Nyheter

Jenny står för ljusa tankar

Nyheter För Jenny Hurtig står ljus i alla dess former i fokus. I hantverksboden ger hon begagnade saker nytt liv.

För Jenny Hurtig står ljus i alla dess former i fokus. I hantverksboden ger hon begagnade saker nytt liv.  [1/5]

Jenny dekorerar glaslyktor genom Tiffanyteknik, ett hantverk med färgat planglas som utgångsmaterial.   [2/5]

Jenny ger begagnade glastallrikar nytt liv, genom att hon skär ut botten och genom Tiffanytekniken dekorerar glaslyktorna.   [3/5]

Begagnad glastallrikar och kaffekoppar får i Jenny Hurtigs händer nytt liv.   [4/5]

Mönstrade kaffekoppar gjuts in och förvandlas till ljuslyktor.  [5/5]

En färgsprakande miljö möter mig nere i källarvåningen hemma hos Jenny Hurtig. Från glaskaktusar och ljuslyktor med mosaik till mönstrade kaffeserviser. Jenny Hurtig är hantverkaren med optimism i grunden. Hon ser möjligheterna och hon går för dem.

 – Jag får en chans att kombinera mina intressen för marknader, att tillverka saker och att gå på loppisar, säger hon.

För Jenny Hurtig har intresset för hantverk alltid funnits där. Tidigare var det pyssel med nål och tråd som gällde, men en kurs 2019 gav Jenny en helt ny inriktning.

– Jag och en kompis gick en kurs i tiffanyteknik över en helg och vi tyckte det var så himla roligt. Tiffanyteknik är ett hantverk med färgat planglas som utgångsmaterial. Glaset skärs till och slipas för att passa in i verket. Glasbitarna beläggs med kopparfolie och löds samman med lod av tenn. Fönster med tenninfattning är mycket vanligare i England och Europa, det är en gammal teknik men ett himla roligt hantverk.

Sporrad av kursen inhandlades alla nödvändiga verktyg och så var verksamheten igång. Som bas för sina verk får Jenny användning av sitt loppinstresse. Ljuslyktor, krukor och andra diverse ting får nytt liv.

– Allt material jag använder, förutom planglaset, kommer från loppisar. Att gå på loppisar är som att plocka svamp, jag letar efter fynd som passar mig. Det här är ett roligt och fint sätt att ge gamla saker nytt liv. 

För att ge ljuslyktorna ytterligare en dimension, har Jenny börjat arbeta med mosaik.

– Jag gör mosaikbottnar av asietter och gamla glastallrikar som jag skär ut botten på och slipar till. Det är roligt när man bemästrar färdigheter och det blir fint på ett annat sätt. 

För att komplettera de större ljuslyktorna, har Jenny även börjat med att göra ljuslyktor av gamla kaffekoppar. 

– Jag tänkte för mig själv en dag att det är synd att gamla kaffekoppar inte kommer till användning. Då tänkte jag att man kan göra något fint av dem och ge dem ett nytt liv. 

Sagt och gjort började Jenny Hurtig att experimentera. Gamla mönstrade kaffekoppar gjuts in och får nu nytt liv, i form av ljuslyktor.  

– Det viktigaste är att det är mönster på insidan av koppen. Jag gillar även när det är guldkant i toppen av kopparna. Folk tycker generellt att det är fint när det är guld i dem. Det sätter fart i det hela och det blir fint på ett annat sätt. 

Jenny Hurtig stod och sålde sina nya hantverk på Bredaryds marknad och ser ljust på framtiden.

– Jag kommer att stå på Friveckolördag här i Värnamo den sista oktober och hoppas att Eksjö julmarknad, som äger rum andra advent, blir av. Jag hoppas även på att delta på någon större julmarknad på västkusten. Jag vill verkligen uppmana fler hantverkare att ta sig för att åka på marknader. Det är roligt att stå på marknader. Är det så att ni är nyfikna på mina hantverk, kontakta mig via min hemsida eller via sociala medier. 

Taggar

Dela