Inventering visar nytt vargrevir
Nyheter En inventering av varg genomförs nu av Länsstyrelserna. Viltskadecenter redovisar fortlöpande resultatet på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Vargrevir i Vaggeryds kommun har konstaterats och fått namnet ”Mossjön”.
Inventeringen görs med hjälp av analyser av DNA-prover som länsstyrelsen samlar in. I inventeringen konstateras ett nytt revirmarkerande vargpar som fått namnet ”Mossjön”, som ligger intill byn Mosshult, söder om Bondstorp och norr om Nyholm i Vaggeryds kommun. På länsstyrelsen i Jönköping berättade man under gårdagen:
– Under den pågående varginventeringen har ett nytt revirmarkerande par bekräftats. Reviret har fått namnet Mossjön och ser i dagsläget att sträcka sig från sydvästra delarna av Jönköpings komun och ner mot nationalparken Store Mosse. Resterande del av inventeringssäsongen som är 1 oktober till 31 mars kommer förhoppningsvis ge mer svar om revirets utbredning. Hanen har rört sig i området sedan december 2019 efter att ha vandrat ut från sitt uppväxtrevir i Tiveden. Tiken kommer från ett revir i Karlsborgstrakten.
I reviret Mossjön står det i SLU:s rapport att vargparet inte har någon föryngring och kod F1/Tiveden. F1 betyder att en av vargarna (hane eller hona) är den första generationens avkomma till en immigrant. En immigrantvarg är en invandrad finskrysk varg. Tiveden anger vilket revir F1:an kommer ifrån. I SLU:s rapport kan det också läsas att revirmarkerande vargpar är ett vargpar som etablerat sig i ett revir men ännu inte fått valpar. I sällsynta fall kan ett vargpar åtföljas av en tredje varg, till exempel ett syskon till någon av honan eller hanen.
Nu har länet tre konstaterade vargrevir. Vid inventeringen noteras att Bergaskogens revir som fanns väster om Jönköping, inte finns kvar efter att vargparet försvunnit spårlöst under 2023.
Inventeringsperioden är 1 oktober 2023 till 31 mars 2024.
Fotnot: Under söndagen sågs två vargar på en viltkamera vandra på en skogsväg i Granstorp utanför Åsenhöga.