Nyheter

Jägarna skjuter på skjutningen

Nyheter Ett antal älgskjutsområden i länet, däribland Vaggeryd och Värnamo kommuner, kommer i år att flytta fram älgjakten på grund av förlängd brunstperiod.

Arkivfoto från Bondstorp 2016

Sedvanliga älgjakten startar andra måndagen i oktober. Men i år verkar det vara något senare för vissa områden…

Ingemar Sjöberg jobbar som viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping berättar att jägarna inte har någon skyldighet att rapportera till länsstyrelsen när de börjar sin jakt. Men däremot vet att han att många områden kommer att flytta fram sin jakt några dagar eller någon vecka.

– Ett antal älgskjutsområden i Värnamo och Vaggeryds kommuner, och framför allt östra sidan av E4;an, kommer att senarelägga sin älgjakt. Anledningen är att älgkons brunstperiod är förlängd och perioden går numera in i älgjaktsveckan. Man vill helt enkelt att älgen ska vara i fred under brunsten, säger Ingemar Sjöberg.

– Vi har en lägre medelålder på älgarna idag och då förskjuts brunstperioden. Älgkon brunstar i ett dygn. Blir inte älgkon betäckt under detta dygn brunstar hon igen efter tre veckor. Vid ombrustning föds således kalvarna senare på våren och när detta förskjuts blir det sämre läge för älgstammen även om man inte ska skjuta dom eller inte. Snart ställer älgen om sig till vinterföda och det vill till att de har ätit upp sig ordentligt, då vintern enbart är en överlevnadsperiod för älgarna, berättar Ingemar.

– Licensfördelningen har varit offentlig en tid, däremot ligger huvuddelen av älgarna i så kallade älgskjutsområden och detta kommer att publiceras i veckan. På tio år har det förändrats mycket. Insikten av fördela jakten på han- och hondjur har förändrats och älgboomen på för fyrtio år sedan har förändrat vårt landskap samtidigt som det finns många biologiska faktorer till varför älgstammen ser ut som den gör idag. Rådjuren ökade kraftigt på 90-talet på grund av rävskabben vi fick in i landet. Räven är ett stort hot för nyfödda rådjurskidd. Från år 2000 började man skjuta mer ”balanserat”, avslutar viltvårdshandläggaren på Länsstyrelsen i Jönköping.

Taggar

Dela