Nyheter

Ivans skolidé har tagit över Europa

Nyheter Det var när Ivan Martic skulle starta ett eget UF-företaget på gymnasiet som idén om en satsning på LED-skärmar föddes. På tisdagen prisades han som Årets unga företagare i Jönköpings län.

Ivan Martic. Foto: Henrik Skoglund

Sorlet i länsresidenset i Jönköping är högt när några av länets alla företagare strålat samman. Det handlar om prisutdelning till Årets unga företagare och Årets företagare. Den förstnämnda kategorin vann Ivan Martic, uppvuxen i Vaggeryd, men numera bosatt i Jönköping.
– Det känns bra, blir den spontana kommentaren innan han fortsätter:
– Vi kom till Sverige 1994 och hade egentligen ingenting. Att lyckas till där jag står idag, det är det som känns väldigt fint. Jag vill sprida den glädjen utåt till andra aktörer och personer i samhället. Att man kan visa att det faktiskt går att göra något, men det är också hårt arbete som ligger bakom.

Ivan Martic var fyra år när familjen lämnade Kroatien och kom till Sverige. Han tror att hans resa kan vara en förbild för andra.
– Utan att veta för mycket så tror jag det.

Ivan Martics företag, IM Vision, inriktar sig på LED-skärmar. Det hela började faktiskt som ett UF-företag.
– Jag började jobba på ICA i Vaggeryd när jag var 16 och då gick jag även Handelsprogrammet på Fenix och vi skulle ha ett UF-företag. Jag satsade på skärmar i kassalinjen, så egentligen var det där det började, att sälja reklam till skärmarna.

Nu har företaget växt till att bli en av Europas ledande aktörer. Ivan Martic har dessutom i oktober chansen att utses till Årets unga företagare i Sverige i samband med en tillställning i Stockholms stadshus. En byggnad han förövrigt varit i tidigare i en annan företagstävling.
– Då kom jag till final men vann inte. Men nu vet jag hur stadshuset ser ut, så nu blir det lättare, säger Ivan Martic och skrattar.

Taggar

Dela