Nyheter

Interpellation skapade debatt

Nyheter En uppmärksammad granskning fick lokalt fokus på kommunfullmäktige.

Anja Johansson (S) läser upp interpellationen. Bild: David Alin

Kalla Faktas reportage om att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning använder anonyma konton på sociala medier har väckt stor uppmärksamhet i Sverige de senaste veckorna. Frågan hamnade även under lupp på kommunfullmäktige i form av en interpellation från Socialdemokraterna genom Anja Johansson och Håkan Nilsson ställd till kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

– TV-programmet Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraterna har anställda som har till uppgift att med fejkkonton påverka det demokratiska samtalet i sociala medier. Sverigedemokraterna driver alltså inom sitt eget partikansli en trollfabrik.

– Syftet med trollfabriker är att med fejkkonton sprida lögner och hat för att påverka val. Det är inget annat än politiskt bedrägeri.

– Sociala medier är en viktig källa till nyheter och sakkunskaper för stora delar av befolkningen, i synnerhet samhällets yngre medborgare.

– Samtidigt har det uppdagats att Sverigedemokraterna slussar pengar från det lokala partistödet till partiet nationellt. Det betyder att xx-borna genom sin kommunala skatt riskerar att finansiera en nationell trollfabrik.

– Det här är allvarligt, berättar Anja Johansson (S) och ställer frågan:

– Vilka åtgärder kommer kommunstyrelsens ordförande att vidta utifrån avslöjandet av Kalla fakta att lokalt partistöd som vi ger till Sverigedemokraterna riskerar att användas av partiet nationellt för att driva en trollfabrik med syfte att med fejkkonton sprida hat, hot, lögner och desinformation?

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) besvarar interpellationen. Bild: David Alin

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) besvarar interpellationen.

– Frågan är ställd till mig i egenskap av kommunstyrelsens ordförande men jag anser att frågan i stället borde ha ställts till gruppledaren för Sverigedemokraterna, Jan Cherek.

– Jag vill börja med att säga att jag ser det som mycket allvarligt att ett etablerat parti i såväl Sveriges riksdag som i de flesta av landets regioner och kommuner har ertappats med att genom trollkonton sprida lögner och genom detta smutsa ner såväl sina meningsmotståndare som demokratin i sin helhet.

– Desinformation och näthat är aldrig acceptabelt. Interpellationen handlar om Sverigedemokraterna och deras trollkonton men jag har den senaste veckan även reflekterat över flera annonser med Socialdemokraterna som avsändare där man runt om i landet sprider desinformation om era meningsmotståndare, däribland Moderaterna.

– Det kommunala partistödet innehåller även en återredovisning av vad respektive parti har använt sitt partistöd till, detta kan allmänheten och interpellanterna begära ut från kommunkansliet. Jag har inte för avsikt att reglera eller styra hur respektive parti använder sitt partistöd men uppmanar alla partier att använda det för att stärka och värna demokratin utan att smutsa ner sina meningsmotståndare, säger Tobias Pettersson (M).

– Jag är medveten om att vi egentligen skulle ha ställt interpellationen till Jan Cherek (SD) och inte till dig, men nu handlar det här om partistödet. Tanken med det här partistödet är att stödja den lokala demokratin. Flera kommuner har kommit fram med förslag om skärpta krav på återredovisning av partistöden, bland annat Västerås, Kalmar och Malmö. Sedan 2014 har 18 miljoner kronor av Malmöbornas skattepengar gått till de lokala partierna. I förlängningen är det ett hot mot demokratin när offentliga samtal manipuleras och när hot och hat riktas mot såväl enskilda föreläsare som grupper i samhället. Detta är en jätteviktig fråga och jag hoppas att något kan göras i detta, säger Anja Johansson (S).

– Jag delar helt bilden av att jag tycker att de här partistöden ska användas på lokal nivå för att stärka och värna om demokratin, men jag har inte för avsikt att gå in och reglera. Det finns en redovisning av partistöden som kan man kan begära ut. Där står också tydligt om delar av partistödet går vidare till andra delar av organisationen. För Moderaternas del går en del av vårt partistöd till vårt länsförbund där vi också finansierar gemensamma resurser som partiombudsman till exempel, som stöttar oss med valmaterial, utbildningar och så vidare. Därigenom blir det ett stöd ut på lokal nivå, men det kan se väldigt olika ut för olika partier och jag vet att Socialdemokraterna inte heller enligt den årsredovisningen inte levererat tillbaka pengar till annat än till lokal nivå. Med det sagt har jag ingen avsikt att göra någon åtgärd, säger Tobias Pettersson (M).

Håkan Nilsson (S) tyckte att Tobias Pettersson g(M) jorde det lätt för sig.

– Du gjorde i och för sig en bra redovisning av Moderaternas partistöd, men det är Moderaternas, men du ämnar alltså inte göra någonting och att det får vara som det är?

Tobias Pettersson (S) replikerade.

– Som jag också sa inledningsvis så tar jag starkt avstånd mot den här typen av hantering,  men jag tror också att vi är väldigt illa ute om jag ska gå in och peta vad respektive parti ska använda sitt partistöd till. Den här frågan har hanterats på nationell nivå, jag vet att samtliga partisekreterare har suttit ned och diskuterat hur vi ska komma vidare med detta, för det drabbar samtliga partier och politiker. Men jag reflekterar också över, som jag sa i mitt inledande anförande, att Socialdemokraterna har nog också en resa att göra, liksom många andra. Jag vill inte säga att Moderaterna är bäst i klassen där heller, men man har också i sina kanaler farit med osanning och svartmålat sina meningsmotståndare på ett väldigt obehagligt sätt. Jag tycker att vi alla behöver tänka till på vilken ton vi har i debatten och att vi pratar mer om vad vi vill och att vi agerar på ett etiskt korrekt sätt rakt igenom. Det är en uppmaning till alla och jag hoppas att vi kan hålla den linjen, i alla fall lokalt men förhoppningsvis även på regional, nationell och europeisk nivå. Tack.

Anja Johansson begärde ny replik.

– Jag vill bara säga att det här är ingen debatt, utan det här handlar om våra barn, vår framtid. Det handlar inte om vem som svartmålar vem eller vad någon gör. Vi politiker ska se till att vår framtid ska må bra och fungera. Detta är ingen debatt utan det handlar om vår framtid, tänk på det. Det är allvarliga grejer det här.

Tobias Pettersson (M) tog på nytt plats i talarstolen.

– Den här interpellationen handlade väl om Sverigedemokraternas hantering och agerande med trollfabriker? Den handlar ju så klart också därigenom om hot mot demokratin och hur vi gemensamt kan stärka den och vilka krav jag skulle kunna ställa på Sverigedemokraterna i form av återredovisning och vad de får göra och de inte får göra med sitt partistöd. Min uppmaning är att använda partistödet för att främja demokrati och det goda samtalet med fokus på vad man själv vill göra. Det är också så klart en fråga om att visa att demokratin är tillgänglig och inkluderande, men sakfrågan som ni har ställt handlar om Sverigedemokraterna.

Därefter tog Jan Cherek (SD) plats i talarstolen.

– Satir är förbjudet i diktaturer och auktoritära länder. Ryssland förbjuder att avmåla Putin som Queerclown. Kina har förbjudit Nalle Puh då han är nästan på pricken likt president Xi Jinping. Det är så här Socialdemokraterna vill se vårt samhälle så länge det kommer från någon annan än S.

– Det gick bra att sossarnas Carina Persson deras före detta kommunikationschef släppte satirbilder på Reinfeldt som avmålades som varulv och som torterare där han höll Moder Svea bunden och gav henne elchocker men upprörs av Henrik Jönsson och SD när de visar upp nidbilder på Magdalena.

– Socialdemokraterna har alltid fastslagit att det är helt legitimt när S gör det men det är en fara för samhället, demokratin och säkerheten för landet om övriga partier gör samma sak.

– Vad gäller så kallade trollkonton som TV4 påstår att vi i SD har, så man har ej kunnat lägga fram några bevis för att SD spridit desinformation. Det man funnit är satiriska bilder och klipp där ett av dem var två marionettdockor som står med Kalasjnikovs och rubriken löd ”En dag i Malmö”. TV4 idiotförklarar härmed svenska folket genom att påstå att de skulle bli missledda och tro att detta är en nyhetsrapportering direkt från Malmö och att dess invånare bestod av dockor.

– Socialdemokraterna hävdar att anonyma konton är ett hot mot demokratin och har nu föreslagit att det ska vara id-krav i social medier i hela EU. Frågan är om man inte inskränker på yttrandefriheten när ett sådant förslag skulle innebära en åsiktsregistrering likt den Stasi bedrev i forna Östtyskland. Att införa id-krav är motstridigt enligt GDPR-lagen och är lätt att runda genom att skaffa sig ett VPN-konto utanför EU men som vanligt så flödar orden genom munnen innan man tänkt till.

– Att vara kritisk till andras åsikter och speciellt när det gäller offentliga personer så är det en del i demokratins spelregler och är framförallt inskriven i vår yttrandefrihet. Däremot kan man ifrågasätta det uttalande Socialdemokraterna här i Värnamo hade i samband med budgetmötet 2021 när Alliansen ställde sig positiva till våra tilläggsyrkanden.

– Uttalandet från S var: ”Vi hade en överenskommelse att inte stödja några förslag från SD”, Förekom det hemliga överenskommelse att utesluta demokratiskt valda partier och är det så nu med? Även vid samma möte när S uttalade att ”Vi har kongressbeslut att aldrig stödja förslag från SD”. Detta anser jag vara större hot mot demokratin och vara ett hån mot medborgarna i Värnamo kommun. Sakfrågor är viktigare än partipolitiskt dravel.

– Varför finns det personer som har anonyma konton? Det förekommer en diskriminering i Sverige där man blir nekad arbete, uteslutning ur föreningar, hotad av oliktänkande, mm. Man kan fundera på om Socialdemokraterna någon gång ska vara självkritiska och se över sin egen organisation där Kombi-lotter säljs till äldre på kredit med skandalös övertalning och där man driver dem till inkasso när inte pensionen räcker till eller LO som uppskattningsvis bistår Socialdemokraterna med 90 miljoner som de drivit in av medlemsavgifter oavsett om de stödjer partiet eller ej. När man sedan går ut med info till sina medlemmar inom LO om ”Hur man bemöter Sverigedemokrater på arbetsplatsen så vill jag nog påstå att det är här vi har hot gällande demokratin

– I denna interpellation som partitoppen skickat ut till socialdemokraternas kommunala och regionala föreningar så hävdar man att syftet är att sprida hat, lögner och påverka val.
Vi kunde precis konstatera i det jag sa att när sossarna sprider satirbilder så är det ok, Reinfeldt som varulv som exempel eller S egna bolag AIP Media som driver Facebooksidorna ”Samtidigt i Sverige” och ”Sverige inför verkligheten”, där man publicerar satir och kritik mot regeringen och Sverigedemokraterna, utan att det framgår att S står bakom.

– Påverkande av val då kan vi fundera på socialdemokraten Sofie Wiklunds erkännande i GP om att hon fått betalt för att sprida lögner om att ”Sjuka jagades till att se självmord som enda utväg”. samt att ”Ulf Kristersson vill stoppa sjukförsäkring till cancersjuka”. Detta var en kampanj som LO bedrev under valet 2022. Eller varför inte nämna de falska påståenden som översattes till arabiska om Sverigedemokrater och Moderater vid valet 2018.
Socialdemokratiska valarbetare har både anmälts och åtalats på flera platser i Sverige sedan 2002 och framåt till nu.

– Men nu till svar på er fråga och era falska påståenden. Vi i Sverigedemokraterna är transparenta med vad vår del av partistödet som vi skickar till riksorganisationen går till.
Den avgift som betalas till riksorganisationen består av två delar; dels en administrativ avgift och en avgift till en partigemensam valfond.

– Den administrativa avgiften avser det stöd som ges med e-post, hemsida, medlemsregister, mallar, rådgivning till lokala politiker, utbildningar och konferenser.
Inbetalningen till valfonden ger ett värde tillbaka som motsvarar inbetalningen och där medel som använts i valfonden även granskas av våra externa revisorer.

– Även om så hade varit fallet hade inga pengar gått till en ”trollfabrik”, utan till en kommunikationsavdelning som ägnar sig åt opinionsbildning i sociala medier precis som andra politiska partier.

– Även om man från socialdemokratiskt håll alltid vill försöka sig på hatkampanj mot andra partier framförallt Sverigedemokraterna vid varje valår så hoppas jag fler och fler börjar se det mönster som ni bedriver. Jag och förhoppningsvis flera här i fullmäktige anser att vi ska diskutera den politik som berör Värnamo kommun och dess medborgare och inte försöka sig på någon propaganda som kommer från sossarnas partiledning, säger Jan Cherek (SD).

Bo Svedberg (S) gick upp i talarstolen.

– Tack Tobias för din förklaring men sedan rätt som det var så gled du över på valpolitik när du började prata om Socialdemokraterna och så vidare. Du gjorde en jättebra förklaring, men sedan slant tungan på dig, då blev det lite valpropaganda här. Sedan kom Jan Cherek upp. Det brukar vara så här att ju mer hunden skäller, ju jävligare blir det och så var det i detta fall. Håll dig till frågan i interpellationen och driv inte upp vad som händer och sker, men jag stöttade dig när du sa att vi ska hålla oss till det som handlar om Värnamopolitiken och gör det ordentligt i så fall.

Agnes Johansson (M) avslutade debatten med att tipsa partierna om att gå in och läsa varandras årsredovisningar.

– De är offentliga så alla kan ta del av dem och jag tänker att inför nästa år så kan ni begära ut dem och granska dem. Vi kan vara varandras revisorer och kolla igenom dem och tyck till  om partierna använt pengarna på rätt sätt. Annars kan vi ta upp det som en fråga och peka på konkreta saker som inte känns rätt. Jag tycker också att det är viktigt att vi gör dem noggrant och att vi redovisar dem på ett bra sätt och att vi får njuta av varandras arbete och tid som vi lägger ner på det.

Fotnot: Under tisdagen, den 4 juni, kom uppgifter om att Sverigedemokraterna anser att Kalla fakta i sin granskning av partiets anonyma konton på sociala medier bryter mot kravet på saklighet och har skickat in en anmälan till Granskningsnämnden.

Taggar

Dela