentet, säger Nissinen (SD).

Det dagliga arbetet består mestadels av utskottsarbete, men i enlighet med EU-fördraget flyttar Europaparlamentet en gång varje månad sin verksamhet till Strasbourg i Frankrike. Något som upprör parlamentarikerna. 

– Fransmännen tvingar oss att åka dit fyra dagar varje månad. Bara flytten för de tusen människorna kostar 1,1 till 1,2 miljarder varje år. Då räknas inte energi- eller miljökostnader in. Tjänstemän åker buss, bil eller tåg, parlamentariker flyger och 120 bilar åker tomma till Strasbourg bara för att kunna vara taxibilar under vistelsen. Jag brukar göra som så att jag helgen innan det sker stannar jag i Bryssel, tar sedan tåget på måndag och åker tillbaka på fredag, det är mycket skönare, säger Nissinen (SD).

Vad är EU i dag?

– En översiktlig region med ständig maktförskjutning. I stället för en handelsunion så har det blivit en transferunion, som ett kommunalt utjämningssystem på EU-nivå. Det spenderas otroligt med pengar menar Nissinen. Ursula Von Der Leyen anser vi inte har gjort ett bra jobb. Hon kommer att bli ihågkommen som den som såg till att EU för första gången har dragit på sig skulder, genom den så kallade Coronafonden. Tanken med den satsningen var att pengarna gemensamt skulle lyfta Europa efter pandemin, men där pengarna i stället har gått till att rädda euroländerna. Nu sitter vi här med gemensamma skulder. Ett annat problem är att EU gärna vill vara i framkant när det gäller både företags- och klimatpolitik, men EU-kommissionen säger att det inte går. Jag tror att Storbritannien ur ett företagsperspektiv har tjänat på att ha gått ur EU eftersom att de inte måste utgå från samma regelverk. De är världens tredje mest framstående land inom AI, men mer än så vågar jag inte uttala mig i nuläget, avrundar Nissinen (SD).

Taggar

Dela