Nyheter

Jakthotad varg dog på E4

Nyheter Nu har länsstyrelsen fått svaret om den döda vargen från statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Foto: Länsstyrelsen

I början på veckan blev en varg påkörd och dog vid E4 utanför Vaggeryd. Länsstyrelsen misstänkte att det kunde vara den vargtik som man tidigare beslutat om skyddsjakt på och det visade sig att det var den vargen. Vargen har konstaterats vara den som gjort angrepp och dödat får vid ett antal besättningar i våra bygder. Länsstyrelsen kan inte utesluta att det var samma varg som gjorde angreppet tidigare i veckan och som sedan dödades på sin vandring i länet.

Enligt länsstyrelsen finns det inga vargrevir i Jönköpings län.

– Nej, det är ensamma vargar som troligen blivit utstötta från sitt revir och ger sig av söderut, säger Jens Mattsson som är presskommunikatör vid länsstyrelsen. Han tillägger att en varg rör sig snabbt inom större områden vilket gör att den varg som härjat i länet kan ha gjort angrepp även i andra län, som till exempel Kronoberg, Halland eller Skåne.

Hur många vargar har vi i Jönköpings län?

– Det är svårt att svara på eftersom det är lösdrivande ensamma individer, menar Jens Mattsson. Eftersom vargen kan springa flera mil per dygn kan iakttagelser från flera platser handla om samma varg.

Jens Mattsson säger också att det är svårare med spårning när det inte ligger snö som avslöjar slagen efter djur. Nu är det genom till exempel genom DNA vid angrepp eller om det hittas spillning som kan ge svar på om det rör sig om en varg eller om det finns flera individer.

Taggar

Dela