Nyheter

João Figueiredo – lycklig idag

João Figueiredo – lycklig idag

Nyheter João Figueiredo är en av flera portugiser i bygden som är extra lycklig just nu.

Portugal vann ju EM i fotboll sent i går kväll efter att ha besegrat ärkerivalen Frankrike i Paris.

– Det kändes otroligt! Jag var med i EM 2004 i Portugal och kommer aldrig att glömma hur det kändes att förlora mot Grekland på hemmaplan, säger João Figueiredo som bor i Värnamo.

Han pekar på att vinna just mot Frankrike – speciellt i Frankrike – har en otrolig betydelse.

– Vi har förlorat 3–4 gånger mot Frankrike i semifinaler, det var som en förbannelse. Sedan fanns det många ojusta uttalanden från kända fransmän i pressen, exempelvis Platini och Emmanuel Petit. Sedan har franska pressen gett oss smeknamnet ”äckliga” under detta EM på grund av sättet hur vi spelade. Sedan blev vi av med vår bäste spelare redan i början på grund av tackling –och det blev inte ens frispark. Så var är otroligt skönt att ta denna seger.

– Det kvittar hur många som säger att det var oförtjänt! Portugal vann med det mest tåliga, tålmodiga och starkaste laget och idag är det säkert många som inte jobbar i Portugal.

Han pekar på att det kan vara likadant i Frankrike.
– Mer än en miljon portugiser bor i Frankrike, speciellt i Paris varav de flesta i Saint Denis där Stade de France finns.
Jag själv har haft mina föräldrar där under 60- och 70-talen och min faster och kusiner bor fortfarande bredvid, i Tremblay au France.

2011 var skribenten på en kort novembersemester i Lissabon och året därpå i Paris. Så nog fanns hjärtat på båda lagen men ändå lite extra för Portugal.

Det är bara att gratulera! Plus att jag hoppas att det snart kommer ett portugisiskt frimärke med anledning av EM-guldet.

Taggar

Dela