Nyheter

Johan är beredskapssamordnaren

Nyheter Johan Sundgren från Värnamo är sedan ett år tillbaka vår nya beredskapssamordnare i Vaggeryds kommun.

Johan Sundgren är Vaggeryds kommuns nya beredskapssamordnare

Dataingenjören som därefter blev polis i Värnamo har sedan ett år tillbaka sin arbetsplats vid Räddningstjänsten i Vaggeryd.

– Jag började som alla andra, som ”vanlig” polis, senare blev jag utredare. Eftersom jag är utbildad dataingenjör hamnade jag på IT-brott och utredde barnpornografibrott. Då jobbar man länsvis och mycket nationellt. En stor del av det jobbet går ut på att granska material och biträda åklagaren i rätten, där jag kunde kallas in som expertvittne. Jag jobbade som utredare tills jag slutade arbeta som polis för fem år sedan. Därefter började jag jobba som teknisk projektledare på en datafirma i Värnamo. Det var verkligen helt annorlunda. Såklart var det spännande då jag har databakgrund men sen dök det här jobbet upp i Vaggeryds kommun och jag sökte direkt, säger Johan Sundgren när vi träffar honom över en kopp kaffe på kontoret i Vaggeryd.

Under tiden Johan jobbade på datafirman var han även deltidsbrandman i Värnamo där han kom ett steg närmare det jobb han har idag.

– Jag har alltid varit intresserad av beredskap, förberedelser och här jobbar man med att skydda hela samhället.

I Vaggeryds kommun heter det beredskapssamordanare och i andra kommuner kan titeln vara säkerhetssamordnare. Ganska närbesläktade och arbetet går ut på att förebygga och hur vi ska klara oss när någon kris händer.

– Nu jobbar man med att se över den verksamhet som är samhällsviktig. Vad är det som är viktigt i samhället och var får vi problem om något händer? Vad är det som gör att vi ska fungera även under en kris?

– Det kan vara personal, el, vatten, transporter, vad har vi för lager? Idag är det ”just-in-time”, vi har inga lager idag, och när vi ser på ”Apotekstjänsthärvan” så är vi är sårbara i samhället. Vi förespråkar att man ska ha en liten hemberedskap hemma och att man ska klara sig 72 timmar. Det finns förslag på att 72 timmar ska höjas till en vecka. Vad är det jag måste ha hemma för att klara mig? Vi behöver vatten, mat, värme. Oavsett om man bor i lägenhet eller hus behövs beredskap hemma. Filtar, ljus, tändstickor, ficklampa, vevradio, batterier. Se till att ha vanlig mat hemma, soppa kanske, ha gärna fem burkar istället för en. Använd en plastlåda och förvara allt material i samt fyll i en lista vad du har i lådan, säger Johan.

Idag lämnas mycket information från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), ner till Länsstyrelsen och kommuninvånaren. SVT uppmärksammade för en tid sedan hur man ska klara sig om en kris uppstår.

– Det säkerhetspolitiska läget är helt annorlunda idag. Folk har fått upp ögonen, klimatet förändras, det blir mer bränder och stormar. Medvetenheten om krisen har ökat och ingen kommun har en sådan god beredskap att man kommer att kunna ta hand om alla, utan man måste ta ansvar för sig själv. Idag är det många som inte har någon beredskap hemma, man köper frukosten på macken innan man åker till jobbet. När krisen kommer kanske man inte kan ladda telefonen, skriv ner alla viktiga telefonnummer på en papperslapp, det kan vara bra att ha. Idag kan man inga telefonnummer utantill.

– Det vi har lagt fokus på är att börja identifiera och titta på kontinuitetshantering, vad har vi för samhällsviktiga verksamheter och vi ska se över den kommunala verksamheten och våra skyddsvärden. Det starkaste vi har är människors liv och hälsa, det kan handla om demokratiska värden, miljövärden med flera. Men människors liv och hälsa är det som finns överst. Ett äldreboende som inte fungerar vid kris påverkar människors liv och hälsa, vi har värme och el, därför blir ett äldreboende samhällsviktigt. Man får titta på varje verksamhet. Man inser snart att rätt mycket har det, all omsorg, vissa saker kan vara viktiga i längden, vad är viktigt att hålla igång om elen är borta två eller 20 dagar? Verksamheten ska fungera även vid en påfrestning. Man tittar på vad ”lägstanivån” är i varje verksamhet och exempelvis på äldreboende är lägstanivån att man inte ska svälta, då ska vi se till att det finns mat på boendet. Vi kanske inte kan ha temamat just den veckan och det kanske inte blir den roligaste maten, men vi klarar oss.

Johan Sundgren med IT- och polisbakgrund jobbar nu på Räddningstjänsten i Vaggeryd

Johan berättar vidare om undersköterskan som hade hand om beställningarna vid ett boende och beställde lite extra när byte av leverantör skulle göras, kollegorna skrattade åt henne, men vid strulet som uppkom vid bytet, var det ingen som skrattade åt henne längre utan de hade material så att de klarade sig tills nya leverantören kunde leverera fullt ut.

– Det är likadant hemma, det kanske inte är det billigaste att bedriva en verksamhet men det är tryggare. Det billigaste är att optimera exempelvis veckohandlingen, men vad händer om krisen infaller den sjätte dagen? En princip i krisberedskapen är ansvarsprincipen. Det som egentligen grundar sig i vad du som enskild person har som krisberedskap hemma. Du ska kunna leva och ansvara för ditt egna liv. De som är bäst på att optimera sin verksamhet och förvaltningarna är de som jobbar på plats. De måste involveras och nyckelpersoner finns i olika verksamheter som kan hjälpa till. Vi hade en god beredskap tidigare innan staten nedmonterade vårt civilförsvar. Nu ska vi bygga upp det här igen och det kommer att ta lång tid.

– Jönköpings län är unika i den operativa delen där RäddSamF finns. Samverkan och samarbetsorganisationer med regionen, räddningstjänst, polis, sos och övriga kommuner i länet är unikt. Vi beredskapssamordanare jobbar tillsammans och vi byter erfarenheter med varandra. Kommunen är en självbestämmande enhet men om det händer en stor händelse i grannkommun påverkar det även oss här i Vaggeryd, menar Johan Sundgren.

Vad finns i krislådan hemma hos Johan och hans familj?

– Vi ska klara oss med det jag har i min låda. Jag har dunkat upp vatten, som står i icke-soljus. Jag doftar på det och smakar på det och byter ut det ibland, vatten håller sig längre än vad man tror. Jag har en del basvaror som konserver, ris och sånt som håller länge. Förbrukningsartiklar, ficklampa, batterier, vevradio, förstahjälpen-prylar, hygienartiklar, det gäller att hålla sin moral uppe och då måste man vara mätt och ren. Man ska ha saker i sin låda som man köpt eller ätit tidigare. Snuset kan jag inte klara mig utan, så för att hålla min moral uppe, så finns det snus i frysen och jag klarar mig tre månader på det. Det blir inga festmåltider hemma när det blir kris, men vi klarar oss. Maten som finns i lådan klarar vi oss på i tre veckor utan att fylla på, konstaterar Johan som även nämner ”Det bästa är att jag inte får använda det som jag har ståendes hemma”.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

– Det är ett varierat arbete och krisberedskap är ett stort område. Det som är roligt är att det händer mycket på området. Vi skapar nya saker, både i kommunen för att man ska kunna hantera kriser och varje grej vi gör inser vi att vi har bättre förmåga och det är roligt att det blir lite bättre hela tiden. Man träffar mycket folk både extern och internt, som man troligen inte hade träffat annars. Jag tycker arbetet är viktigt och spännande. De större kommunerna blir nischade och har mer folk. Här är man mer allround och man kan dra nytta av andra. Här hjälps alla åt, det tycker jag är det roligaste, avrundar Johan Sundgren.

Taggar

Dela


Lämna ett svar