Nyheter

Jirka brinner för service

Nyheter För Jirka Bärnlund Fors har service alltid legat honom varmt om hjärtat. Nu får han chansen att använda sina kunskaper i rollen som kommunens nye landsbygdsutvecklare. 

För Jirka Bärnlund Fors har service alltid legat honom varmt om hjärtat. Nu får han chansen att använda sina kunskaper i rollen som kommunens nye landsbygdsutvecklare.

40-årige Åsenhögabon Jirka Bärnlund Fors brinner för landsbygdsfrågor och service. Som lokal ledamot i Leader Västra Småland och en av initiativtagarna till de populära reko-ringarna ser han fördelar med sitt ideella engagemang in i det här yrket. 

– Landsbygden är livskvalitet för mig och många andra. Det här jobbet ger mig möjligheten att sätta mig in i vilka utmaningar som finns på landsbygden. Vi har utmaningar med frågor som rör alltifrån bredbandsanslutning till fungerande cykelvägar mellan orterna. Det handlar om att föra en dialog med medborgarna och att få lyssna in vad medborgarna över hela kommunen efterfrågar. Jag vill vara den som kommer med tändvätskan på elden, för att sätta lite fart. Man ska kunna se kommunen som en naturlig partner för att göra livet bättre. 

I mars månad tillträdde Jirka Bärnlund Fors vikariatet som landbygdsutvecklare och EU-samordnare efter att Lisa Lidén fått andra uppgifter.

– Jag har försökt ett tag att få slå ihop påsarna och få arbeta med landbygdsutvecklare och sökte faktiskt den här tjänsten när Lisa fick den 2019. Nu sökte jag den på nytt och fick chansen. När Heidi (Skov Ragnar, utvecklingschef) ringde och talade om att jag blev erbjuden tjänsten kände vi båda en stor lättnad och jublade lika mycket båda två. Det var en skön känsla och jag är otroligt tacksam över den här möjligheten. Än så länge har bara haft goda stunder. 

Men låt oss ta en tillbakablick i Jirkas liv. Som uppvuxen Gnosjöbo har service alltid legat Jirka Bärnlund Fors om hjärtat. Ett liv i storstaden hägrade och Jirka hade bestämt sig för att prova vingarna i Stockholm. Genom goda språkkunskaper lyckades han landa ett hotelljobb i huvudstaden. Det var början på en karriär som kröntes med fyra år på Grand Hotel. 

– För mig handlar mycket om just mötet med människan. Det är samma sak i det här jobbet. Det handlar att tillhandahålla service, ordna med övernattning, att folk kan äta en trevlig middag och så vidare. Där är service en ledstjärna, och jag tror att jag kan tillföra mycket i nuvarande tjänst med den här serviceaspekten. 

Något Jirka minns från Grand Hotel-tiden är mötena med celebriteter. 

– Jag noterade en sak; ju större kändis, desto ödmjukare person. Jag har träffat Kofi Annan (FN:s tidigare generalsekreterare), Bruce Springsteen, Dalai Lama och prinsar och prinsessor från öst. Jag glömmer aldrig när Kofi Annan var på stadsbesök. Överallt flockades säkerhetspersonal och han blev eller mindre framföst till servicedisken där han bad om ursäkt för allt pådrag. Från vår sida var det inga problem och det blev han tacksam över. 

Efter att ha fått uppleva Stockholm längtade Jirka tillbaka till lugnet på landsbygden och flyttade tillbaka till Gnosjötrakten. Han fortsatte inom besöksnäringen, tog som tidigare nämnt plats i Leader Västra Småland och initierade REKO-ringarna i regionen. I januari 2020 fick Jirka en ny utmaning, när han fick tjänsten som hotell- och eventansvarig på Bredaryds Wärdshus. 

– Det var en helt fantastisk tid. Folk som kom in genom dörren blev helt begeistrade, de trodde att de befann sig i en sagovärld. Det var väldigt lärorikt att jobba med Helena, Viktor och alla personal. Det var en helt ny nivå av nöjdhet, med tior rakt igenom. Det var häftigt att få jobba med en sådan produkt. 

Men nu återfinns alltså Jirka Bärnlund Fors på Värnamo kommun som landbygdsutvecklare. Han sammanfattar de första två månaderna som lärorika.

– Det viktigaste att komma ihåg är att alla som bor, lever och verkar är kommunen. Så fort du kommer utanför stadshusets dörrar så möter du en skattebetalare. Det finns bara ett vi i det här fallet, det är vi som tillsammans tar alla beslut. Det jag ser nu är vilken möjlighet man har som medborgare. Har du en idé, ta kontakten med kommunen, politiker och tjänstemän. Det är inspirerande och kul med kommunikation. Sedan inte minst har jag märkt vilket stort maskiner kommunen är, med många förvaltningar och många flöden. Det som man däremot märkt av på andra hållet är ju beslutsvägarna är desto längre, i och med att förslag ska bearbetas i förvaltningar och nämner och sedan komma ut på ett rättssäkert och demokratiskt det. Men det är ju tjusningen med kommunen; att tankar bearbetas och säkerställs. 

Utöver arbetet som landbygdsutvecklare ingår det även i Jirkas yrkesroll att vara EU-samordnare.

– EU-biten är viktig i kommunens arbete och det gäller att vi drar nytta av medlemskapet på bästa sätt. Jag håller mig uppdaterad i vilka typer av stöd och bidrag som vi kan ansöka om. Det gäller att få med ett EU-perspektiv på allt vi gör. Om man backar tillbaka och lägger ett helikopterperspektiv på ett lokalt projekt, så kommer vi att tjäna på det. Vi ska lära av EU och EU lära sig av oss. Det handlar om en tvåvägskommunikation. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar